Orion en SV Dynamo naar halve finale

VoV, 18-03-2024. 5:54 uur. Orion heeft zich via een 1-3 zege in Apeldoorn tegen SV Dynamo verzekerd van de eerste plek in de A-Poule en was voor de topper van gisteren al geplaatst voor de halve finale. Door de 2-3 uitslag bij Lycurgus vs. VC Limax is ook SV Dynamo zeker van het startbewijs in de halve finale. Alleen plek drie staat nog open, hiervoor komen zowel Lycurgus als  VC Limax nog in aanmerking.

In de eerste drie sets bij SV Dynamo vs. Orion was het verschil aan de eindstreep steeds heel erg groot. Orion kwam via 13-25 (na 6-11 en 10-19) op 0-1 en wist in de derde set met 16-25 (na 8-16   en 16-21) een 1-2 voorsprong te nemen. SV Dynamo had de tweede set heel ruim gewonnen, ze namen meteen afstand naar 9-2 en via 14-8 en 20-11 werd de setzege met 25-15 gepakt.

In de vierde set leek Dynamo op weg naar een beslissende vijfde set toen ze via 4-1,  9-8 en 15-13 een voorsprong van vier punten namen bij 17-13. Orion kon de set daarna een ander aanzien geven, Met sterke blokkeeracties wisten ze de stand om te draaien naar 17-20. Na 20-22 scoorden de gasten drie keer op rij en wonnen de set met 20-25 en de wedstrijd met 1-3.

Met een eigen score van 49 om 66 punten had Orion veel voordeel, Tom Koops nam van de eigen score van Orion er 19 voor zijn rekening, waarmee hij topscorer van de partij werd. Jack Williams van SV Dynamo kwam tot een dozijn punten.

In Groningen nam VC Limax via 15-25 (na 5-12, 7-16 en 12-21) en 21-25 (na 8-12 en 18-17) een 0-2 voorsprong tegen Lycurgus. De thuisploeg herpakte zich vanaf set drie en met 25-17 (serie van 18-14 naar 23-14) en 25-20 (na een serve serie van Luuk Hofhuis naar 9-2) werd via 25-20 de tiebreak afgedwongen.

In de beslissende vijfde set werd met 5-8 van speelhelft gewisseld. Siebe Korenblek had tot die stand blokkerend en aanvallend twee keer gescoord en had met deze vier punten het verschil gemaakt. Tobias Kjaer was bij 5-7 aan de opslag gekomen en bleef tot aan het eind van de set bij 5-15 de Groningers serverend onder druk houden. Leon Meijer scoorde in die serie een paar punten voor VC Limax, Kay van Dijk gaf via uitgeslagen aanvallen een paar punten weg.