Vizier op volleybal

 

Apollo 8 niet tegen Eurosped opgewassen

VoV. 14-10-2019. 6:20 uur. In de openingswedstrijd van het seizoen 2019 – 2020 stonden in de Veste Apollo 8 en Eurosped voor een derby tegenover elkaar. Voor goed gevulde tribunes. Apollo 8 had in de strijd om de supercup het nodige zelfvertrouwen opgedaan, de historie van hun onderlinge duels gaf Eurosped dat vertrouwen ook, al zijn de resultaten uit het verleden, u wet wel, al helemaal niet als beide teams via een aantal niwue gezichten behoorlijk veranderd zijn.

Eurosped had de beste start in de eerste set. Een aantal punten kon tot aan 1-4 makkelijk worden bijgeschreven na foutserves van Apollo, een euvel overigens waaraan beide partijen zich in de eerste set behoorlijk schuldig maakten. Bij 6-6 was er weer evenwicht, de vijfde foutserve van Apollo zette de tussenstand op 9-9. Met een aantal scores van Rianne Vos kwam Apollo eerst op 13-11 voor en liep vervolgens naar 16-13 toen Ilona ter Avest een ‘dankjewelbal’ erin banjerde.

Kirsten Wessels serveerde het verschil van het scorebord, Vera Mulder en Marianne Het – Lam Scholten hielden haar aan de opslag tot 17-17. De 17-19 werd door Annelies Dokter en Ilona ter Avest, na weer een ‘dankjewelscore’ na een mislukte servepass, veranderd in 20-19. Vera Mulder blokkeerde Eurosped naast Apollo, Eline Timmerman gaf haar ploeg met het volgende blokpunt een puntje voorsprong, waarop Apollo nog twee klungelpunten weggaf. Met de ingevallen Rinske Hofste aan serve werd het 23-23, Eline Timmerman zette haar ploeg op setpoint, Juliët Huisman maakte het ongedaan en bracht Kim Klein Lankhorst aan serve. Zij besliste met twee ketseraces de set.

Apollo 8 scoorde 18 eigen punten in deze set, Eurosped kwam tot 15.

In de tweede set nam Eurosped een 2-5 voorsprong, die echter bij 6-5 alweer ongedaan was gemaakt. Door scores van Tess de Vries. Met name Vera Mulder en Eline Timmerman waren vervolgens in het middendeel scorend succesvol. Ze tilden Eurosped naar een verschil van drie punten bij 10-13, die wat later bij 13-16 nog steeds op de borden stond.

Vervolgens kwamen de teams om beurten aan de leiding. Apollo ging naar 17-16, Eurosped naar 17-18 en Apollo weer naar 20-18. Bij Eurosped was Ester de Vries scorend op dreef in die fase. De 20-19 bracht Marianne Het Lam – Scholten aan serve, hetgeen voor Apollo slecht afliep. De passlinie kreeg geen grip op de opslagen, en lukte het wel dan kon Eurosped de aanvallen overnemen en bij de counter via Eline Timmerman en Vera Mulde scoren. Het werd 20-25 en 1-1 in sets.

Apollo 8 scoorde 11 eigen punten in deze set, Eurosped maakte er 21, waarvan Eline Timmerman er zes voor haar rekening nam.

De derde set ging met 18-25 naar de bezoekers uit Vroomshoop. Tot aan de 15-15 was het min of meer gelijk opgaand, met wel een 1-4 en 6-9 voorsprong voor Eurosped, die echter door scores van Carlijn Koebrugge en Eurosped fouten ook weer gelijk getrokken werd. Na de 15-15 pakte Eurosped het initiatief. Met een vierpunter naar 15-19, en driepunters naar 17-22 en 18-25 maakte ze de set af. Apollo speelde weliswaar met een lage foutenlast, maar de 21 eigen punten van de gasten waren te veel van het goede voor hen. Temeer omdat Eurosped ook heel weinig weggaf in deze set. Een foutserve en twee aanvallende fouten van 6-9 tot aan 9-9, dat was alles.

Apollo 8 scoorde 15 eigen punten, bij Eurosped kregen Vera Mulder en Eline Timmerman elk zes punten van de 21 op naam.

Als Apollo de fans nog op een vijfde set wilde trakteren moest er wel wat gebeuren. De vorige twee waren eigenlijk wel (te) gemakkelijk naar de gasten gegaan. De 4-1 was een goede start, die echter ook meteen door Eurosped om zeep werd geholpen toen Ester de Vries en Marianne Het Lam – Scholten voor de 6-10 zorgden. Langzaam maar zeker kreeg Eurosped een steeds vastere grip op de gang van zaken binnen de lijnen en met de tussenstanden 10-14, 12-17 en 13-18 hielden ze het verschil ook in stand.

Tess de Vries haalde de serve terug (14-18) en gaf deze ook meteen weer uit handen (14-19), waarop de sprongserves van haar achternaam genote bij Eurosped het verschil naar 14-22 tilde. De strijd was gestreden, Rinske Hofste scoorde nog een paar keer tot aan 17-22 Kim Klein Lankhorst maakte nog 18-24 met een tweede bal score, voordat Vera Mulder de strijd definitief in het voordeel van Eurosped besliste. Met 18-25.

Met een eigen score van 11 om 15 punten en een foutenlast van 10 om 7 was het voordeel in de vierde set ook duidelijk voor de bezoekers. Vera Mulder werd met 20 punten topscorer van de partij, Eline Timmerman kwam tot 17, Juliët Huisman wist er een dozijn voor Apollo te scoren.

Aanstaande woensdag 16 oktober speelt Apollo 8 in Apeldoorn tegen Dros – Alterno, Eurosped krijgt Regio Zwolle Volleybal op bezoek. Beide wedstrijden beginnen om 20:00 uur.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Rudy van ’t Rood.