Argentinië stunt met olympisch brons

VoV, 07-08-2021. 9:15 uur. Argentinië vs. Brazilië was de ‘troostfinale’ in Tokyo bij het mannenvolleybal. Beide ploegen hadden in de poulefase ook al tegen elkaar gespeeld, toen kon Brazilië na een 2-0 achterstand alsnog via de tiebreak winnend van het veld stappen. Nu ging het om brons, waarbij Brazilië op basis van historie de favoriet was, maar Argentinië in een prachtige pot volleybal voor een fantastische stunt zorgde.

Brazilië had het in de eerste set passend en aanvallend niet goed op orde.  Ze hadden het heel lastig met een gretig Argentinië. Hun Zuid-Amerikaanse buren sloegen zich via gevarieerd aanvalsspel na een 16-12 voorsprong naar 19-15, met een fors aandeel in de punten voor Conte. Brazilië had bij 19-18 de aansluiting te pakken, maar via een solide side out bleef Argentinië de twee punten verschil vasthouden. Conte, Lima en Braziliaanse foutserves hielden hen aan de leiding, na de Braziliaanse time out op 24-23 maakten ze de set met 25-23 uit.

Brazilië herstelde zich in de tweede set. Bouwde een 7-10 voorsprong op, time out Argentinië, en bleef via de side out tot aan 12-13 een puntje voor. De 13-13 werd door Brazilië echter meteen weer naar twee punten verschil getild en via scores van Wallace en Lucarelli bleef dat verschil tot 17-19 staan, een blok van Lucarelli maakte er toen drie van. In de eindfase van de set liep Brazilië uit naar 20-24, een Argentijnse foutserve zorgde voor 20-25 en 1-1.

In de derde set nam Brazilië een 1-2 voorsprong in sets. Opnieuw was de eindstand in de set 20-25. Argentinië had een geringe voorsprong in het eerste deel van de set 13-11 en 16-13, maar Brazilië sloeg zich via een ace naar 16-17.  Argentinië ging bij 17-18 in de fout en via scores van Lucarelli en de in deze set uitblinkende Wallace werd het 18-22. Sole kon de 20-23 nog op het scorebord blokkeren, waarna Lucas en Wallace (kill-block) de set met 20-25 beslisten.

Na de 2-4 achterstand kon Argentinië langzaam maar zeker Brazilië zijn wil opleggen en na de 8-6 tot aan de 15-7 leken de Brazilianen de weg een beetje kwijt te zijn en daar profiteerde Argentinië volop van. Ze bleven heel ruim voor (20-14) en kwamen bij 24-17 op setpoint. Een serve van Leal onder het net door maakte er 25-17 en 2-2 van.

In de vijfde set kwam Argentinië vlot op 3-0, en nam na een slordige Braziliaanse serve en aanval vier punten afstand (8-4). Brazilië kwam echter terug, bij 10-9 was het verschil nog maar één puntje en na een kanjer van een ace van Lucarelli stond er 12-12 op het scorebord. Het werd 13-13, op matchpoint bij 14-13 blokkeerde Argentinië zich naar de bronzen medaille en liet Brazilië met lege handen achter.

Dat moet een geweldige teleurstelling voor de Olympisch kampioen van Rio zijn, die dus zonder medaille terugkeren naar huis.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s OS Tokyo.