Apollo 8 plaats zich voor halve finale om landstitel

VoV, 18-03-2024. 5:45 uur. Apollo 8 heeft zich gisteren via een 3-2 zege tegen concurrent VC Sneek geplaatst voor de halve finale om de landstitel en ontloopt zo de tussenronde tegen de nummer 1 of 2 van de B-Poule. In Borne werd het via de setstanden 28-26, 19-25, 25-18, 19-25 en 16-14 een lange vijfsetter, met een spannend einde.

Apollo 8 had vooral blokkerend de zaakjes goed voor elkaar en dan met name Carlijn Koebrugge (8 blokpunten) en Marije ten Brinke (5 blokpunten) onderscheiden zich. Bij Sneek liet Rixt van der Wal 7 blokpunten noteren. De totale score voor blokpunten was 19 om 11. Aanvallend scoorde VC Sneek beter (53 om 62), Apollo serveerde meer aces (11 om 9). In de foutenlast ontliepen de teams elkaar maar 2 punten.

Jorieke Bodde werd met 25 punten de topscorer van de partij, haar teamgenoten Carlijn Koebrugge, Marije ten Brinke en Lotte van der Horst kwamen met 17, 16 en 11 punten ook in de dubbele cijfers. Bij Sneek scoorden vijf speelsters 13 punten of meer. Anniek Siebring maakte de meeste punten (18).

Sneek kwam in de eerste set bij 16-22 en 20-24 ver voor, kreeg op 24-25 en 25-26 setpoints, maar verloor met 28-26, nadat Apollo het eerste setpoint meteen benutte. In set twee gaf VC Sneek een ruime voorsprong na 5-11, 11-16 en 17-22 niet meer prijs.

Sneek had in de eerste twee sets veelvuldig succes met tipballen. Apollo 8 paste blokkerend en qua veldbezetting de speelwijze aan. Marrit Zander kwam op spelverdeling vanaf set drie en de thuisploeg pakte overtuigend de derde set. Bij 18-10 en 21-12 was VC Sneek in geen velden of wegen meer te bekennen, maar in de vierde set herpakten de gasten zich en hadden bij 6-11 een handvol punten voorsprong. Apollo 8 kwam nog terug naar 15-16, maar trok boven de twintig (na 18-20) aan het kortste eind.

In de allesbeslissende vijfde set werd met 8-7 van speelhelft gewisseld. Sneek pakte de eerste punten na de wissel en kwam met 8-10 voor.  Jette Kuipers serveerde Apollo naast VC Sneek, en met een ace gaf ze haar team een 13-11 voorsprong, waarna Jorieke Bodde met een blokpunt Apollo op matchpoint zette bij 14-11. Na de time out van Sneek op die stand kwam de ploeg van Erik Reitsma terug naar 14-14, waarop Thijs Oosting zijn team rondom zich verzamelde voor de laatste aanwijzingen.  Met twee scores van Lotte van der Horst pakte Apollo daarna de 16-14 winst.

De stand in de A-Poule is nu:

• 01> Apollo 8 4-12, sets 12/3
  • 02> VC Sneek 4-10
  • 03> Sudosa-Desto 4-6, sets 2/9
  • 04> VC Zwolle 4-3
  • Ook als Apollo de laatste twee wedstrijden met 3-0 zou verliezen zijn ze op basis van een beter setgemiddelde door naar de halve finale.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Rudy van ’t Rood.