Boermans/ de Groot bij laatste vier in Joao Pessoa

VoV, 26-11-2023. 7:30 uur. Gisteren stonden de Nederlandse duo’s in de Round of 12, de tussenronde voor de nummers twee en drie uit de poule voor een kaartje in de kwartfinale. En als daarin succes werd behaald ging het door naar de volgende ronden in de KO fase.

Boermans/ de Groot hadden Bryl/ Losiak als tegenstander in de Round of 12. In de eerste set werd het nog spannend toen Boermans na 17-17 met een blokpunt en een ace de stand op op 20-17 had gebracht, maar daarna een punt via en voetfout bij de opslag weggaf voor de 20-18 stand.  Echter was het bij eerste gelegenheid vervolgens raak (21-18).  In set twee was Oranje de dominerende ploeg. Bij 9-6 hadden ze een klein gaatje geslagen dat verder werd uitgebouwd tot een verschil van 10 punten bij 21-11. Dus 2-0 winst.

De kwartfinale tegen Cherif/ Ahmed uit Qatar werd in drie sets beslist. In Nederlands voordeel. Via de setstanden 15-21, 21-16 en 15-13. In de tiebreak had het duo uit Qatar lang het voordeel aan hun zijde (8-10). De serie naar 12-10 en de gelijke stand bij 12-12 kondigden een spannende ontknoping aan. De ace van Boermans voor de 13-12 gaf Oranje het puntje voor, de aanvallende fout van de tegenstander was een beslissend voordeel bij matchpoint op 14-12. Na de side out werd de winst definitief.

Vandaag om 14:00 uur zijn Samuele Cottafava en Paolo Nicolai hun tegenstanders in de halve finale.

Het duo Stam/ Schoon speelde in de ‘Round of 12’ tegen Andressa/ Vitoria uit Brazilië. Het was een bijzonder spannend duel, waarin de teams heel lang aan elkaar gewaagd waren, maar waar de Nederlandse dames aan het eind net de beslissende tikken voor twee keer 23-21 winst konden uitdelen.

Stam Schoon gingen in d eerste st met 18-16 aan de leiding wen waren drie side outs van setwinst verwijder. Met drie punten op rij kwamen de Zuid-Amerikaanse dames met 18-19 voor, waarop Oranje de time out in ging. Een netfout maakte 19-19, Raïsa scoorde de gelijkmaker voor 20-20 en ook de 21-21 en 22-21. Katja Stam maakte met een toverbal achterover de 23-21.

In de tweede set leek het NL-duo bij 18-15 een geruststellende voorsprong te hebben, echter kwam Brazilië opnieuw heel sterk opzetten in de setfinale en sloeg zich naar 19-18, bij 20-21 hadden ze setpoint, maar opnieuw toonden Stam/ Schoon aan over genoeg koelbloedigheid te beschikken om daar niet van in paniek te geraken. Katja Stam maakte gelijk, lede de bal voor 22-21 in het uiterste hoekje en blokkeerde vervolgens de 23-21 op de borden voor de 2-0 winst.

Tegenstander voor Stam/ Schoon in de kwartfinale was het Braziliaanse duo en wereldkampioen Ana Patricia/ Duda, dat op luide steun van de thuisfans kon rekenen.

In de eerste set ging de technische time out met een voordelige stand van 12-9 voor het NL-duo in. Brazilië scoorde direct na de pauze drie keer (12-12) en vervolgens ging het tot 17-18 op de side out gelijk op. Het breakpoint en een daaropvolgend ace maakten 17-20, Stam kon nog tegenscoren maar de set werd met 18-21 verloren.

Stam/ Schoon lieten hun tegenstanders in de tweede set alle hoeken van het veld zien, misschien wel letterlijk via de geplaatste ballen in de uiterste hoekjes van Raïsa Schoon. Met heel veel overmacht en voor zeer stille tribunes gaven ze de thuisploeg via 10-3, 14-7 en 19-13 met 21-13 een forse afstraffing en kwamen ze op 1-1.

De tiebreak kende na 5-5, 7-8, 9-9 en 12-12 een spannende ontknoping. Via de side out kwam Brazilië op 12-13, het blokpunten van Ana Patricia scoorde vervolgens 12-14, waarmee het beslissende verschil voor de 13-15 winst gemaakt was. Stam/ Schoon worden daarmee vijfde in Pessoa.

Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen verloren in de Round of 12 met 2-1 van het Braziliaanse duo Arthur/ Adrielson. Via de setstanden 18-21, 21-13 en 12-15.

Na de nipt verloren eerste set kwamen Brouwer/ Meeuwsen sterk terug en overklasten de tegenstander in set twee met 21-13. In de tiebreak nam Brazilië een time out bij 10-9 achter, ze draaiden de score om naar 10-11 en op 12-13 pakten ze een beslissend breakpoint voor de setwinst, met een kill-block verzilverden ze het matchpoint. Brouwer/ Meeuwsen sluiten het toernooi als negende af.