‘Arbitrale fout’ vijfde set Lycurgus vs Orion rechtgezet.

VoV, 27-02-2023. 10:36 uur. In het verslag van Lycurgus vs. Orion, hetgeen door Orion met 2-3 werd gewonnen, komt onderstaande passage voor over de gang van zaken in de vijfde set:

“In de beslissende vijfde set leek Samen Lycurgus op een 5-4 voorsprong te komen toen spelverdeler Liam McCaluskey de bal via zijn hand op het hoofd kreeg. Overduidelijk twee keer spelen, maar het arbitrale duo Geldof en Reichhardt hadden niks waargenomen. Daardoor moest de thuisploeg in de achtervolging en kwam via Bartels op 8-8 nog een keer langszij. Waarna Orion steeds aan de goede kant van de score bleef staan en het na het gemiste matchpoint in de vierde set niet nog een keer fout liet gaan.

Wij ontvingen hierop de onder volgende reactie, die we publiceren ter lering en om iets recht te zetten:

“Aangezien ik genoemd word door verslaggever Theo Sikkema in zijn artikel over de wedstrijd Lycurgus-Orion van zaterdag 25-02-2023, voel ik mij gerechtigd te reageren. Als de heer Sikkema schrijft dat de arbitrage niets had waargenomen, lijkt me dat onjuist.

De arbitrage had wel degelijk de situatie waargenomen maar hier niet voor gefloten aangezien de actie van de speler van Orion volledig correct was volgens de spelregels. Regel 9.2.3.2 vermeldt: Bij het voor de eerste maal spelen door het team mag de bal achtereenvolgens verschillende delen van het lichaam raken, mits deze contacten gedurende één actie plaats vinden. De eerste maal raken is elke keer nadat de bal van de tegenstander komt: service, aanval, blok van de tegenstander, blok van een eigen speler. De regelwijziging is destijds door de FIVB doorgevoerd voor juist deze situaties!”