Apollo 8 en Sliedrecht beginnen met zege

VoV, 05-01-2020. 5:52 uur.  Apollo 8 deed in Zwolle hele goede zaken bij de herstart van de competitie in 2020. Met een 1-3 zege bij Regio Zwolle Volleybal, dat nog niet zo lang geleden in Zwolle koploper Eurosped versloeg, pakten ze de volle buit en kwamen een stuk steviger op de derde plaats. En de setstanden van 16-25, 16-25, 25-21 en 13-25 beantwoorden de vraag of de zege terecht was volmondig met ‘ja’. Apollo was blokkerend (8 om 11 punten) en serverend (2 om 17 aces) gewoon een maatje te groot voor Zwolle.

In de eerste set werd het al snel 1-5 en 5-12. Carlijn Koebrugge scoorde een aantal keren fraai, Nynke Hofstede bracht de stand met een ace op 10-16, Annelien Alons kon de 12-18 scoren, maar Apollo 8 ging onverstoord verder met hun aanvallen afronden en aces slaan. Zoals bij 12-20 toen Zwolle de time-out in vluchtte. De opleving naar 15-21 was echter bij lange na niet voldoende voor een ommekeer. Emma Bredewoud en Juliët Huisman lieten elk 5 punten noteren in deze set.

Set twee was veel van hetzelfde qua verloop en krachtsverhoudingen in het veld. De bezoekers uit Borne pakten al vlot een mooie voorsprong (3-8) en bouwden die naar een ruim verschil uit (5-13). Bij 8-17 was trainer/ coach Wilfried Groothuis van Zwolle door de time-outs heen, op 10-19 vond de dubbele wissel bij Apollo plaats (Manon van ’t Rood en Annelies Dokter kwamen erin voor Emma Bredewoud en Kim Klein Lankhorst) en de gasten denderden via 15-23 door naar opnieuw een 16-25 zege. Tot dat moment was Rianne Vos met 8 punten de meest scorende Apollo speelster, bij Zwolle waren dat Nova Marring en Julia Joosten met elk 6 punten.

Apollo 8 had ook de betere start in de derde set (3-5), maar keek bij 9-6 wel tegen drie punten achterstand aan. Bij 11-11 was het verschil van de borden, Lisanne de Krosse zette vervolgens haar team op het winnende spoor met een serveserie naar 16-12. Zwolle hield die voorsprong vast, moest echter bij 21-19, na een blokpunt van Eline Geerdink, nog wel even de time out in. Bij 23-21 herhaalde zich dat, waarna met de laatste twee punten de setwinst werd binnengehaald.

Op naar de tiebreak zal er wellicht aan de ene kant van het net gedacht zijn, aan de andere waarschijnlijk afmaken in vier sets.

Zwolle leek voort te borduren op de ingezette koers in de derde set toen ze in de vierde met 7-5 aan de leiding gingen. Maar twee serveseries van de bezoekers maakten een eind aan de tiebreakdroom. Eerst serveerde Ilona ter Avest Apollo 8 naar 8-12 en vervolgens zorgden onder andere een kill-block en een ace voor de 9-15 tussenstand. Zwolle was verslagen, helemaal toen Carlijn Koebrugge de bezoekers met twee aces achter elkaar op 12-21 zette. Na de 13-21 volgde bij Apollo 8 nogmaals de dubbele wissel en met Manon en Annelies binnen de lijnen werd de set met 13-25 en de wedstrijd met 1-3 gewonnen.

Emma Bredewoud (foto hierboven) werd met 15 punten topscorer van de partij, Juliet Huisman maakte er 12 en Carlijn Koebrugge kwam ook nog in de dubbele cijfers met 10. Bij Zwolle waren Nova Marring en Marly Bak 11 keer scorend succesvol.

Sliedrecht Sport is 2020 met een redelijk eenvoudige zege op TTP begonnen en is, met een wedstrijd meer en wellicht maar voor een dag, de nieuwe koploper in de Eredivisie bij de dames. In de Basis werd met 3-0 van hekkensluiter TTP gewonnen. Het bij begin van de wedstrijd nog op de tweede plaats staande Sliedrecht bracht alleen in de derde set het verschil in stand in uitdrukking in het verschil in score. Die set werd met 25-13 via de tussenstanden 8-2, 16-6 en 21-10 gewonnen.

In de eerste set was de voorsprong in het middendeel ook ruim (17-9 na 8-4) maar slonk die richting de big points behoorlijk. Bij 21-19 en 22-20 stond TTP op het punt de aansluitende treffer te scoren, hetgeen niet lukte waarna met 25-21 werd verloren. In set twee kwam TTP met 10-11 voor, maar de alerte reactie van Sliedrecht veranderde dat in een 13-11 en 18-14 voorsprong. In de eindfase van de set pakte de nieuwe koploper door en liep van 18-16 uit naar 25-19 voor de 3-0 winst.

Sliedrecht was vooral aanvallend beter (41 om 26). Iris Vos van TTP werd met 11 punten topscorer, bij Sliedrecht waren Fleur Savelkoel (9), Christie Wolt (8) en Carlijn Ghijssen – Jans (ook 8) met hun tussen haakjes staande scores dicht bij de dubbele cijfers.

Voor vandaag staan de wedstrijden FAST vs. VC Sneek en Peelpush vs. Eurosped op het programma. Die duels beginnen om 15:30 uur.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Rudy van ’t Rood.