Top 2 struikelt in Eredivisie dames

VoV, 26-11-2023. 7:40 uur. Een aantal verrassende uitslagen waren er te noteren in de laatste ronde van de eerste helft van de competitie in de Eredivisie Dames. Koploper VC Zwolle moest in Apeldoorn in SV Dynamo na vijf sets de meerdere erkennen, VC Sneek leed thuis een nederlaag in drie sets tegen Apollo 8.

Middenmoter SV Dynamo ging als underdog de strijd aan met koploper VC Zwolle, dat die positie in de eerste set (15-25) ook volledig waar maakte. Maar de thuisploeg toonde zich zeer strijdbaar en wist na de 0-1 in sets en de 1-2 (na 26-24 en 22-25) opnieuw terug in de wedstrijd te komen.

Met 25-22 dwongen ze de tiebreak af, die ze met een 4-0 voorsprong ook heel sterk begonnen. Zwolle vocht zich terug in de set maar moest zich uiteindelijk toch met ruim verschil (15-10) geslagen geven. SV Dynamo heeft keihard voor dit resultaat moeten werken, maar werd met winst beloond.

Onzes inziens zijn de gegeven scores op het matchreport en de cijfers in totalen op de Nevobo site niet juist. We vermelden ze dan ook niet.

Landskampioen VC Sneek leed thuis een pijnlijke 0-3 nederlaag tegen Apollo 8 uit Borne. Twee keer beschikten de bezoekers over de effectievere finale in de eerste twee sets. Met 26-28 en 28-30 troefden ze de thuisploeg met minimaal verschil af. Daarna was Apollo 8 met 20-25 spekkoper.

Volgens het matchreport waren er vijf dames die 11 punten scoorden. Bij Sneek waren dat Rosa Entius en Pleun van der Pijl, bij Apollo 8 kregen Lotte van der Horst, Marije ten Brinke en Jette Kuipers dat aantal op naam. Overigens werd er heel sterk geserveerd of zwak gepasst gezien de 14 om 16 aces die genoteerd stonden.

Voltena had tegen VV Utrecht in de eerste twee sets aanvankelijk voordeel en kon tot heel lang in de score goed meekomen, maar moest bij de big points afhaken. Via 22-25 en 23-25 werd het 0-2, daarna drukten de gasten door en pakten met 13-25 de 0-3 zege.

Bij Sudosa-Desto vs. Peelpush was de thuisploeg juist in de eerste twee sets oppermachtig en was Peelpush niet meer de ploeg die het VC Sneek een week eerder nog zo lastig maakte. De thuisploeg kwam via 25-14 en 25-13 op 2-0, de derde set duurde wat langer maar was met 25-21 aan het eind ook helder en duidelijk voor het gastteam. Manon Torenbeek liet 21 punten voor Sudosa noteren.

Activia vs. Sliedrecht Sport werd 1-3. Na twee sets en een 1-1 stand (21-25, 25-20) leek het erop dat het een spannend duel zou gaan worden, maar daar wenste Sliedrecht Sport niet aan mee te werken. Met 19-25 en 22-25 pakten zij de volle buit. Sjakkie Donkers had het vizier op scherp ingesteld en scoorde 26 keer. Dani Jozephs van Activia kwam tot 22 punten.

• 10> Peelpush 9-4

Op 29 november speelt VC Sneek thuis tegen Sudosa-Desto en hebben alle teams de eerste helft van het seizoen erop zitten.