Vizier op volleybal

 

BeNe League stukje dichterbij.

VoV, 27-05-2023. 10:57 uur. Uit onderzoek naar de haalbaarheid van een BeNe League met deelname van Belgische en Nederlandse topclubs heeft eerste, positieve resultaten opgeleverd. Volley Belgium, Nevobo en de Belgische Volleybal Liga zetten de plannen om tot een internationale topcompetitie tussen beide landen te komen door.

De wens om een BeNe League te beginnen, komt voort uit de uitdagingen waar zowel de Belgische als Nederlandse volleybalcompetitie voor staat. De competities hebben te maken met grote krachtsverschillen, waardoor veel wedstrijden en het competitieverloop onvoldoende spannend zijn. Dat heeft ook nadelige invloed op fans en sponsoren.

Kansen: Na een eerste fase van het onderzoek heeft het bedrijf Hypercube Business Innovation aan de hand van meetings met en onderzoek onder stakeholders, media-experts, mediapartners, journalisten en andere belanghebbenden in het volleybal, de eerste bevindingen gedeeld met de drie genoemde partijen. Daaruit blijkt dat de BeNe League zowel sportief als financieel kansen biedt.

Format: In de tweede fase wordt het format van de competitie verder uitgewerkt. De betrokkenen zijn er door de eerste resultaten van overtuigd dat een sterke opzet van de BeNe League het topvolleybal in beide landen ten goede komt. De Eredivisie en de Belgische competitie blijven ook bestaan. Via die competities kunnen de clubs een goede uitgangspositie in de BeNe League verdienen.

Vrouwen: Vooralsnog heeft het onderzoek uitgewezen dat eenzelfde opzet nog niet op voldoende draagkracht in het vrouwenvolleybal kan rekenen. Wel wordt nagedacht over een kleinere opzet van de BeNe League voor de beste clubs uit de Nederlandse en Belgische vrouwencompetitie.

De tweede fase van het onderzoek levert naar verwachting eind december 2023 concrete conclusies en stappen op.

gh @ VoV. Bron Nevobo. Foto Jan van den Noort.