Vizier op volleybal

 

Amper veranderingen bij USV Protos.

VoV, 17-09-2020. 11:25 uur. Netto zijn er bij de Utrechtse studenten van Protos amper veranderingen te noteren. Vorig jaar 12 spelers en een paar mee trainers, nu weer. Vorig jaar vijf mensen in de begeleidingsstaf, nu zes waarvan één functie dubbel uitgevoerd wordt. Inhoudelijk ziet het plaatje er iets anders uit. Laten we beginnen met de staf:

De unieke Vincent Henskens is inderdaad onvervangbaar gebleken. Door zijn nieuwe baan is het voor de Brabantse woordkunstenaar niet meer mogelijk om drie keer in de week de Domstad te bezoeken. Met pijn in het hart heeft hij daarom afscheid moeten nemen. Voormalig middenblokkeerder Oscar Scholing heeft nog geprobeerd om de Udenhouter te doen vergeten maar dit bleek helaas organisatorisch nog niet mogelijk en praktisch onhaalbaar.

Martijn Rosier blijft gewoon de maandagtraining doen en combineert dit met zelf spelen bij de Zeister buren in het eerste team van Cito. Niet slecht voor iemand van ruim 50 in de tweede divisie! Hij zal ondersteund gaan worden door Bernard Schoonbeek die dus zijn trainingsopkomst met 100% ophoogt.

Remco Valkenburg blijft de gezamenlijke training VVU-Protos doen. Hier zijn de enige verschillen dat deze training in de Galgenwaard is en op woensdag in plaats van Nieuw Welgelegen op dinsdag.

De donderdagtraining blijft verzorgd worden door Bernard Schoonbeek. De onvervangbare Vincent is dus inderdaad niet vervangen.

De analystes zijn ook nieuw. Chantal Hulshof en Charien Hogeling zullen deze zware taak op zich nemen. Beide zijn nog actief in de dameslijn van Protos; dames 1 respectievelijk 2.

De krachttraining blijft begeleid worden door Fysio Utrecht Oost, net als vorig jaar.

De coaching wordt nog steeds gedaan door Bernard Schoonbeek die zoveel mogelijk ondersteund gaat worden door Bas Bloem (ja, de vader van). Deze vader van heeft om moverende redenen wel aangegeven dat de support van zoonlief voorrang krijgt boven een potje studentenvolleybal. Wij zijn alleen maar dankbaar dat hij zoveel voor de studenten van Olympos wil doen, zeker omdat hij nu niet bepaald een 9-5 baan heeft. Over vader van gesproken: Aangezien Bas er dus niet altijd is en Bernard het absoluut niet alleen kan heeft Wim Jonker zich bereid gevonden bij te springen waar mogelijk. WIm is de vader van Lasse en heeft een bijzonder uitgebreid volleybalverleden, vooral bij Dynamo uit Apeldoorn, waar hij nu ook de technische scepter zwaait. Het kan dus ook geen toeval zijn dat de huidige trainer van Dynamo een oud-trainer van Protos is.

Bij de spelers enkele wijzigingen.

Dylan Pauw heeft AGAVS Soesterberg verlaten om te gaan studeren en vooral zoveel mogelijk mee te trainen met de Domstedelijke studenten. Hij zal de wedstrijden in een ander team spelen en lost hiermee Julian Stammers af.

De spelverdelers zijn hetzelfde gebleven (0% wijzigingen); Lasse Jonker blijft ook aanvoerder en warming-up leider en hij is benoemd tot nieuwe ambassadeur van Studentensport Utrecht. Hij en Bram de Winter zullen de aanvallers van zo goed mogelijke ballen voorzien. Bram is de Coronaperiode fitter dan ooit uitgekomen, gaat op kamers in Utrecht en traint dames 3. Kleine jongens worden groot.

Ook op de liberopositie geen wijzigingen (0% wijzigingen). Ries Verhoeven heeft zijn Master zo kunnen organiseren dat hij kan blijven.

Op de diagonaal slechts één wijziging. Sven de Koe is vertrokken naar het groenere (Erik) Gras van de buren uit Houten om daar zijn kunsten op een hoger niveau te tonen en hij is vervangen door de veel jongere Jelmer “Fransie” Schinkel. Jelmer speelde vorig jaar bij VVU in heren 2 en mag het dus nu op hetzelfde niveau proberen als VVU heren 1. Leve de samenwerking tussen ons beider verenigingen! Na een jaar blessureleed is David Hetterschijt toch weer aangehaakt om zijn niet geringe kunsten nu echt te laten zien. David is weer fris, fit en vrolijk.

Bij de middens slechts twee wijzigingen (67% wijzigingen). Oscar “Bambi” Scholing heeft zijn volleybalschoenen aan de wilgen gehangen. Hij heeft nog wel geprobeerd om als assistent betrokken te blijven bij het team maar dit bleek door zijn nieuwe baan organisatorisch nog niet mogelijk. Let hier vooral op het subtiele gebruik van het woordje “nog”.

Jochem “Pietertje” Bloem vond dat bloemen in het (Erik) Gras van de wei hoorden en is ook vertrokken naar Taurus. Jochem kon kiezen uit diverse clubs van het hoogste vaderlandse niveau. Niet slecht voor iemand die twee jaar geleden nog eerste klasse speelde bij Pegasus in Nijmegen en het jaar daarvoor nog spelverdeler was. Zou talent hier erfelijk zijn? Jochem is vervangen door Pieter “Jochem” Slappendel. Pieter komt van VollinGo uit Gouda en is op kamers gegaan in Utrecht waar hij ook studeert. Op dit moment blinkt Pieter vooral uit in het stilkeels (luidkeels mag niet) aanmoedigen van zijn nieuwe team want hij vond het nodig om het seizoen te beginnen met een kuitbeen breuk. Vanaf afgelopen maandag mag hij weer trainen.

Oscar is vervangen door Martijn “Chiel” Pepers. Martijn komt uit heren 2 en heeft, na lang smeken, zeuren en dreigen, de overstap naar heren 1 gemaakt. De origineel Houtense middenman is door het alsmaar uitstellen en heroverwegen van zijn beslissing wat later aangehaakt maar we zijn heel blij dat hij erbij is. Niek Marchal is de resterende blijver van het drietal. Niek had al een unieke positie en deze is nog bijzonderder geworden. Niek is nog steeds de langst spelende speler Bij Protos HS1 (7 jaar), dit jaar is hij ook de Nestor van het team met een prille 27 lentes en hij heeft zijn Master gehaald! Hulde voor deze man!

De meeste wijzigingen kwamen van de passer-loper positie (75%). Niet heel vreemd want daar hadden we er ook het meest van.

Alexander Kraan vond dat hij niet achter kon blijven bij Sven en Jochem en is ook verkast naar de eredivisie. Ook hij gaat bij het Taurus van Erik Gras c.s. spelen. Een mooie beloning voor de groei die hij met name het laatste jaar heeft laten zien. Jasper Rietman heeft zijn schoenen een tak lager gehangen dan Oscar en is (in ieder geval tijdelijk) gestopt. Hij wil gaan genieten van extra vrije tijd, andere sporten en de ongetwijfeld enorme salarisverhoging die hij na het behalen van zijn tweede Master ontvangen heeft.

Peter van der Poel is de derde die weg is gegaan. Hij gaat voor het eerst in heel veel jaren schoorvoetend de eerste stappen zetten bij een burgervereniging. Gelukkig komt hij hier veel oude maatjes van Donitas uit Groningen tegen en speelt VVU bij Protos in de competitie. Leve de samenwerking tussen onze beide verenigingen! Waar er drie gaan, komen er drie. Uit heren drie komt Julian Stammers. Julian trainde vorig jaar al mee en deze aankomend apotheker gaat proberen ons allemaal Corona-vrij te houden. Tot nu toe is hij daar prachtig in geslaagd, later meer hierover.

Onze nieuwe Benjamin heet Guus Neef en jij mocht nog geen bier drinken toen hij voor het eerst mee kwam trainen. Hij komt van VSTS uit Bodegraven en heeft ook al meegetraind bij de Pointmakers van Aafke Verbrugge. Technisch zit het dus wel goed. Helaas lichamelijk nog iets minder want Guus heeft bijna de hele voorbereiding moeten missen vanwege rugklachten. Gelukkig is hij nog jong en zal hij hier wel overheen groeien.

De derde nieuwe is Max van Straaten. Max had vorig seizoen al meegetraind maar koos toen voor een eredivisieavontuur bij Zaanstad. Omdat Max (terecht) vond dat iedere rechtgeaarde volleybalstudent minstens één keer bij een studentenvolleybalvereniging moet hebben gespeeld koos hij nu voor USV Protos. Gelukkig komt hij zijn oude makkers dit jaar weer tegen in de competitie. De enige blijver is Lode Notermans. Lode doet zijn uiterste best om fit te blijven en dit lijkt warempel te lukken dit jaar. Geen gebroken vingers, enkels, schouders of iets dergelijks (knock on wood) dus hij is er altijd bij. Ook hij zal reikhalzend uitkijken naar de ontmoeting met de club waar hij zijn hele jeugd heeft gespeeld en waar zijn ouders broers en zussen nog steeds zeer actief zijn; Volleybal Vereniging Utrecht (VVU).

Totaal wijzigingspercentage qua spelers is dus 50% dit jaar, precies op het gemiddelde van de afgelopen 7 jaar.

Vers van de pers en al eerder latent gememoreerd: WE MOGEN ZATERDAG SPELEN. Dankzij (geestelijke) ondersteuning van onze apotheker-in-spé zijn twee van onze spelers deze week negatief getest. Aangezien deze groep nogal intensief met elkaar omgaat zou het hele team bij een positieve test in quarantaine moeten. Gelukkig niets van dit alles! Zou overigens wel mooi passen in het beeld van de gehele voorbereiding die toch vooral in het teken stond van afwezigen. Dank aan heren 2 en 3, VVU en Volley Tilburg voor het uitlenen van spelers.

Normaal gesproken zou ik nu waarschijnlijk de loftrompet hebben geschald over het feit dat USV Protos dit jaar bij de heren de hoogst spelende studentenvereniging in Nederland is. Niets van dit alles. Zolang ik het volleybal al beoefen, volg en beleef (best lang) weet ik niet beter dan dat dit GSVV Donitas is. Ook zij hadden te maken met een enorme leegloop, nog meer dan bij ons, en ook zij hadden moeite om nieuwe studenten binnen te halen. Zij hebben zelfs moeten besluiten zich terug te trekken. Jammer voor het studentenvolleybal. Om toch maar opbeurend en staand te eindigen:

Io vivat! Io vivat! Nostrorum sanitas! Hoc est amoris poculum, doloris est antidotum. Io vivat! Io vivat! Nostrorum sanitas!

gh @ VoV, bron USV Protos.