Baijens en Dambrink winnen ‘Der Pokal’

VoV, 27-02-2023. 6:25 uur. Voor meer dan 8.000 toeschouwers werd gisteren in Mannheim om 16:45 uur aangefloten voor de wedstrijd SSC Schwerin vs. SC Potsdam. Met in beide selecties totaal zes Nederlandse speelsters, allemaal Oranje internationals. De vraag vooraf was of Schwerin voor de achtste keer derPokal mee naar huis zou kunnen nemen of dat het SC Potsdam zou lukken dit voor de eerste keer voor elkaar te boksen.

Het werd  een 3-1 zege voor de ploeg van Indy Baijens, die aan de kant van Schwerin een hoofdrol in dit bekerspektakel vervulde. Ze scoorde maar liefst 8 blokpunten en met haar totale score van 20 punten werd ze topscorer van de partij. Ze kreeg tevens het hoogste rapportcijfer van allemaal, een 6.6

Aan de kant van SC Potsdam was Hester Jasper (totaal 14 punten) vooral in de eerste sets erg belangrijk. Fleur Savelkoel (totaal 10 punten) viel in de tweede set in en bleef daarna in de basis staan. Sarah van Aalen (totaal 4 punten) had zoals altijd de regie strak in handen, pakte haar puntjes mee maar slaagde er niet in haar ploeg naar de zege te leiden. Elles Dambrink en Florien Reesink kwamen niet in actie.

Potsdam maakte in de eerste set van een 7-4 achterstand een 7-8 voorsprong en bouwde via een serveserie van Hester Jasper, volgens de commentator een aanvallend voorbeeld voor alle speelsters die kleiner zijn dan 1.80 meter, het verschil uit naar zes punten bij 9-15.  Schwerin kwam terug naar 18-20, had bij 20-22 nog steeds twee punten achterstand, waarop Potsdam de set met 20-25 voor zich besliste.

De tweede set was een regelrechte walk-over voor SSC Schwerin. Potsdam was de weg kwijt, slaagde er niet in passend overeind te blijven en kwam in no time op een 10-1 en 13-3 achterstand. Bij die stand waren beide time-outs zonder succes opgebruikt. Hester Jasper scoorde nog de 13-4, 16-6, 18-7, 20-10 en 24-13. Daarvoor had de ingevallen Fleur Savelkoel de 22-12 laten noteren, maar tegen het aanvallende geweld en de eigen score van Schwerin (22 om 9 eigen scores in deze set) was Potsdam niet bestand. Met 25-14 werd het 1-1 in sets.

In set drie pakte Potsdam via scores van Hester Jasper na 3-2 achter een 3-6 voorsprong, vervolgens speelde Schwerin zich in twee servebeurten met daarin prachtige scores van Indy Baijens via omloop- en blokkeeracties, naar een 13-7 voorsprong. Schwerin hield het verschil op een punt op vijf bij 15-10, 18-13 en 21-16. Met drie kadootjes op rij werd het 24-17, waarna het setpoint bij eerste gelegenheid werd verzilverd voor de 2-1 setstand.

Het was alles of niets voor Potsdam in de vierde set, met alles bedoelen we de tiebreak afdwingen, met niets dus met 3-1 verliezen.

De teams waren nu aan elkaar gewaagd SSC Schwerin had licht voordeel in de beginfase (6-4, 8-5), maar een 100% Nederlandse score (servepass, set-up en gescoord punt via Nederlandse handen) maakte 9-10. En vervolgens ging het op de side out, naar 14-14. Het breakpont van Hester Jasper zorgde voor 14-16, waarop Schwerin de time out inging.

Dat deed Potsdam bij 19-18, na de pauze sloeg Potsdam uit (20-18) en kon Fleur Savelkoel even later de aansluitende 21-20 laten noteren. Het slotakkoord was voor Schwerin. Met opnieuw een belangrijke rol voor Indy Baijens. Zij scoorde de 22-20 en stond in het blok toen dat voor de 25-20 eindstand zorgde. De ploeg van Oranje bondscoach Felix Koslowski pakte derPokal via een 3-1 zege, waarna de rondedansjes en de uitbundige feestvreugde kon beginnen.

De mannenfinale tussen BR Volleys en Düren werd gewonnen door BR Volleys. Zij pakten de winst via een 3-1 zege met de setstanden 22-25, 25-17, 25-15 en 25-18. Luuc van der Ent stond drie sets in de basis en scoorde 2 keer. De 65 om 30 aanvallende punten van de 78 om 43 eigen score spreken boekdelen voor wie er aan het net de baas was.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Deutscher Volleyball Verband.