Belangrijke zege voor teams Lohuis en Daalderop

VoV, 15-01-2024. 14:25 uur.  In Italië stond er in de Serie A1 bij de dames een volledig programma gepland, waarbij de teams met Nederlandse speelsters belangrijke duels te spelen hadden zoals Scandicci vs. Vero Volley Milano bovenin en Trentino vs. Casalmaggiore in de kelder van de ranglijst.

Casalmaggiore, voorlaatste in de stand, van Juliët Lohuis ging op bezoek bij hekkensluiter Trentino. De thuisploeg kwam via twee met minimaal verschil gewonnen sets (28-26, 26-24) op een 2-0 voorsprong, daarna pakte Casalmaggiore het initiatief en stond het niet meer af. Elena Perinelli en Simone Lee scoorden veel punten (26 en 22) en Casalmaggiore maakte van 2-0 achter via 18-25, 19-25 en 15-17 een 2-3 zege. Juliët Lohuis had met 17 punten, waarvan 5 blokkerend, daar ook een fors aandeel in.

Meer dan 3.500 toeschouwers zaten er bij Scandicci vs. Vero Volley Milano op de tribune. De fans van de thuisploeg werden echter danig teleurgesteld, hun ploeg verloor met 0-3. (20, 21, 15). Het Belgische onderonsje tussen Laura Heyrman (10 punten) en Britt Herbots (8 punten) viel dus duidelijk in het voordeel van Heyrman uit. Haar ploeg was op alle onderdelen scorend beter met een + 5 voor aces, een +3 voor blokpunten en een +12 voor aanvallende punten. Nika Daalderop scoorde 9 keer. Paola Egonu was scorend beter op dreef (20 punten) dan Ekaterina Antropova (10 punten), de andere diagonaal van de nationale Italiaanse ploeg.

Novara, dat zonder Anne Buijs speelde, won met 3-1 van Pinerolo van Tessa Polder. Drie sets waren de teams met 26-24, 23-25 en 25-22 aan elkaar gewaagd, daarna nam Novara het initiatief en pakte de vierde set met 25-14. Tessa Polder scoorde 10 punten.

Conegliano had het thuis lastig met Chieri ’76. Via 30-28 in de vierde set dwongen ze een tiebreak af, die ze met 15-9 wonnen. De eerste drie sets eindigden in 26-28, 25-19 en 21-25. Isabelle Haak scoorde 28 keer voor Conegliano, Kaja Grobelna maakte er 23 voor Chieri ’76, Robin de Kruijf pakte ook een puntje mee.

De wedstrijd Vallefoglia vs. Cuneo was een blokkeerfestijn. Maar liefst 23 blokpunten scoorde Vallefoglia, de ploeg van Laura Dijkema. Haar team won met 3-1 via de setstanden 25-17, 25-20, 16-25 en 25-21. Maja Aleksic maakte 9 blokpunten, Camilla Mingardi 6. Laura Dijkema pakte via een ace ook een puntje mee.

Verder won Busto Arsizio met 3-0 (23, 16, 23) van Roma en was Firenze met 2-3 te sterk voor Bergamo. De 16-18 in de vijfde set besliste de strijd, waarin Lina Alsmeier met 26 punten en Mayu Ishikawa met 21 punten voor Firenze een belangrijk aandeel hadden.

• 13> Casalmaggiore 15-11, Lohuis

Onderin staan verder Cuneo (11de, 16-13), Bergamo (12de, 16-12) en Trentino (14de, 16-4)

Bij de mannen won de ploeg van Robbert Andringa met 1-3 bij Catania. Andringa scoorde tijdens een invalbeurt 1 keer. Padova van Fabian Plak verloor thuis met 2-3 van Taranto. De eerste en vierde set wonnen ze met 25-23, de tiebreak ging met 12-15 verloren. Plak scoorde 9 keer. Piacenza van Andringa staat  derde, Padova tiende.