Lycurgus, Orion en ZVH naar halve finale

VoV, 22-12-2019. 5:51 uur. Lycurgus heeft zich in de laatste wedstrijd van 2019 geplaatst voor de halve finale van de beker. In Amersfoort werd AVV Keistad met 3-0 verslagen. De setstanden tegen de formatie uit de Topdivisie waren 25-13, 25-20 en 25-17.

In de eerste set was het even aftasten, maar na 4-4 werd het verschil snel gemaakt. Ghanbari maakte 12-9 en vanaf 13-10 werd een serie van vijf punten gemaakt. In de slotfase onderscheidde Collin Mahan zich met een paar goede scores en aces. Een doortikker van Held maakte een eind aan de eerste set.

De tweede set werd gekenmerkt door het uitvallen van Frits van Gestel bij een 7-8 stand. Hij ging op een voet staan en kon niet verder. De ernst van de enkelkwetsuur moet later blijken. Het kostte iets meer moeite om het verschil te maken. Pas vanaf 15-16 ging het de goede kant op. Een ace van Held betekende een 16-19 voorsprong. De marge werd uitgebouwd naar vijf punten aan het eind van de set. Scheper was de sterkste aan het net bij het laatste punt; 20-25.

In de laatste set met Sam Gortzak als spelverdeler en Daan Nijeboer als libero hield Lycurgus volledige controle over de wedstrijd. In dit laatste deel van de wedstrijd waren vooral Van Gent, Scheper en Van der Schaaf scorend op dreef. De voorsprong was snel royaal. Ghanbari noteerde een ace en bracht de stand op 8-14. Deze voordelige marge werd verder uitgespeeld naar 17-25. Zonder groots te spelen was het kwaliteitsverschil domweg veel te groot.

RECO ZVH uit Zevenhuizen is op woensdagavond 15 januari in het Alfa-college Sportcentrum de tegenstander in de halve finale.

VC Limac kan trots afscheid nemen van het bekerseizoen van dit jaar. Ze konden tegen landskampioen Active Living Orion niet stunten, maar dat mocht eigenlijk van een ploeg die drie divisies lager speelt ook niet verwacht worden. De Limburgers verloren in drie sets van de Achterhoekers. Via de setstanden 19-25, 17-25 en 21-25 kwam er een eind aan het bekersprookje voor dit seizoen.

Orion moest duidelijk eerst wennen aan de hoogte van het plafond, of liever de laagte ervan, maar toen dat eenmaal zo halverwege de eerste set gebeurd was lieten ze zich niet meer in de problemen brengen. Vc Limac, dat in eerdere ronden o.a. Topdivisieploegen uitschakelde, kan het toernooi met opgeheven hoofd verlaten.

Ook Zalsman Reflex leverde deze bekereditie met de winst op SSS Barneveld al een bekerstunt af, maar gisteren tegen RECO/ ZVH zat dat er voor de tweede keer niet in. Met 1-3 ging de winst mee naar Zevenhuizen.

Reflex begon sterk aan de wedstrijd en liet de eerste set met 25-21 in hun voordeel noteren. Bij nadering van de big points in de tweede set stond de thuisploeg nog met 17-20 achter, een sterk periode bracht de 23-23 stand op het scorebord, maar in de spannende finale gaf Reflex met twee foutserve te gemakkelijk punten weg, waarop ZVH de winst met 24-26 naar zich toehaalde.

In de volgende sets hield RECO/ZVH de overhand en bleef met 21-25 en 18-25 ook twee keer ruim aan de goede kant van de score.

De vierde wedstrijd in de kwartfinale gaat tussen Sliedrecht Sport en Draisma Dynamo. Dit duel staat vanwege Europacupverplichtingen van Dynamo deze week voor 8 januari 2020 in de wedstrijdplanning.

gh @ Vizier op Volleybal. Bron Lycurgus deel Theo Sikkema. Foto CEV.