Beliën wint met Modena van Novara

ModenavsCannes

VoV, 02-05-2017. 6:20 uur. In Italië stonden gisteravond Modena en Novara voor 5.000 toeschouwers in de ‘best of five‘ finale voor het eerst tegenover elkaar. Twee teams die in het reguliere seizoen als derde (Novara) en vijfde geëindigd waren. Op de weg naar de finale waren koploper Conegliano en de nummer twee Casalmaggiore ‘gesneuveld.’  Bij de finale was via Yvon Beliën (Modena) en Celeste Plak, Laura Dijkema en Judith Pietersen (Novara) de nodige Nederlandse inbreng.

In de openingsset nam thuisploeg Modena al snel een 6-2 voorsprong, die echter door toedoen van Barun en Chirichella bij 8-8 weer ongedaan was gemaakt. Beide teams hadden daarna nog voordeel bij de tussenstanden 13-12, 15-13, 15-16, 16-18.  Een foutserve van Celeste Plak en twee blokpunten van Yvon Belien zetten Modena op 19-18, even later blokkeerde Beliën de stand naar 21-19. Op 22-21 kwam Judith Pietersen binnen de lijnen, Brakocevic scoorde 23-21 en 24-21, waarop Novara de time out in ging. Ze kwamen nog tot 24-23 terug, voordat Modena de set uitmaakte.

De tweede set kende een heel bijzondere ontknoping. Modena ging met 17-15 aan de leiding, toen Novara de time out inging. Na de netfout van Yvon Beliën (17-16) serveerde Celeste Plak Novara naar 18-21, die middels een prima omloopscore van Yvon Beliën op de borden kwam. Vervolgens kwam Marika Bianchini voor de opslag in het veld en zij leverde een linkshandige opslagserie af, waarop Novara passend het antwoord schuldig moest blijven. In een ruk naar 25-21 en een 2-0 setstand.

De derde set was met 17-25 voor Novara. Na de 10-10 pakten ze het initiatief  en liepen uit naar 11-16, mede omdat Modena nogal slordig omging met de aanvallen. Op 14-19 was er een Modena time out.  De tussenstand werd 15-23 en 17-24 voordat Chirichella het laatste punt raak blokkeerde.  Tien scores voor de tegenpartij waren in deze set teveel van het goede voor Modena.

Op 4-1 nam Novara in de vierde set al een time out. Zonder succes, Modena liep uit naar 7-2, toen pas kwam het antwoord van Katarina Barun en Francesca Piccinini naar een 7-6 stand. Bij 9-9 was Novara ernaast, Judith Pietersen lobte de 13-12 erin, en scoorde wat later de 17-14 via het blok. Laura Dijkema trok de handen daarna voor de set up terug en liet de bal aan de andere kant van het net neervallen voor 17-15. Modena scoorde middels Ozsoy en Bosetti en kwam op 20-15, bij 22-19 ging Modena nog een keer naar de kant, met het punt voor de coach als gevolg. Brakocevic had een mazzeltje met haar punt via de netband (24-19).  Yvon Beliën maakte de wedstrijd met haar negende punt uit.

Jovana Brakocevic werd met 17 punten topscorer bij Modena, die eer ging bij Novara naar Christina Chirichella met 14 punten, waarvan 5 blokpunten. Yvon Beliën scoorde blokkerend 4 keer.

Woensdag is de tweede wedstrijd, dan heeft Novara thuisvoordeel.