Bij onze Ooster- en Zuiderburen

VoV, 10-01-2021. 6:24 uur. Maar we beginnen bij de Oosterburen van onze Oosterburen. In Polen, waar vrijdagavond Chemik Police van Indy Baijens een 2-3 overwinning behaalde bij Bielsko – Biala.  Haar ploeg kwam met 2-0 achter (28-26, 25-20) maar herstelde zich prima. Via 18-25 en 16-25 werd het gelijk en in de spannende vijfde set bleven ze met 14-16, mede middels een paar belangrijke punten van Baijens in het midden van de set, nipt aan de goede kant van de score.

De totaalscores op aanval en opslag waren gelijk (60 om 60), het verschil werd mede gemaakt door de 11 om 22 blokpunten. Daar nam Baijens er 7 van voor haar rekening, totaal scoorde ze 14 keer.

Bij de mannen in Polen verloor Robbert Andringa met Olsztyn met 3-0 bij Warszawa. Via 25-19, 26-24 en 25-20. Andringa scoorde 4 keer, hij stond twee sets in de basis en had in de andere een invalbeurt. Warszawa is met 17-30 de nummer vijf in de stand, Olsztyn staat met 16-18 op de elfde plaats.

Bij de dames in Duitsland won Schwerin met 3-0 van NawaRo Straubing (23, 19, 18) en pakte Rote Raben de derde zege dit seizoen op USC Münster. Thuis waren ze met 3-0 (14, 23, 22) te sterk. Bij de mannen was er een verrassende 3-2 zege van Grizzlys Giessen tegen koploper Duren via 15-10 in de vijfde set.

Bij Schwerin had Femke Stoltenborg in alle sets invalbeurten, Nicole Oude Luttikhuis bleef de hele wedstrijd aan de zijlijn. Iris Scholten stond bij NawaRo twee sets in de basis en scoorde 7 keer. De tegenstanders van Rote Raben weten inmiddels dat ze niet op libero Myrthe Schoot moeten serveren, ze kreeg maar 9 opslagen te verwerken. Bij Münster hadden Demi Korevaar en Sarah van Aalen invalbeurten, Korevaar scoorde daarin twee keer.

Koploper is Stuttgart met 10-27, Schwerin is vierde (9-21), Rote Raben staat vijfde (12-20), Straubing bezet de zevende plaats (13-15) en Münster is tiende en voorlaatste met 12-10.

Stijn van Tilburg werd bij de Grizzlys gekozen tot MVP, hij scoorde totaal 26 keer en was daarmee erg belangrijk bij de 3-2 zege.  De eerste (25-20), derde (25-20) en vijfde set waren voor zijn ploeg, Düren kon twee keer (22-25, 19-25) de achterstand wegwerken maar moest passen in de tiebreak. Düren blijft met 12-28 koploper, Giesen is zevende met 9-12.

In België won Maaseik de topper tegen Roeselare met 3-1, Achel was met 3-0 te sterk voor Gent en Aalst leed thuis een 2-3 nederlaag tegen Leuven.  En in de bekercompetitie bij de dames verloor Oostende met 3-2 bij Tchalou en pakte Oudegem met een 3-1 zege het ticket voor de volgende ronde.

Maaseik moest de eerste set met 26-28 aan Roeselare laten, daarna pakten ze met 25-21, 25-18 en 25-20 de 3-1 zege. Jelte Maan scoorde 12 keer, hij stond twee sets in de basis en had in de andere sets invalbeurten. Just Dronkers had 17 positieve passacties op de serve van Roeselare. Michiel Ahyi maakte tijdens invalbeurten twee punten en Stijn van Schie kreeg geen speelminuten.

Achel deed goede zaken door thuis met 3-0 van VDK Gent te winnen. Twee sets met minimaal verschil (25-23), één set met ruim verschil (25-18) Achel was aan het net met 54 om 40 punten voor aanval en blok de baas. Thomas Koelewijn was bij Achel 8 keer succesvol, collega mid Tim Smit maakte er 7, Dion Verweij had een invalbeurt en Rik van Solkema kwam niet in actie. Bij Gent scoorde Jente de Vries er 10, Chris Ogink kwam tot 4 treffers.

Aalst verloor thuis met 2-3 van Leuven. De 1-2 achterstand in sets werd met 25-22 gelijkgetrokken, daarna kwamen ze in de tiebreak net tekort. (12-15). Twan Wiltenburg maakte 1 puntje.

Roeselare en Maaseik gaan met 11-29 aan kop, dan volgen Menen (10-20), Aalst (12-17) en Leuven (12-16). Achel (12-10), Gent (12-9 en Waremme (10-5) sluiten de rij. Vandaag speelt Waremme tegen Menen.

In de Belgische Beker verloor titelverdediger Hermes Oostende, dat de allereerste wedstrijd van het seizoen speelde, met 3-2 van Tchalou, dat al een aantal competitiewedstrijden erop had zitten. Na de 25-21 nederlaag in de eerste set ging Oostende met o.a. Merle Baasdam in de ploeg via 19-25 en 20-25 naar een 1-2 voorsprong. Tchalou was in de vierde set de baas (15-10, 20-13, 25-17) en profiteerde in de vijfde set van de ergernissen van Oostende aan de twijfelballen, die niet in hun voordeel gefloten werden. De tiebreak ging met 15-9 naar de thuisploeg. Verder won Oudegem in de beker met 3-1 van As/ Tongeren.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Chemik Police, CEV.