Vizier op volleybal

 

Bezien Uit Een Ander Perspectief!

VoV, 29-09-2022. 4:02 uur. Het AD-klassement van de beste voetballer en scheidsrechter bestaat echt. Een klassement dat nagenoeg wekelijks en samenvattend halfjaarlijks en jaarlijks wordt genoemd in dit dagblad.

Je leest bv op de halfjaarlijkse lijst van december 2021 dat de nummer Tien (Unnerstall) op de lijst van de beste voetballers een score heeft van 6.50 en dat de beste scheidsrechters (Makkelie) op de lijst van scheidsrechters een score van 6.27 heeft!

Dat leek vreemd en vast een uitzondering, maar niets is minder waar……..

Het is werkelijk verbazend dat de beste scheidsrechters van Nederland (en België en Spanje en de rest van de wereld?) kennelijk niet hoger scoren dan de score van een gemiddelde speler op hetzelfde niveau en op deze zelfde aardkloot.

De lijst wordt samengesteld uit beoordelingen van derden, de experts, die kennelijk veel toleranter zijn voor ene groep dan voor de andere.

Ook bij het volleybal kennen we de nodige experts. Terug te vinden in de TT en de begeleidingsrapportages. Uit ervaring is gebleken dat het woord TeamTevredenheid heel vaak niet van toepassing is. Het formulier wordt ingevuld door een teamlid die al dan niet vrijwillig is aangewezen en van ruggenspraak met de andere teamleden is, behoudens algemeenheden, nauwelijks sprake. Emotie speelt hierbij ook nog een grote rol.

Als de begeleidingsrapporten worden vergeleken met de teamtevredenheidsformulieren is het verschil overduidelijk. Zelden komen deze overeen.

Ik ben benieuwd hoe een TT-formulier er uit zou zien als spelers ook een beoordeling zouden krijgen? Is de uitslag dan zodanig dat de scheidsrechter in vergelijking met het teamklassement op plaats 9/10/11 staat van de 15 beoordeelden? Worden onjuiste waarnemingen van de scheidsrechters niet veel zwaarder aangerekend dan fouten van een speler?

gh @ VoV, ingezonden column. Foto FIVB.