Vizier op volleybal

 

Michiel van der Kuip bondscoach BTN (m)

VoV, 26-08-2021. 6:22 uur. Michiel van der Kuip (51 jaar) wordt per 1 november de nieuwe bondscoach van de mannenteams van Beachvolleybal Team Nederland (BTN). Van der Kuip werkte eerder bij BTN van 2007 t/m 2012 en leidde als bondscoach o.a. Reinder Nummerdor en Richard Schuil naar grote successen. De Haarlemmer volgt Victor Anfiloff op, die van 2019 t/m 2021 bondscoach was. Van der Kuip zal de Nederlandse beachvolleyballers begeleiden naar de Olympische Spelen van Parijs in 2024.

Europees Kampioen als speler en coach: Michiel van der Kuip was een van de pioniers van het Nederlandse beachvolleybal. In 1995 werd hij samen met Marko Klok Europees Kampioen en dat betekende de eerste internationale titel voor Nederland in deze sport.

Als coach sloot hij zich in 2007 aan bij het bondsprogramma. “In die tijd was Beach Team Holland net opgericht, en maakten we grote stappen in onze ontwikkeling”, vertelt Van der Kuip. “Met coaches als Casper Groenhuijzen, Victor Anfiloff en Saskia van Hintum was er veel interactie, en ontstond een zeer leerrijke omgeving. Zodoende kwamen ook de successen.”

Van der Kuip fungeerde als assistent-bondscoach op de Olympische Spelen van Peking in 2008, en was vier jaar later zelf eindverantwoordelijk in Londen. In de tussenliggende periode werden Reinder Nummerdor en Richard Schuil o.a. drie keer op rij Europees Kampioen, en wonnen ze vele World Tour medailles. Ook de andere Nederlandse mannenteams speelden op het hoogste mondiale niveau.

Na de Spelen van Londen, waar Nummerdor en Schuil op een teleurstellende vierde plaats eindigden, begon Van der Kuip een eigen bedrijf gericht op fysieke training, en gaf hij volleybaltraining bij o.a. het RTC en bij Spaarnestad. Vanaf 2017 ging Van der Kuip aan de slag als bondscoach voor België, waar hij onder meer het topteam Koekelkoren / Van Walle begeleidde, en meehielp in Leuven een topsportschool voor jonge beachvolleyballers op te zetten.

Nu keert Van der Kuip dus voor het eerst sinds 2012 terug bij Beachvolleybal Team Nederland.

“Ik ben vereerd om weer voor mijn eigen land aan de slag te gaan”, reageert Van der Kuip. “Er ligt een prachtige uitdaging voor ons richting de Olympische Spelen van Parijs. BTN beschikt over opkomende talenten die al goed presteren en over ervaren atleten die tot de top behoren. De lat om te presteren ligt hoog in Nederland, en dat is normaal in topsport. We gaan met de staf een goed plan maken voor de komende jaren. Ik heb heel veel zin om aan de slag te gaan in Den Haag.”

Michel Everaert, technisch directeur beachvolleybal bij Nevobo, over de aanstelling van Michiel van der Kuip: “Ik ben uitermate content met de komst van Michiel naar Beachvolleybal Team Nederland. Michiel is als coach sinds 2005 werkzaam in de mondiale top, kent ons programma door en door en past in onze filosofie. Hij is de geschikte bondscoach om onze spelers te begeleiden in de nieuwe olympische cyclus die nu gaat beginnen. We acteren momenteel al met meerdere teams in de wereldtop, en we willen in 2024 weer met het maximale aantal van twee mannenteams deelnemen aan de Olympische Spelen.”

Victor Anfiloff neemt afscheid: Victor Anfiloff was bondscoach van de Nederlandse mannen van 2019 t/m 2021, nadat hij eerder tussen 2007 en 2016 al werkzaam was voor Beachvolleybal Team Nederland. Hij licht zijn besluit om te stoppen als volgt toe:

“Het was altijd al de bedoeling dat ik zou stoppen als bondscoach na de Olympische Spelen van Tokio. Vanaf september ga ik aan de slag als Volleybal Verbinder in Den Haag en ook als technisch directeur bij Badminton Nederland.”

“Het was een enorme eer om de laatste jaren weer als bondscoach te hebben mogen werken voor BTN. Hoewel we geen medaille hebben gewonnen op de Olympische Spelen, ben ik dankbaar dat ik kon werken op Sportcampus Zuiderpark met een staf die beschikt over zoveel expertise.”

“Ik ben trots dat we in de laatste drie grote World Tour events, die van Sochi (Varenhorst/Van de Velde red.), Ostrava (Brouwer/Meeuwsen red.) en Gstaad (Boermans/De Groot red.) telkens op het podium eindigden, en telkens met een ander team. Ik denk we een solide start hebben gemaakt voor mijn opvolger voor de nieuwe olympische cyclus richting Parijs 2024.”

gh @ VoV, bron mediavoorlichting Nevobo, Thijs Pietersen. Foto FIVB.