Vizier op volleybal

 

Apollo 8 naar de bekerfinale

VoV, 03-04-2021. 18:03 uur Na hun zeges van gisteravond stond er vandaag voor Djopzz Regio Zwolle Volleybal en Apollo 8 alweer de volgende te nemen hindernis op weg naar MartiniPlaza in Groningen voor de finale van de Nevobo beker op het programma.  Wel bijzonder eigenlijk dat een Nederlandse titel en een Europees ticket binnengehaald kan worden als een ploeg een piekperiode van twee en een halve dag heeft, van vrijdagavond tot maandagmiddag.

In het reguliere seizoen en de Kampioenspoule kwamen de teams elkaar drie keer tegen. Twee keer in Borne en één keer in Zwolle. In alle drie wedstrijden ging de winst naar Apollo met een set score van 9-0. Het appeltje, eitje voor de wedstrijd van vanmiddag leek dus snel in de gedachten op te komen, maar setstanden van 24-26 (twee keer) en 27-25 zeggen ook dat het met pijn en moeite ging. Tegen Eurosped bewees Zwolle gisteravond dat het ook met twee punten verschil kan winnen (32-34 in de vierde set) als het om de knikkers gaat.

We willen er maar mee zeggen dat een gewaarschuwd Apollo 8 dus voor twee telt, en dat Regio Zwolle ondanks een zwaar negatieve set balans niet bij voorbaat moet worden afgeschreven. Verre van dat, voor zover de bespiegelingen vooraf.

Regio Zwolle Volleybal kwam scherp uit de startblokken, in een mum van tijd sloegen en blokkeerden ze zich naar 7-3 en 10-5. Apollo moest in de achtervolging maar kon niet echt veel punten goedmaken. De scores van Juliet Huisman en Rianne Vos maakten Iris Reinders en Marly Bak ongedaan. Bij 16-11 ging Apollo 8 voor het eerst de time out in, bij 20-14 volgde een tweede rustpauze. Na een aantal foutserves op rij werd het 21-16, opnieuw waren het Iris Reinders en Marly Bak die zes punten verschil bij 23-17 op het scorebord zetten. Marianne Het Lam – Scholten zette Zwolle op setpoint en zij benutte dat zelf na de 24-20.

In de tweede set had Apollo 8 het na een overtuigend begin ook lang moeilijk. Apollo 8 kwam op 1-5 met Rianne Vos aan serve. Langzaam maar zeker kwam Zwolle terug (3-6, 5-7) en na de 6-9 zetten ze met een driepunter de gelijke stand op het scorebord.  Tot 12-12 ging het op de side out gelijk op, Apollo 8 kreeg echter de side out op 13-13 niet geschoord en ook het punt ging daarna via een ace naar de thuisploeg. Bij 15-13 ging Apollo de time out in.

Teams bleven elkaar het leven hartstikke moeilijk maken, de 16-14 werd met een driepunter (twee kadootjes en een rake klap van Tess de Vries) verandert in 16-17, Zwolle reageerde met een score op eigen serve na de side out (19-18) en dat herhaalde zich voor beide teams nog een keer tot aan de 21-20 tussenstand, een ace via de netrand van Bjorna Gras. Tess de Vries bracht zich met een ‘blok uit’ score zelf aan serve, zij serveerde vervolgens twee aces, waarop Zwolle bij 21-23 de time out in vluchtte. Na die pauze sloeg Zwolle in het net en blokkeerde Carlijn Koebrugge de 21-25 tegen de vloer. Het was 1-1.

In de derde set moest Zwolle bij 2-6 de time out in, met een kill-block op een drie meter aanval werd het 2-7, waarna Zwolle zich terugvocht naar 5-7. En tot aan 12-15 op drie punten afstand bleef volgen. De foutserve op die stand, de scores van Tess de Vries en een blok van Eline Gommans, alsmede een paar kadootjes maakten er 12-21 van.

In deze fase lukte alles bij de ploeg uit Borne, libero Florien Reesink hield alles van de grond en de aanvallen werden vakkundig afgemaakt. Na 14-24 wist Zwolle nog vijf punten op rij te maken, waarna een blokpunt van het duo Emma Bredewoud en Kim Klein Lankhorst de set met 19-25 besliste.

In de vierde set kon Apollo zich dus naar de finale in Groningen spelen, Zwolle had daarvoor nog twee gewonnen sets nodig. Zwolle liep uit naar 4-1, Apollo kwam weer gelijk (4-4), Zwolle liep uit naar 7-4, Apollo kwam weer gelijk bij 7-7. Daarna wisselden de teams een aantal keren aan de leiding (9-7, 9-10, 11-10 en 11-14).

Zwolle wilde niets toegeven en bleef op twee punten volgen (14-16, 16-18). Na die tussenstand sloeg Apollo 8 toe. In twee servebeurten maakten ze er 17-25 van. Rianne Vos was in de eindfase met haar punten voor 17-23 en 17-24, na de time out van Zwolle, scorend belangrijk.

Na het laatste punt volgden uiteraard prachtige vreugde uitbarstingen. Apollo 8 had zich in een tijdsbestek van 24 uur naar de finale van de Nevobo beker gespeeld. En een finale spelen is ook een finale willen winnen. Paasmaandag in Groningen gaat het om de eerste prijs van dit seizoen.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Jan Bredewoud.