Vizier op volleybal

 

Apollo 8 wint de Nevobo beker.

VoV, 05-04-2021. 18:10 uur. Een van beide finalisten zal voor het eerst in de clubgeschiedenis de trotse winnaar van de Nevobo beker zijn. Beide stonden al een keer eerder in de finale, beide keren was Sliedrecht de ploeg die met de prijs naar huis ging.

In het seizoen 2018/2019 was Apollo 8 finalist, destijds werden ze in Zwolle door Sliedrecht met 3-0 teruggewezen. Vorig seizoen schopte VCN als topdivisionist het tot de finale, waarin toen ook Sliedrecht Sport met 3-0 de betere ploeg was.

In het reguliere seizoen won Apollo 8 met 3-0 van VCN, maar dit is de beker, dit wordt het duel tussen hun topscorers Tess de Vries en Elles Dambrink, tussen hun spelverdeelsters Kim Klein Lankhorst en Lisa Vossen en tussen de mids Carlijn Koebrugge en Anne Swart en uiteraard hun collega’s aan beide kanten van het net. Apollo is favoriet, maar wat zegt dat?

De wedstrijd:

VCN had met Maureen Weernekers aan serve een overdonderende start van de wedstrijd, zij serveerde VCN 4-0. De inhaalrace van Apollo 8 ging via 8-5 en 10-6 naar 10-10. Het laatste verschil dichtte Apollo met o.a. een drietal kadootjes van VCN. Bij 13-14, een score van Tess de Vries, ging Apollo 8 voor het eerst aan de leiding. Dat was van korte duur, op 17-14 en 18-15 moesten ze weer in de achtervolging en ook deze keer lukte het om het gaatje te dichten. Bij 18-18. De ploeg van de gebroeders Oosting vluchtte als het ware bij 21-18 de time out in, Maureen Weernekers scoorde dat laatste punt.

Apollo bracht de dubbele wissel, Fleur Meinders en Emma Bredewoud kwamen erin voor Tess de Vries en Kim Klein Lankhorst. VCN bleef vooreerst stoïcijns kalm en scoorde de 23-19. Carlijn Koebrugge haalde de serve terug, scoorde via de omloopbal, waarop VCN de time out inging. Rianne Vos had lak aan ‘het punt voor de coach’ theorie en serveerde een ace, Carlijn Koebrugge blokkeerde haar ploeg naar 23-23, waarop VCN opnieuw de time out in ging. Het werd 24-24 en 25-25, beide keren kreeg Apollo het setpoint niet verzilverd. Na de foutserve voor 25-26 van lukte dat Tess de Vries wel, met een keurige bal in de brievenbus.

Het verhaal van set twee is eigenlijk snel verteld. Apollo maakte middels een serveserie van Eline Gommans meteen een ruim verschil naar 2-7, liep via twee driepunters daarna uit naar 4-14 en zat bij wijze van spreken op rozen voor het vervolg. Helemaal toen Carlijn Koebrugge na de 6-15 haar ploeg naar 6-21 serveerde, waarbij de ene na de andere ace de bordjes deed kantelen. VCN kwam nog wat dichterbij (10-21), Apollo ging voor de zekerheid de time out in en liep eigenlijk zonder problemen naar de 13-25 eindstand. Rianne Vos nam het laatste punt voor haar rekening.

In de derde set moest VCN terugkomen om niet ook in hun tweede finale met een 3-0 nederlaag en het zilver om de nek naar de kleedkamers te hoeven gaan. En dat deden ze voorbeeldig. Opnieuw stond Maureen Weernekers met haar opslagen in het begin van de set aan de basis van een ruime voorsprong. Met o.a. vier aces sloeg ze VCN naar een 7-0 voorsprong en net als in de vorige set was het verhaal van deze set daarna vlot verteld.

VCN nam via Elles Dambrink na 10-6 weer meer afstand (13-7). Laura Kerkhof scoorde even later de 15-8, Elles Dambrink liet de 16-10 en 17-10 noteren. Bij Apollo had Tess de Vries daarna een scorend sterke periode met vier punten naar de 19-15 stand. Het verschil van vier punten bleef staan (20-16), waarop Maureen Weernkers de serve naar VCN haalde (21-16). Apollo 8 ging op 22-16 naar de kantlijn, maar VCN was niet van plan om zich deze keer de setzege uit handen te laten nemen. Twee keer Elles Dambrink en een kill-block zorgden voor de 25-16 setwinst en de 1-2 stand.

VCN kwam ook in de vierde set goed uit de startblokken (3-0, 5-2) maar zag Apollo via Tess de Vries, blokpunten van Carlijn Koebrugge en Juliët Huisman en een tweede bal score van Kim Klein Lankhorst terugkomen naar 7-7. Een slordige fase van VCN, o.a. drie uitgeslagen aanvallen, maakten van 8-7 een 9-12 stand. Blokpunten zorgden voor 12-12, waarop Apollo 8 opnieuw het initiatief pakte en Juliët Huisman, Tess de Vries en Rianne Vos de stand naar 13-17 tilden. Maar opnieuw bleek VCN zo flexibel als een elastiekje en met Elles Dambrink aan serve en een attente Anne Swart aan het net werd het 18-17, waarop Apollo 8 de time out inging.

Thijs Oosting scoorde ermee het punt voor de coach (18-18), de via de dubbele wissel ingevallen Fleur Meinders serveerde een ace en Rianne Vos hamerde de 18-20 tegen de vloer. Kon VCN nogmaals terugkomen?

Elles Dambrink maakte de aansluitende 19-20 en daarna was het op, over en uit voor VCN. Juliet Huisman nam nog een paar punten voor haar rekening en op de 19-24 sloeg Emma Bredewoud het matchpoint binnen voor de 1-3 winst, voor de beker, voor Europees volleybal?

Uiteraard vulden daarna de vreugdedansjes met stralende gezichten de speelhelft van Apollo 8 en verdrongen de fotografen zich voor een foto van de bekerwinnaars. Aan de andere kant van het net treurde VCN, maar dat zal niet al te lang hoeven te duren. Ze hadden alleen in de tweede set een pak slaag gekregen, maar in de derde set er ook eentje uitgedeeld. In de eerste en vierde set waren ze een waardige tegenstander voor de ploeg die in de play-offs om de titel gaat spelen, terwijl ze zelf in de Degradatiepoule uitkomen. Morgen zullen ze ongetwijfeld weer trots op zichzelf zijn, misschien vanavond al wel!

Voor Apollo 8 zal het feestje nog wel even duren. Het wordt waarschijnlijk een ‘lekkere’ reis terug vanuit Groningen naar Borne, met wellicht een mooi onthaal bij de Veste.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Jan Bredewoud en Pim Waslander.

PS: Morgen volgt de fotoreportage van de finale!