Beachvolleybal goud voor Noren Mol/ Sorum

VoV, 07-08-2021. 5:40 uur. Vannacht streden de beachvolleyballers in Tokyo om het eremetaal. Als eerste met de strijd om het brons in de troostfinale, daarna werd er door Noorwegen en Rusland om het goud gestreden. Twee Europese ploegen in de finale, een Europese en een Aziatische ploeg in de strijd om het brons, was dat een teken aan de wand dat het Braziliaanse en Amerikaanse beachvolleybal even een stapje terug had gedaan?

De finale werd met 2-0 gewonnen door de Noren. De 21-17 en 21-18 setstanden leverden hen de gouden medaille op.

Met Krasilnikov aan serve nam de ROC-ploeg een 0-3 voorsprong in de eerste set en het verschil van drie punten, vier op de side out, bleef tot 4-8 staan. Andes Mol blokkeerde Noorwegen vervolgens naar 7-8, kwam bij de laatste blokkeeractie op de voet/ enkel van Krasilnikov terecht, waarop een medische time out volgde. De Russen konden daarna wel  door, maar Krasilnikov leek echter nog wel hinder van de blessure te ondervinden in het vervolg van de wedstrijd. De uitgeslagen aanval na de medische time out maakte 8-8.

Direct na de technische time out nam Noorwegen beslissend afstand naar 15-11, met een blokpunt van Mol werd het wat later 18-13 en blokkerend scoorde hij ook de 20-14. Rusland kwam terug naar 20-17, waarop Noorwegen de time out inging. Met een harde smash maakte Andes Mol vervolgens een eind aan de set.

In de tweede set ging het tot aan de tweede veldwissel bij 7-7 gelijk op.  Rusland ging op 9-7 na aanvallende fouten de time out in. Voor en na de technische time out bij 11-10 blokkeerde Stoyanovskiy twee keer raak voor de 11-11 gelijke stand, Andes Mol liet daarna zien dat hij niet ten onrechte als een van de beste blokkeerders in het beachcircuit wordt beschouwd.

Met twee blokpunten bracht hij de stand op 16-12 bij de vierde veldwissel. Die voorsprong gaven de Noren niet meer af, Rusland kwam nog tot 18-16 terug, bleef op twee punten volgen bij 19-17 en 20-18, maar serveerde daarna de bal voor de 21-18 tegen de netband aan. En dus goud voor Noorwegen.

De strijd om het brons werd gewonnen door de Qatari Cherif/ Ahmed. Zij versloegen in de troostfinale de Letten Plavins/ Tocs met 0-2. Vooral Cherif Younousse stond aan het net fantastisch te spelen en was maar moeilijk aanvallend door Letland te passeren gezien zijn zeven blokpunten totaal. Hij maakte in de eerste set na 8-9 blokkerend met drie scores het verschil naar 9-13, waarna Letland door de eigen foutenlast bij 11-18 op onoverbrugbare achterstand kwam. En de set met 12-21 verloor.

In de tweede set maakten een tweede bal score, twee blokpunten en een rake smash van Cherif na de 15-15 tussenstand het verschil naar 15-19. Letland zag daarvoor vroeg in de set een 4-1 voorsprong verloren gaan, kon na 11-11 opnieuw twee punten afstand nemen, maar de Qatari gingen er met een blokpunt van Cherif bij 13-14 voorbij. De 15-19 werd door Cherif/ Ahmed naar 18-21 en de 0-2 winst voor het brons getild. Een uitgelaten vreugderonde van Cherif langs de tribunes toonde de blijdschap, net als de tranen bij zijn partner.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s OS Tokyo.