Vizier op volleybal

 

De VoV-blog#15

VoV, 07-08-2021. 5:46. Uiteraard gaat het op deze zaterdag ook over het (beach)-volleybal bij de Olympische spelen. Bij het Olympische beachvolleybal toernooi heeft het goud een eigenaar gekregen.

Bij de dames waren April Ross/ Alix Klineman de gouddelvers, bij de mannen ging die gouden medaille naar Mol/ Sorum, die vanmorgen vroeg (zie ons separate verslag) het mooiste eremetaal in de sport kregen omgehangen.

In de zaal staat de ‘troostfinale’ en de finale bij de mannen tussen Frankrijk en Rusland voor vandaag (om 14:15 uur) op het programma. Bij de dames is morgen een prachtige strijd tussen USA en Brazilië (om 6:30 uur) te verwachten.

Opvallend was de afwezigheid in de basis van diagonaal Tandara bij Brazilië tegen Zuid-Korea. Oorzaak? Doping!  Enkele uren voordat de halve finale in Tokyo tegen Zuid-Korea begon werd door het Braziliaanse team aangekondigd dat Tandara Caixeta een voorlopige schorsing had gekregen, wegens mogelijke overtreding van de dopingwet. Het Braziliaans Olympisch Comité werd hiervan in kennis gesteld door de Braziliaanse Autoriteit voor Dopingcontrole. Hoe het verder gaat? We weten het niet, er zullen nog wel nadere berichten over volgen.

De Oranje damesploeg is in Hongarije voor de strijd om de Savaria Cup ter voorbereiding op het EK. Eergisteren werd met 2-3 van Tsjechië gewonnen, gisteren waren ze met 3-0 veel te sterk voor Azerbeidzjan. Oranje walste als een stoomwals over die ploeg heen met de setstanden 25-14, 25-13 en 25-16.

En dan te bedenken dat Oranje in de eerste set met 4-8 achterstond. En dus met een 21 om 6 score de strijd besliste. Series waren er in die set van 4-8 naar 13-8 en van 13-9 naar 20-9. In de tweede ging het van 6-6 naar 16-6 en 23-11. En in de derde set van 1-5 en 7-8 achter via 19-12 naar 25-16 winst. De vraag is, welke servekanonnen binnen Oranje zorgden voor al die series en daaraan gekoppeld hoe goed stond Azerbeidzjan eigenlijk te passen? Vandaag staat het laatste duel tegen Hongarije op de agenda.

Voor Marleen van Iersel wordt het EK in Wenen van 11 t/m 15 augustus haar afscheidstoernooi als beachvolleybalster. Ze zal daarna nog wel deelnemen aan het King of the Court in Utrecht eind augustus. Een weloverwogen beslissing zegt de 33-jarige Marleen van Iersel er zelf van. Na 20 jaar topsport wordt het tijd om meer tijd te besteden aan het gezin.

“Beachvolleybal is door de jaren heen van beslissende betekenis geweest in de besluiten die ik heb genomen en na zo lang is het trainingsplezier een stuk minder geworden en ‘alles aan de kant zetten’ voor beachvolleybal’ is steeds moeilijker geworden.” Aldus van Iersel.

Na de scheiding van beachpartner Joy Stubbe bleef van Iersel met Pleun Ypma nog een jaar aan de World Tour toernooien meedoen. “Dit seizoen is een soort bonus voor mij” vertelt ze. “We spraken af om ons maximaal in te zetten bij elk toernooi maar vooral om dit jaar veel plezier te hebben.”

Van Iersel speelt sinds 2005 internationaal, vertegenwoordigde Nederland bij de OS in Londen en Rio, won goud op de World Tour, werd wereldkampioen bij de leeftijdscategorie U21 en Europees kampioen in 2012 met Sanne Keizer en in 2014 met Madelein Meppelink.

Bij het 1** FIVB World Tour toernooi in Sofia, de vierde editie dit jaar, was het duo Priem/ Reinders via twee zeges in de kwalificatieronden doorgedrongen tot het hoofdtoernooi. Gistermorgen wonnen ze hun eerste poulewedstrijd met 0-2 van Dinova/ Koleva. De eerste set met 15-21 en de tweede heel overtuigend na 0-8 en de serie van 6-12 naar 6-20, met 7-21. In de tweede wedstrijd van de dag waren ze met 2-1 te sterk voor Zobrist/ Bentele. Setstanden 17-21, 21-17 en 15-13.

De 10-16 in de eerste set werd door de tegenstanders professioneel via 16-19 naar 17-21 winst gebracht, Hetzelfde deed Priem/ Reinders in de tweede set. Zij brachten de 17-12 winnend naar de finish. In de derde set sloegen ze zich na 12-12 naar een 15-13 zege.

Priem/ Reinders zijn via deze twee zeges in de poule rechtstreeks door naar de kwartfinale, die voor vandaag op het programma staat.

Het duo Boehlé/ van Werkhoven kwam gisteren maar één keer in actie. Ze wonnen overtuigend met 0-2 van een duo uit Amerika. Met 12-21 (na 10-16 en 11-20) en 17-21 (na 13-15 en 16-19). Vandaag gaat het toernooi verder. We informeren u over de afloop.

Soms hoor je bij sportverslaggeving een opmerking waarvan je denkt “Hoe dan, hoe kan dat, hoe doe je dat?” Zo hoorden we bij een van de atletiekwedstrijden bij de Spelen van Sifan Hassan de opmerking “Ze controleert de wedstrijd vanuit de een na laatste positie” op dat moment liep ze zo’n twintig, dertig, veertig meter achter de koploper. Ik vroeg me af, hoe doe je dat, de wedstrijd contoleren terwijl je op de voorlaatste positie loopt op vele meters achterstand.  Doe je dat dan mentaal, virtueel fysiek?

In de vijfde set stond volleybalteam A met 4-9 achter tegen ploeg B. “Ploeg A controleert de set” zou dan wel abominabel abnormaal klinken.

Goed weekend.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Jan van den Noort en FIVB.