Frankrijk na sensationele zege olympisch kampioen.

VoV, 07-08-2021. 17:30 uur. De finale bij het Olympisch mannentoernooi ging tussen ROC (Rusland) en Frankrijk. Beide ploegen hadden in poule B al tegen elkaar gespeeld. Rusland sloot die poulefase als koploper met 4 zeges af, Frankrijk werd vierde met 2 zeges. Rusland leed in de poule één nederlaag, tegen jawel, tegen Frankrijk. Met 1-3.

Met redelijk duidelijk verschil in de setstanden. Frankrijk hield de Russen in de gewonnen sets op 21, 17 en 20 punten. Maar in een Olympische finale is wat voorafging niet meer belangrijk, zo bewees ook de strijd om het brons, waarin Argentinië, dat ooit maar één keer brons won, Brazilië versloeg. Brazilië won meermaals goud en zilver op de Spelen.

Frankrijk domineerde de finale tweeëneenhalve set, kwam via 25-23 en 25-17 op 2-0, leek bij 13-10 in de derde set richting de 3-0 te koersen, maar moest daarna set drie en vier met 21-25 inleveren. Na de 2-2 bracht 15-12 in de vijfde set Frankrijk goud, nooit eerder hadden ze een medaille op de Spelen gewonnen en nu lukte dat nadat ze op set ratio in de poule door waren gegaan.

In de eerste set kwam Frankrijk als een duveltje uit een doosje op kousenvoetjes tevoorschijn, nadat het zo ongeveer de hele set had achtergestaan. Rusland was sterk op mid en scoorde daar veel, Frankrijk maakte echter de 18-22 achterstand met vijf scores op rij, waaronder twee aces van Antoine Brizard ongedaan, en liet zich na de 23-22 niet meer van de koppositie verdringen. Trevor Clevenot, die tot dan geen gelukkige set speelde, sloeg de 25-23 raak.

In set twee moest Rusland bij 9-4 de time out in, het hielp maar weinig tot aan de 19-12 waren ze steeds op ruime achterstand bezig de schade te beperken, zonder uitzicht op een inhaalrace. Teveel foutserves verhinderden een serie. Na de 19-13 leek de set te kantelen, Rusland scoorde de 19-16, maar werd daarna door Le Goff en Ngapeth op een 23-17 achterstand gezet. Opnieuw nam Trevor Clevenot het laatste punt voor de 25-17 voor zijn rekening.

Zoals gezegd had Frankrijk, mede door de wel een erg hoge foutenlast aan Russische zijde tot aan 13-10 op ruime voorsprong gestaan in de derde set. De set kantelde bij 15-13, een foutserve, Egor Kliuka en Maxim Mikhaylov maakten er 15-16 van. Op 19-19 maakte Ngapeth twee aanvallende fouten (19-21) en na zijn punt voor de 20-21 sloeg Rusland zich overtuigend naar 20-24. Twee foutserves beslisten de set met 21-25. Dus 2-2 in sets.

Frankrijk had het moeilijk in het begin van de vijfde set. De aanvallende fouten leverden Rusland een 0-3 voorsprong op, maar bij 7-3 hadden de Fransen hun ritme weer te pakken en Patry en Ngapeth (foto boven), de voornaamste puntenmakers aan Franse kant, zorgden voor 7-6. Tot aan 11-11 waren de ploegen aan elkaar gewaagd. Daarna maakte Jean Patry het verschil van twee punten. Eerst via een aanvallende score, daarna met een ace.

Rusland nam de time out op, scoorde via Kliuka de aansluitende 13-12, maar werd daarna verrast door een tweede bal score van Antoine Brizard voor de 14-12. Toen Mikhaylov daarna de bal uitsloeg voor 15-12 en de video challenge de uitbal bevestigede was de sensatie compleet en kon Frankrijk uit zijn dak gaan.

Het goud was binnen en dat na een vierde plaats in de poule. Overigens de nummers één t/m vier kwamen allemaal uit poule B, poule A leverde geen teams voor de halve finale. Ngapeth werd met 26 punten de topscorer van de partij.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s OS Tokyo.