Apollo 8 verdedigt koppositie met verve.

VoV, 24-01-2021. 6:00 uur. Het Bornse Apollo 8 heeft zich gisteravond met succes aan kop van de Eredivisie dames gehandhaafd. Het op bezoek zijnde Ootmarsumse Lammerink Installatiegroep/ Set-Up’65 werd met een 3-0 nederlaag naar de kleedkamer gezonden, eigenlijk zonder ook maar een moment aanspraak te kunnen maken op een setzege. Alleen in de eerste set waren de gasten tot aan de big points bij machte de koploper bij te houden, en in de derde kwamen ze na hele ruime achterstand nog tot op één puntje, maar bleven ze daarna in de setfinale met lege handen.

Tess de Vries had haar linker op temperatuur en scoorde de meeste punten bij de thuisploeg, totaal 19, waarvan 5 aces. Bij Set- Up ’65 was Froukje Hoenderboom met 14 punten het succesvolst. De 54 om 32 eigen score geeft duidelijk aan dat de thuisploeg het scoren een stuk makkelijker afging dan de gasten. Op alle onderdelen. En daarbij was de foutenlast ook nog een stuk lager.

Na twee aanvallende missers van Juliët Huisman kon Set-Up in de eerste set met 8-9 aan de leiding komen, waarmee ze een 8-5 achterstand ongedaan maakten. Tot aan 15-15 ging het vervolgens gelijk op, Carlijn Koebrugge en Tess de Vries scoorden voor de thuisploeg, bij de gasten waren Froukje Hoenderboom en Martine Stevelink de puntenmakers.

Trainer/ coach Brahim Abchir ging bij 17-15 de time out in, zag Benthe Olde Rikkert daarna een aantal keren scoren tot 18-17, waarna Eline Gommans het verschil herstelde. Even later maakte een attente Eline Nijhuis 21-19, bij 22-19 vroeg Brahim opnieuw een time out.  Het eerste punt na die pauze was voor Set-Up (22-20), dat via de dubbele wissel Manon van ’t Rood en Joanne Brilhuis inbracht. Dat leverde echter niets op, Tess de Vries bracht zichzelf aan serve en serveerde vervolgens twee aces voor de 25-20 setwinst.

Tess de Vries drukte met 8 punten in de eerste set haar stempel op de score bij Apollo 8, Froukje Hoenderboom deed dat met 5 punten bij Set-Up ’65.

Set-Up had een goede start in de tweede set. Ze kwamen met 2-4 voor en konden tot aan 9-7, nadat de eerste time out bij 9-6 was genomen, met de score in de schaduw bij Apollo 8 blijven. Een serie van drie punten, twee keer Fleur Meinders, zette Apollo op 12-7, Set-Up scoorde via de ingevallen Pien Vos tegen (12-8) waarna Carlijn Koebrugge met een lange serveserie de stand naar 19-9 tilde. Juliët Huisman hield haar met een aantal ferme klappen aan de opslaglijn. De time out van Set-Up op 14-8 kreeg haar daar ook niet vanaf. Joanne Brilhuis maakte een eind aan de serie (19-9), Tess de Vries, die inmiddels 14 scores achter haar naam had en een mooie lange rally, die de thuisploeg doeltreffend afrondde, maakte een eind aan de set. (25-11).

Set-Up moest uit een ander vaatje tappen als ze de wedstrijd in leven wilden houden, in ieder geval was wel duidelijk dat het ziel en zaligheid in de strijd moest gooien om Apollo 8 van een zege in drie sets af te houden. Dat leek in het begin van de derde set niet te gaan lukken, de thuisploeg met Kim Klein Lankhorst voor Fleur Meinders op spelverdeling, denderde door en met name Tess de Vries en leek niet van plan om het scorend dan ook maar iets rustiger aan te doen. Bij 11-3 had ze er alweer vijf gemaakt, trainer/ coach Brahim Abchir had bij die tussenstand zijn beide time-outs al opgebruikt.

Froukje Hoenderboom deed met drie scores op rij iets terug (11-6), Apollo 8 kon het zich veroorloven om met het ruime verschil op het scorebord een aantal jeugdige speelsters uit eigen opleiding speeltijd te geven (zoals Floor Steenwelle, Lisa Louwrink, Marije ten Brinke) en ook ‘oudgediende’ Rinske Hofste kwam binnen de lijnen. Wellicht vergden die aanpassingen even om ingespeeld te raken, want Set-Up kwam na 17-10 via Martine Stevelink, snelle midaanval en Benthe Olde Rikkert terug in de wedstrijd. Trainer/ coach Thijs oosting haalde de ploeg bij 17-12 en 18-16 naar de kant. Set-up kwam op 18-17 door een uitgeslagen aanval van de thuisploeg.

Rianne Vos haalde de serve terug en in de slotfase hadden de invalsters Rinske Hofste en Lisa louwrink succes met hun smashes. Apollo 8 liep uit naar 24-17, Martine Stevelink blokkeerde het eerste matchpoint nog van het scorebord, daarna was het wel raak. De 25-18 en 3-0 betekende de vierde nederlaag van Set-Up in dit seizoen.

Apollo 8 staat nu op 4-10 en heeft één puntje meer dan Sliedrecht Sport, dat gisteren met 3-1 van Regio Zwolle won. Zie daarvoor ons separaat verslag. Set-Up is voorlaatste met 1 punt uit vier wedstrijden. Eigenlijk zijn ze laatste omdat rode lantaarndrager Peelpush niet aan dit reguliere seizoen deelneemt en met 0-0 onderaan bivakkeert.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Rudy van ’t Rood.