Bezoekje aan NL-mannen in rondje Europa

VoV, 20-02-2024.  12;51 uur. In België stond bij Maaseik vs. Roeselare niet alleen een topper gepland, maar ook het Nederlandse onderonsje tussen Joris Berkhout en Jasper Wijkstra. Maaseik klopte de koploper met 3-1, kon de 0-1 in sets met 25-23, 25-22 en 25-20 in winst veranderen. Berkhout had 2 invalbeurten, Wijkstra speelde vier sets en scoorde 8 keer.

Bij Guibertin vs. Gent bracht de 15-12 in de vijfde set de beslissing. Gent had de tiebreak daarvoor met 23-25 afgedwongen. Ricardo Hofman maakte 14 punten voor Gent, collega Chris Ogink had 9 keer succes en Markus Held pakte tijdens invalbeurten ook nog een puntje mee. Absolute topscorer werd Ryan Poole, die 34 keer raaksloeg.

Roeselare staat eerste (36 punten), dan volgt Aalst (29 punten) en Maaseik is derde met 28 punten. Achel staat zesde (19 punten) en VDK Gent is negende en laatste met 14 punten. Alle teams speelden 15 wedstrijden.

Ziraat Bankasi leed in Turkije een 0-3 (23, 21, 22) nederlaag tegen Fenerbahce van Dick Kooy, die 17 keer scoorde. Voor Ziraat maakte Wouter ter Maat 11 punten, Bennie Tuinstra had een invalbeurt. Halkbank van Nimir Abdel-Aziz won met 0-3 (18, 15, 14) bij Akkus. Abdel-Aziz scoorde 21 keer, had een scoringspercentage in de aanval van 71%.

Na 20 wedstrijden staat Halkbank eerste (46 punten), Fenerbahce tweede (54 punten) en Ziraat Bankasi derde (46 punten).

In Italië verloor Andringa met Piacenza op eigen veld met 2-3 van Taranto. De ploeg van Andringa sleepte er met 29-27 in de vierde set een tiebreak uit, maar verloor die met 13-15. Andringa had in drie sets invalbeurten.

Padova van Fabian Plak verloor thuis met 0-3 (17, 21, 23) van Perugia. Plak scoorde 8 keer. Piacenza staat vierde, Padova tiende.

Spelverdeler Wessel Keemink leidde zijn ploeg naar een 3-1 zege op Odelena Voda. Het was drie sets met 26-24, 31-33 en 27-25 erg close, de 25-20 in de vierde bracht de beslissing. Keemink maakte 5 punten.

Budejovice van Stijn van Schie verloor thuis met 0-3 (19, 22, 22) van koploper Lvi Praha. Van Schie maakte tijdens twee invalbeurten en een basisplaats in de tweede set totaal 5 punten.

Lvi Praha heeft 59 punten, Karlovarsko dat vierde staat heeft er 47 en Budejovice, dat vijfde is 43, maar zij hebben nog een wedstrijd tegoed.

Michaël Parkinson, die 7 keer voor Tours scoorde tegen Nice, won die wedstrijd met 3-1. Via drie ruime setzeges (17, 15, 18), alleen de tweede set moesten ze met 22-25 afgeven. Tours is de nummer vier in de stand.

Ewoud Gommans stond niet bij Brasov, de koploper in Roemenië, op het matchreport. Zijn ploeg won met 3-1 van U Cluj. Via 25-11 en twee keer 25-16, nadat de eerste set met 25-27 was verloren.

In Griekenland won Maarten van Garderen met PAOK uit bij Kifisias met 2-3. Via 14-25 in de vierde set en 10-15 in de vijfde pakten ze de winst. Van Garderen scoorde 13 keer, PAOK staat vierde op de ranglijst.

Giesen, de ploeg van Michiel Ahyi, behaalde in Duitsland een 0-3 zege bij Freiburg. Er was geen matchreport beschikbaar. Giesen is tweede in de stand, ze hebben 3 punten minder dan koploper BR Volleys. Düren van Luuc van der Ent bezet de vijfde plaats.