Opnieuw verlies in vijf sets voor Lycurgus

VoV, 18-03-2024. 5:58 uur. In speelronde vijf van de Kampioenspoule is Nova Tech Lycurgus wederom tegen een thuisnederlaag aangelopen. In Martiniplaza verloor Nova Tech Lycurgus met 3-2 van Numidia VC Limax via de setstanden 15-25, 21-25, 25-17, 25-20, 5-15, maar blijft nog met nog één speelronde te gaan wel derde op de ranglijst met zes uit vijf. Eén puntje meer dan Limax.

En juist het definitief binnenhalen van de derde plaats was de inzet van deze wedstrijd. Dit besef leek aan het begin van het duel niet aanwezig, want de thuisploeg kreeg in de eerste fase geen poot aan de grond. Aanvallend lukte er weinig tegen een sterk spelend Limax met veel servedruk.

De alertheid ontbrak bij de thuisploeg, waardoor het in de eerste twee sets vechten tegen de bierkaai was. Het spelbeeld veranderde na de break van tien minuten tussen de tweede en derde set. In een ambiance waar niks mis mee was. Voor een kleine duizend toeschouwers was de sfeer prima met diverse entertainment elementen om de Nova Tech Lycurgus beleving te vergroten.

Nova Tech Lycurgus kreeg langzaam meer kleur op de wangen en slaagde erin om meer het normale spel op de vloer te leggen. Dat resulteerde in ruime setwinst in set drie en ook in de vierde waren de Groningers de baas. Vervolgens was het een raadsel waarom het niet lukte de energie mee te nemen naar de beslissende vijfde set. Het niveau zakte zienderogen en met negen aanvalsfouten was het een utopie om aan winst te kunnen denken. Het was al de negende keer dit seizoen dat Nova Tech Lycurgus met 3-2 verliest, waarvan vijf keer in MartiniPlaza.

Dat de herstellende Kay van Dijk weer kon spelen was een positief gegeven. De diagonaal startte in de basis samen met Kyle McCauley, Cole Gillis, Luuk Hofhuis, Robin Boekhoudt, Jeffrey Klok en Cole Bogner. Halverwege de eerste set kwamen Sam Gortzak en Ramon Martinez Gion al binnen de lijnen Bogner en McCauley te vervangen. Martinez Gion speelde vanaf set drie de rest van de wedstrijd in plaats van Gillis die duidelijk zijn dag niet had. Maarten Bartels kwam er een aantal keren voor de serve in.

Het was al met al een duel met pieken en dalen, waarbij de pieken voor Nova Tech Lycurgus niet lang genoeg duurden. De piek van de vierde set met een sterk serverende Hofhuis aan het begin, waardoor de ploeg van coach Arjan Taaij met 9-3 voorkwam, werd niet verlengd richting de beslissende set.

De start was al lastig met een 6-3 achterstand. De thuisploeg kwam terug tot 5-6, maar daarna was het over en sluiten. Op de serve van Tobias Kjaer maakten de gasten negen punten op rij. Niets lukte meer bij Nova Tech Lycurgus, getuige de negen aanvalsfouten. Het inbrengen van Bartels in plaats van McCauley bij een 11-5 achterstand bracht geen verandering. Zo eindigde de middag sportief gezien in mineur.

Komende vrijdag rondt Nova Tech Lycurgus de Kampioenspoule af met de uitwedstrijd tegen Active Living Orion. De Doetinchemers zijn al definitief eerste. Nova Tech Lycurgus heeft nog minimaal een punt nodig om definitief derde te worden.

gh @ VoV, verslag door Theo Sikkema, Lycurgus. Foto website Lycurgus.