Beker van België naar Overwater, Marring en Ahyi

VoV, 27-02-2023. 6:33 uur. Ook in België stonden de bekerfinales gisteren op het programma.  Gent en Asterix Avo stonden er tegenover elkaar bij de dames, waarbij VDK Gent ongetwijfeld de verloren finale van vorig jaar tegen Oudegem uit het geheugen wilde spelen tegen de ‘jonkies’, gemiddelde leeftijd 19 jaar, van Asterix Avo. Gent heeft wel een zeer ervaren ploeg.

Twee keer ging de ploeg van Laura Overwater en Nova Marring aan de leiding in de wedstrijd en twee keer kwam VDK Gent terug in de wedstrijd. De 25-23  kon Gent via 20-25 in de 1-1 stand veranderen, waarna het met 23-25 de tiebreak afdwong nadat het met 26-24 op een 2-1 achterstand was gekomen. Bij 22-20 in de vierde set had Asterix de handvaten van de beker al in de handen, maar liet ze alsnog weer tussen de vingers wegglippen. Zoals de setstanden aangeven ontbrak het geen moment in de set finales aan spanning.

Die spanning en de verloren vierde set leken Asterix Avo in de vijfde set te veel te worden. Gent snelde naar een 0-5 voorsprong en was heel hard op weg de beker op te eisen. Met heel veel inzet, lef en een portie jeugdig elan van de Asterix aanvalsters (o.a. Nova Marring en Laura Overwater) vocht Asterix zich terug in de set.

Bij 5-8 werd er van speelhelft gewisseld, bij 9-9 had Asterix de hele achterstand weggewerkt en ging het richting de big points in de tiebreak en de wedstrijd. Gent kreeg de Asterix aanvallen niet onder controle in die fase maar nam wel een optie op de winst toen ze na 10-10 de side out en een breakpoint scoorden voor de 10-12. Na een paar fouten bij Gent komt er 12-12 op het scorebord, Asterix mist de eerste matchbal op 14-13, maar pakte daarna bij de volgende gelegenheid wel de winst. Met 15-13 en dus met 3-2.

Bij de mannen was de bekerfinale een West-Vlaams onderonsje tussen Roeselare en Menen. De wedstrijd leverde geen verrassing op, Roeselare dat het hele seizoen al erg dominant is in België won met 3-0 via de setstanden 25-18, 25-23 en 25-22.

De eerste set was een eenvoudige buit voor Roeselare van Michiel Ahyi, mede omdat Menen veel punten weggaf. In de 2e en 3e set was het iets spannender. Vooral door veel slordige opslagfouten aan de kant van Roeselare, kwam Menen meer in de wedstrijd.

Bij Roeselare waren spelverdeler Stijn D’Hulst en Pablo Kukartsev de grootste uitblinkers. Zij maakten het verschil in klasse duidelijk. Michiel Ahyi had 2 invalbeurten.