Vizier op volleybal

 

Bezien vanuit een ander perspectief

VoV, 31-12-2022. 4:10 uur. In januari organiseert de NVVO weer een clinic. Uit ervaring weet ik dat het goede clinics zijn en het er aangenaam en leerzaam verpozen is.

Één van de belangrijke onderwerpen dit keer is “ongewenst gedrag”. Vermoedelijk gaat het over het gedrag waar nu overal over wordt gesproken. Vaak heel terecht, soms vergezocht.

Ik hoef alleen maar te duiden op de aanklacht van Vera Pauw en de aanklacht tegen Vera Pauw. Een wereld van verschil maar in beide gevallen heet het ongewenst (of grensoverschrijdend) gedrag. Daarnaast ligt het bij de één wat gevoeliger dan bij de ander.

In een bekend dagblad las ik dit citaat: “Hij is niet geblesseerd, maar hij is met overgewicht teruggekeerd”, stelde Guardiola. “Ik weet niet waarom. Hij is niet teruggekomen in de conditie om te kunnen trainen en te spelen. Daarom kan hij niet spelen.” Er is volgens mij nog geen aanklacht ingediend tegen deze trainer van Manchester City.

Uit een ander perspectief geredeneerd zou het misschien geen slecht idee zijn om een aantal clinics te organiseren over grensoverschrijdend gedrag tijdens de wedstrijd. Gedragingen onderling en gedragingen naar de scheidsrechter(s) kunnen zeker worden geschaard onder ‘ongewenst gedrag’ als we fairplay als norm willen gebruiken.

Fair play betekent zowel spelen volgens de regels van de sport, als volgens de waarden en normen (ethos) van de sport. Eerlijk spelen betekent dat je het spel juist speelt (volgens de regels), en het goed speelt (volgens de waarden van de sport).

Deze definitie is wellicht wat ruim, daarom staan er in de volleybal reglementen aanvullingen ter verduidelijking.

Maar waar ligt de grens in alle emotie? Is een wegwerpgebaar onbehoorlijk gedrag of begint het met het aan de stoel schudden van de scheidsrechter.

Strenger straffen werkt meestal niet, zo zeggen wetenschappers. Slim straffen is beter.

Slimmer straffen;

Hockey (nu)

  • Groene kaart, 2 min afkoelen
  • Gele kaart, 5 of 10 minuten afkoelen
  • Rode kaart definitief veld verlaten, uiteraard zonder vervanging)

Rugby (nu)

  • Gele kaart 10 minuten afkoelen
  • Rode kaart definitief weggestuurd

Volleybal (toekomst?)

  • Gele kaart mag set niet uitspelen, zonder vervanging
  • Rode kaart mag niet meer spelen maar wel bij het team blijven
  • Geel en rood samen definitief weggestuurd

Niet strenger en wel slimmer………………???

gh @ VoV, ingezonden column.