Apollo 8 en VC Sneek sluiten met winst af

VoV, 12-02-2023. 8:02 uur. Slechts twee wedstrijden waren er gisteren in de Eredivisie dames, maar dat waren wel heel erg belangrijke voor alle vier teams.

Bij Apollo 8 vs. Sudosa-Desto ging het om de tweede plaats (en vier punten als startbonus voor de kampioenspoule) en de zesde plaats voor Sudosa-Desto, en het startbewijs in de kampioenspoule. Hetgeen als debutant een prachtige beloning zou zijn voor dit seizoen. Maar Apollo 8 was het in De Veste op bezoek zijnde Sudosa-Desto in drie sets de baas. De gasten bleven een eindje verwijderd van de twintig puntengrens met 12, 18 en 17  punten per set.

Naar 6-1 en 12-5 sloeg Apollo 8 meteen in de openingsset al een fors gaatje, dat de thuisploeg met de tussenstanden 16-8 en 23-11 in stand hield en uitbouwde. In set twee leek het dezelfde kant op te gaan (11-6 na 5-5), echter kwam Sudosa- Desto beter in het spel en kon de achterstand tot op één puntje terugbrengen bij 13-12. Tot 19-17 konden ze bijblijven, de serie naar 23-17 maakte het verschil

In de derde set herhaalde zich het scenario van de tweede. Apollo liep uit naar 7-1, bij 8-8 was Sudosa-Desto weer bij en bleef tot 15-14 in het spoor van het gastteam. De serie naar 22-14 bracht daarna de beslissing voor de 3-0 zege.

Bij VC Sneek vs. Sliedrecht Sport moesten beide teams winnen om hun huidige positie te behouden of te verbeteren. Het werd een vijfsetter, waarbij er per set grote verschillen waren. Zo won Sliedrecht de eerste set met 16-25, na een openingsserie naar 1-9 en de tussenstanden 7-15 en 13-21.

Set twee was nipt voor Sneek. De thuisploeg liet een 15-10 voorsprong verloren gaan  (16-17, 17-18), herstelde zich (22-18) en kon na 24-23 het beslissende punt voor de 1-1 scoren. In set drie was het weer allemaal Sliedrecht dat de klok sloeg. Via 4-11 en 7-19 haalden ze met 12-25 de 1-2 voorsprong in sets binnen.

Set vier was met 25-18 voor VC Sneek.  Sliedrecht zag de bui bij 16-8 al hangen, ging de time out in, maar kon de knop, die voor de kentering moest zorgen, niet vinden. Na 21-10 kon er nog iets aan de enorme achterstand worden gedaan (21-15) voordat Sneek met 25-18 de tiebreak afdwong.

In de vijfde set werd met 8-3 van kant gewisseld, bij 10-4 ging Sliedrecht nog naar de zijlijn in een poging de bakens te verzetten, maar slaagde niet. Met 15-10 bleef de winst in Friesland.

**Helaas kunnen we geen topscores en punten per onderdeel vermelden. De statistieken per wedstrijd geven daarover al een paar weken op de Nevobo site geen uitsluitsel.

• 10> FAST 17-15

Vandaag wordt nog gespeeld Peelpush vs. Voltena en Zwolle vs. FAST. De eerste vijf posities en de mee te nemen punten (tussen haakjes) naar de kampioenspoule zijn definitief, ondanks dat ook Sliedrecht Sport volgende week nog tegen Peelpush (uit) en Voltena (thuis) speelt.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Rudy Biekart. Apolo 8 vs. Sudosa-Desto.