Bekerstunt VCN. Apollo, Sneek en Sliedrecht door

VoV, 22-12-2019. 5:45 uur. Voor Eurosped had het jaar niet slechter kunnen eindigen. Uit bij Laudame Financials VCN in Capelle aan den IJssel werd de kwartfinale in de beker met 3-0 verloren. Zeer teleurstellend voor de ploeg van Jan Berendsen, koploper in de Eredivisie, dat zich aan het begin van het seizoen ten doel had gesteld de finale te halen. Tegen de nummer twee van de Topdivisie ging die doelstelling in rook op.

Eurosped en VCN hielden elkaar in de eerste set lang in evenwicht, al moesten de gasten wel een paar keer een achterstand ongedaan maken, zoals van 12-9 naar 12-11 en van 15-11 naar 16-15. Op 22-20 ging Eurosped de time out in, Jan Berendsen scoorde het punt voor de coach, waarna tot 24-23 drie keer achter elkaar fout werd geserveerd. Elles Dambrink zette VCN op 25-23 en 1-0.

De tweede set gaf een soortgelijk beeld te zien. In de score ontliepen de teams elkaar niet veel, als er al een voorsprong was (11-7) werd dat ook vlot weer uitgewist (11-10). En zo werd de 15-12 in 15-16 en 18-19 veranderd. VCN kwam op 21-19 en liet zich vervolgens niet meer inhalen. Ze behielden het beslissende voordeel, na de foutserve voor 24-22 ging de ploeg uit Vroomshoop naar de zijlijn, maar opnieuw velde Elles Dambrink het vonnis. Deze keer met een ace.

VCN bleef de bepalende ploeg, ook in de derde set. Eurosped had in het begin licht voordeel (6-8, 9-11) maar moest vanaf 13-11 steeds in de achtervolging (15-13, 19-16). Toen de 20-20 op het scorebord kwam leek een vierde set mogelijk, maar met een serie van vier nam VCN afstand naar 24-20 en stond op de drempel van een bekersensatie. Die kwam er nadat Eurosped verlies twee keer kon uitstellen, opnieuw was Elles Dambrink de beul die het vonnis velde.

Jan Berendsen was helder en duidelijk over de prestatie van zijn team. Het was een slecht georganiseerde vertoning, waarin alleen Jolien Knollema van zijn ploeg haar niveau haalde.

Apollo 8 wist de volgende ronde wel te halen, uit bij FAST slaagden ze erin een 1-3 zege te laten noteren en zo de dromen van de thuisploeg op een plaatsje bij de laatste vier niet uit te laten komen. FAST won de eerste set nog wel (25-19), maar kreeg daarna forse tikken met 14-25, 17-25 (na 2-11) en 20-25.

FAST nam in de eerste set na 9-9 afstand en liet Apollo niet meer in de buurt komen. Apollo herstelde zich knap van deze tegenvaller, de thuisploeg leek het helemaal kwijt en Apollo heerste binnen de lijnen. Ze namen vlot afstand en gaven daarna geen krimp meer ondanks krampachtige pogingen van de thuisploeg om iets terug te doen. Met 14-25 was de tik uit de eerste set afdoende beantwoord.

In de derde set denderde Apollo 8 keihard door. De 1-9 en 2-11 voorsprong gaf hen vleugels en in een periode dat de bezoekers het even iets rustiger aandeden kon FAST nog wat puntjes goedmaken. Maar de 17-25 aan het eind van de set op het scorebord was helder en duidelijk. Apollo was voor de tweede keer de duidelijk betere ploeg geweest.

Apollo 8 was ook in de vierde set de betere ploeg, FAST kon wat meer weerstand bieden, maar kwam tekort om de ploeg van de gebroeders Oosting serieus in de problemen te brengen. Als FAST te dicht bijkwam schakelde Apollo even bij en namen ze met een tussentijdse demarrage weer afstand. Het werd 20-25 en dus 1-3.

In de halve finale speelt Apollo 8 tegen Landskampioen en bekerhouder Sliedrecht Sport. De replay van de finale van vorig jaar dus.

Regio Zwolle Volleybal ging op eigen veld tegen Sneek met 0-3 onderuit. Alle drie sets kenden een spannend slot met 24-26, 22-25 en nogmaals 24-26.
VC Sneek bleef in de eerste set na foutserves van de thuisploeg bij 21-23 en 22-24 aan de leiding. Twee blokpunten maakten gelijk, waarop een foutserve en een ace de set beslisten. Toen Zwolle in de tweede set op 22-23 kwam, ging Henriëtte ter Steege met haar Friese ploeg de time out in. Een score in de brievenbus en een blokpunt maakten via 22-25 de 0-2 voorsprong van de gasten perfect.

VC Sneek liep in de derde set naar een 15-22 voorsprong en leek op rozen te zitten. Het punt voor de coach na 18-22 middels een foute opslag van Zwolle bracht hen weer een stapje dichter bij de volgende ronde, al dacht Daphne Knijff daar anders over en hield Zwolle met drie punten op rij in de race bij 22-23. Sneek kwam door de foutserve van Zwolle op matchpoint, Zwolle maakte gelijk (24-24) maar kon op 24-25 dat niet nog eens herhalen. Sneek won de set met 24-26 en de wedstrijd met 0-3.

Sneek speelt de halve finale tegen VCN

Sliedrecht Sport heeft de laatste klus voor de jaarwisseling met verve geklaard. Na drukke weken in eredivisie en Europacup moest de uitwedstrijd bij Veracles in Groningen, koploper in de eerste Divisie A een goede afsluiter van het jaar 2019 worden. En dat werd het ook, want de ploeg van Vera Koenen drukte he verschil in niveau uit in een 15-25, 14-25 en 15-25 zege, waarmee ze dus verder bekeren. De tegenstander inde halve finale wordt Apollo 8.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Facebook VCN, Rudy van ’t Rood en Rudy Biekart.