Vizier op volleybal

 

Apollo en Sliedrecht maken volleybalreclame

VoV, 16-01-2020. 7:25 uur. Apollo 8 is het niet gelukt om zich gisteravond opnieuw voor de finale van de Nevobo beker te plaatsen. De kansen waren er, maar in een zenuwslopende finale van de tiebreak trok Sliedrecht Sport aan het langste eind. Daarvoor waren er twee sets al super spannend geweest en in de andere twee had steeds een team gedomineerd.

Einde bekerdroom voor de ploeg uit Borne, maar ze konden met opgeheven hoofd van het veld gaan, ze hadden de huid heel erg duur verkocht, de vreugde uitbarsting bij Sliedrecht liet zien dat er aan hun kant ook de nodige spanning op had gezeten of het wel tot een goed einde zou komen.

Voor een nagenoeg volle sporthal en onder de klanken van het huisorkest, dat eigenlijk niet moet spelen als de wedstrijd gaande is, maakten beide teams er een prachtige halve finale van. Met heel veel lange rally’s, heldhaftige reddingen, daverende kill – blocks en bikkelharde scores.

De ploegen waren in de openingsset heel lang elkaars gelijke. Totdat Sliedrecht via Brechtje Kraaijvanger bij 8-8 de bal in de brievenbus sloeg en aan de leiding kwam. Apollo antwoordde direct met scores van Juliët Huisman, Tess de Vries en Carlijn Koebrugge en boog de 8-9 om naar 11-9. Pas na 15-12 lukte het Sliedrecht het verschil tot één puntje terug te brengen, bij de servebeurt van Ana Rekar, direct daarna tilden ze met scores van Fleur Savelkoel de tussenstand naar 16-18.

Bij 202-20 was Apollo er weer naast. Na de aantal foutserves over en weer kwam Sliedrecht met 22-23 aan de leiding, de 24-23 kwam op naam van Ilona ter Avest, waarna Juliët Huisman, één van de uitblinkers aan Apollo kant, de set in het slot gooide met haar score langs de lijn.

Met de 1-0 had Apollo de eerste tik uitgedeeld, wat die waard was moest nog blijken. De tweede set gaf eerst een vlot scorend Sliedrecht te zien (1-3) en daarna een Apollo dat via Juliët Huisman sterk terugkwam. (5-4). Op de side out hielden Apollo en Sliedrecht elkaar in evenwicht, met dan weer een puntje meer voorsprong voor de een, dan weer voor de ander. Zo ging het door tot aan 16-17, waarna vervolgens een blokpunt (Lisanne Baak) en een ace (Fleur Savelkoel) het verschil naar drie punten tilden bij 16-19.

Apollo ging de time out in en kwam er heel sterk weer uit. De 16-19 werd 22-21 door een slordig spelend Sliedrecht, een rake klap van Emma Bredewoud, een kill – block van Carlijn Koebrugge en een ace van de voor de serve ingevallen Eline Geerdink. Het spel was op de wagen, de fans lieten zich horen en het huisorkest deed zijn best om het nog gezelliger te maken.

Sliedrecht maakte van 22-21 en 23-22 een 23-24 stand. Esther van Berkel en Lisanne Baak scoorden. Juliet Huisman kon setverlies uitstellen, afstellen lukte niet. Dezelfde twee Sliedrecht speelsters zorgden voor 24-26 en 1-1.

In de derde set sloegen serveseries van Brechtje Kraaijvanger en Esther van Berkel na de 5-5 gelijke stand en kloof naar 6-11. En met twee keer een score op eigen serve bouwde Sliedrecht het daarna uit naar 8-15. Ilona ter Avest serveerde Apollo naar 12-16, maar de thuisploeg kreeg het gaatje niet verder gedicht. Met name Carlijn Ghijssen – Jans was een plaag aan het net voor Apollo en verder voorkwamen foutserves na de side out dat er aan een inhaalserie kon worden begonnen. De 17-23 kon nog worden ingelopen naar 20-23, voordat twee scores van Ghijssen – Jans voor de 20-25 eindstand zorgden.

Alles hing nu af van de vierde set, Om zicht op de finale te houden moest die gewonnen worden, anders was de bekerdroom ten einde. Apollo kende een hele sterke start (3-0) en denderde na twee scores van Juliët Huisman door naar 5-1. En 8-3. Sliedrecht was de kluts kwijt, kreeg vervolgens een paar rake tikken van Emma Bredewoud uitgedeeld en ging eigenlijk bij 12-4 voor zeven tellen naar de grond.

De serve serie van Emma Bredewoud naar 19-6 betekende wel het definitieve KO, Apollo denderde door zoals alleen een raket in volle vaart kan doordenderen en liet Sliedrecht ver achter zich. De 19-6 werd met 25-13 afgesloten, Sliedrecht maakte het laatste punt via een ver uitgeslagen aanval, dan waren ze in ieder geval van deze set verlost en konden ze zich op de tiebreak gaan concentreren.

Na de eerste punten van Apollo in de vijfde set klonk er een bevrijdend gejuich van de tribunes, het publiek ging vol achter de thuisploeg staan en zag de favorieten naar 5-1 uitlopen en met 8-4 van speelhelft wisselen. De eerste twee punten na de wissel waren voor Sliedrecht (8-6), en na de side out van Apollo scoorden ze weer drie keer op rij (9-9) en ineens was de strijd weer helemaal open.

Sliedrecht maakte van 10-9 een 10-12 stand en Apollo van 10-12 een 14-12. Het golfde op en neer. Time outs en wissels om het ritme te breken volgden elkaar in hoog tempo op.
Sliedrecht werkte het matchpoint weg, kwam via Fleur Savelkoel op gelijke hoogte bij 14-14 en op matchpoint na een aanvallende fout van Apollo. Christie Wolt sloeg Sliedrecht vervolgens naar de finale.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Rudy van ’t Rood.