Vizier op volleybal

 

Bekerwinst voor Sliedrecht Sport, de zevende

VoV, 10-04-2023. 14:58 uur. Net als vorig jaar ging de finale om de Nevobo beker dit jaar ook weer tussen VV Utrecht en Sliedrecht Sport. In de vorige editie nam Sliedrecht Sport de hoofdprijs mee naar huis, daarmee konden ze al voor de zesde keer de beker in de prijzenkast zetten.   

Tegenstander VV Utrecht is met een ongekend succesvol seizoen bezig. Ze wonnen de supercup (vs. Sliedrecht), sloten het reguliere seizoen als koploper af en zijn al verzekerd van een plaats in de play-offs om de landstitel. In de ‘nacompetitie’ wonnen ze de laatste wedstrijd van Sliedrecht. Het kon dus een open strijd worden, waarbij VV Utrecht wel als favoriet aan de wedstrijd begon.

Maar dat pakte in de eerste set heel anders uit. Sliedrecht speelde VV Utrecht volledig ondersteboven, voornamelijk met een geweldige servedruk van Jolijn de Haan en Iris Vos. Jolijn de Haan serveerde Sliedrecht van 3-2 naar 4-8, met daarin twee aces van haar en Iris Vos deed het wat later nog eens dunnetjes over door Sliedrecht van 5-10 naar 6-13 te serveren, met in die serie twee scores van haarzelf.

VV Utrecht ging bij 7-15 de time out in, hun tweede, maar dit had geen gevolgen voor het verdere verloop. Sliedrecht bleef heer en meester binnen de lijnen, ze brachten het verschil bij 7-17 op tien punten en bouwden dat nog verder uit naar 9-21 en 11-24. VV Utrecht had zich allang bij een verloren eerste set neergelegd, kwam nog terug naar 13-24 en verloor de set vervolgens met 13-25. Jolijn de Haan (7 punten) en Iris Vos (6 punten) waren scorend de hoofdrolspeelsters aan de kant van Sliedrecht Sport.

In de tweede set waren de rollen omgedraaid. Nu serveerde Denise de Kant VV Utrecht van 5-4 naar 9-5 en daarmee had de ploeg uit de Domstad het gaatje geslagen dat met een paar puntjes minder in het verdere verloop van de set steeds in hun voordeel bleef. Zoals bij 12-9, 15-13 en 20-19. Sliedrecht Sport sprokkelde puntjes en verkleinde de achterstand langzaam maar zeker, maar werd in hun opmars gestopt door de time out van VV Utrecht bij 20-19.

De foutserve van Sliedrecht en het blok op Louise Bijlsma gaven VV Utrecht weer wat meer lucht bij 22-19, de foutserve na 22-20 en de score van Iris Reinders voor 24-20 zetten VV Utrecht op setpoint. Sliedrecht Sport kreeg nog één puntje cadeau voordat Iris Reinders de 25-21 binnen sloeg en de stand op 1-1 bracht.

De derde set kende twee gezichten, het eerste deel was voor VV Utrecht, het tweede belangrijke deel voor Sliedrecht Sport. De ploeg uit de Domstad kwam met 5-2 voor en na de 5-5 liepen ze uit naar 9-5. Mede omdat Sliedrecht in die periode wel erg gul met het weggeven van punten was. Tot 15-11 wisten o.a. Marit Pasterkamp en Denise de Kant met hun scores het verschil op vier punten te houden.

Via onder andere Louise Bijlsma kwam Sliedrecht terug naar 15-14, kwam vervolgens met 17-14 achter, maar had bij 17-17, na twee scores van Iris Vos, de achterstand geheel weggewerkt. Op 20-19 volgden twee scores van Jolijn de Haan (20-21), de time out van VV Utrecht en de aanvallende fout van VV Utrecht (20-22), waarmee er een beslissend voordeel voor Sliedrecht Sport was. Op de side out ging het naar 22-24, waarna Iris Vos de set in het voordeel van Sliedrecht besliste.

VV Utrecht stond met de rug tegen de muur, ze moesten de vierde set winnen om in de wedstrijd te blijven. Maar het ging al vroeg in de set de verkeerde kant op toen na de 3-3 stand onder andere drie kadootjes van VV Utrecht en een blokpunt van Sliedrecht de stand naar 3-7 tilde. Utrecht kreeg ook een paar punten cadeau (6-7), maar bleef op (geringe) afstand volgen. Het gaatje van een paar punten (8-10) kregen ze niet dicht en met punten van Ellemijn Stevens en Jolijn de Haan nam Sliedrecht weer afstand naar het verschil van vier punten. (9-13).

Het breakpoint op 13-17 en 14-19 gaf Sliedrecht Sport een hele geruststellende 14-20 voorsprong bij het ingaan van de big points. Tot 17-22 scoorden de teams om beurten, daarna volgde een driepunter van Sliedrecht die hen de 17-25 setzege, de 1-3 winst en de zevende beker in de clubgeschiedenis opleverde. En daar was helemaal niets op af te dingen. Een volkomen terechte overwinning.

gh @ Vizier op Volleybal. Archieffoto CEV.