Vizier op volleybal

 

Vierde bekerwinst op rij voor Lycurgus.

VoV, 10-04-2023. 20:15 uur. Een schitterende dag en een prachtige revanche voor de nederlaag van afgelopen zaterdag was er vanmiddag voor Samen Lycurgus. Voor de vierde keer op rij is de beker gewonnen. Via 25-19, 22-25, 25-22 en 25-19 werd Draisma Dynamo in een volle Maaspoort in Den Bosch verslagen.

Het is de vijfde beker in de geschiedenis van de club en het vierde jaar op rij gaat de cup mee naar Groningen. Het is tevens de tweede prijs van het seizoen voor de volleyballers van Lycurgus, die ook de Supercup ten koste van Dynamo wonnen.

Met Jacob Kern, Ryan Coenen, Kyle McCauley, Luuk Hofhuis, Niels de Vries, Jeffrey Klok en Markus Held begon Samen Lycurgus aan de negende bekerfinale in de historie. Bij Draisma Dynamo begon coach Redbad Strikwerda met Joris Berkhout, Martijn Brilhuis, Ramon Martinez-Gion en Yannick Bak, Robin Boekhoudt en Duco Krook en Niek Tijhuis.

Met veel energie en overtuiging in de eerste set. Via een ace van Held werd het al 8-4. Met veel servedruk en variatie had Samen Lycurgus controle over de set en leek de teleurstelling van afgelopen zaterdag alweer helemaal vergeten. Het spelbeeld zette zich door. Een blok van De Vries bracht de stand op 18-12. Op 20-16 een vervelend moment. De uitblinker van zaterdag Ramon Martinez-Dion leek door zijn enkel te gaan en kon niet verder. Na een korte onderbreking trok Samen Lycurgus door. Via een blok van Hofhuis werd het 21-16 en niet veel later benutte Coenen het tweede setpunt; 25-19.

In de tweede set kreeg Samen Lycurgus steeds meer problemen met de servedruk, waardoor het veel meer moeite kostte om grip te houden op de wedstrijd. Tot twee keer toe was het nodig om een achterstand van drie punten weg te werken. 10-13 werd 13-13 en 12-15 werd 15-15. Op dat moment was Maarten Bartels McCauley net komen vervangen, die meer moeite kreeg om te scoren. Het ging vervolgens tot 21-21 gelijk op. Een voetfout van Coenen bracht de stand naar 21-23. Via een pipe haalde de aanvoerder nog een puntje terug, maar de opvolgende servefout van Kern en een score van Hofman namens Dynamo betekende setverlies; 22-25.

De derde set was er eentje van hard werken voor Samen Lycurgus. Een 8-4 en 10-6 achterstand werd puntje voor puntje weggewerkt. Mede dankzij sterk serveren van De Vries.  De middenman tekende ook voor de eerste voorsprong in de set; 15-14. Vanaf 17-17 trok Samen Lycurgus een sprintje naar 20-17 via een tikje van Hofhuis en McCauley. Na 21-20 was het McCauley met een score en een ace. Dynamo kwam terug tot 23-22 waarna het tijd was voor Held in de hoofdrol. Eerst blokte de spelverdeler een bal goed weg en direct daarna was hij beslissend door met veel positieve agressie het beslissende punt voor zijn rekening te nemen; 25-22.

In de vierde set liet Samen Lycurgus er uiteindelijk geen gras meer over groeien. De overtuiging bleef in het spel en vanaf 8-6 was het een kwestie van erop en er over. McCauley sloeg de stand naar 13-7. Coenen maakte met een schitterende pipe 14-8. Het verzet bij Dynamo was gebroken en het was voor Samen Lycurgus een kwestie van uitspelen op weg naar de vijfde winst in een bekerfinale ooit. Een servefout betekende zeven matchpoints. Op het derde was het raak. McCauley tekende voor het laatste punt in deze met overtuiging gespeelde finale waarin het team echt op stond.

gh @ VoV, verslag door Theo Sikkema, SAMEN Lycurgus. Foto Nevobo.