Bonusset voor Oranje tegen Polen

VoV, 29-07-2019. 6:00 uur. Voor de tweede keer in twee dagen stond de Oranje mannen selectie van bondscoach Roberto Piazza in Opole tegenover wereldkampioen Polen. Eergisteren werd met 3-0 verloren, daarna ging toen ook de toegiftset naar Polen. Polen is net als Nederland in voorbereiding op het OKT, zij spelen volgende week in Gdansk en hebben Frankrijk, Slovenië en Tunesië te gast. Ondertussen weten we allemaal wel dat Nederland gastheer is in Rotterdam voor Zuid-Korea, België en USA.

De eerste set leek Oranje aan een elastiekje te zitten. Ze kwamen een aantal keren een punt of vijf achter, dat ze dan weer (bijna) ongedaan maakten. Zoals van 10-5 naar 10-7 en van 15-10 naar 15-13. Na de 18-13 kwam Oranje er bij 18-18 wel naast. Drie Nederlandse blokpunten op Leon droegen fors bij aan de inhaalrace. Tot 23-23 bleef Oranje gelijkwaardig, een serie fouten op rij gaf Nederland setpoint op 24-25, dat door een fout ook weer teniet ging. Een ace gaf Polen vervolgens setpoint, en een volgende Nederlandse fout besliste de set met 27-25.  Polen scoorde in deze set 17 eigen punten, Nederland 16. De foutenlast bedroeg 9 om 10.

Oranje nam via Nimir Abdelaziz een 0-2 voorsprong in de tweede set, Wilfredo Leon maakte deze ongedaan, ook de 2-4 achterstand sloeg Polen weer van het scorebord en na 4-4 kantelde het voordeel langzaam maar zeker naar de thuisploeg. De technische time out ging in met 8-6, in het middendeel van de set bouwde Polen uit naar een 16-9 tussenstand bij de tweede verplichte pauze. Oranje kreeg het verschil niet meer van de borden en kwam door 25-17 setverlies op een 2-0 achterstand in sets.

Nederland in ging in de derde set verder met de basis van voorheen bestaande uit Wessel Keemink, Gijs Jorna, Thijs ter Horst, Fabian Plak, Luuc van der Ent en libero Robbert Andringa. Alleen Nimir Abdelaziz maakte plaats voor Wouter ter Maat.  Polen kwam met een vrijwel complete andere ploeg het veld in.

Polen gaf meteen in het begin een vervolg aan het sterke spel van de set ervoor, had geen aanpassingsperiode of gewenningstijd nodig en liep uit naar een 7-2 voorsprong.  De inhaalrace na de 10-4 tussenstand met een belangrijke scorende rol voor Wouter ter Maat bracht Oranje op 10-8, toen Polen voor de tweede keer aanzette liepen ze uit naar 14-9. Oranje kreeg het niet voor elkaar om nogmaals een serie neer te zetten, dat liet Polen niet meer toe en via 19-12 werd het een 25-17 nederlaag voor de ploeg van Piazza.

De officiële wedstrijd ging dus met 3-0 verloren. Polen had aanvallend een 39 om 30 voordeel, serverend waren ze met 10 om 6 aces ook sterker en tevens maakten ze met 17 om 23 minder fouten die een punt voor de tegenstander opleverden. Oranje won het blokkerend met 5 om 6 blokpunten.

De bonusset was voor Oranje. Oranje sloeg zich naar 7-9 en 9-12 en liet zich daarna niet meer van de koppositie verdringen. Als was het bij 14-15 en 16-17 wel even spannend of de gelijkmaker zou vallen.  Een ace van Maarten van Garderen en een blokpunt van Luuk Hofhuis, die in de selecte de plaats van de geblesseerde Michaël Parkinson innam,  maakten het verschil bij 16-20 vier punten. Op 18-20 bracht een score van Wouter ter Maat Luuk Hofhuis aan serve, een ace van hem, een aanvallende fout van Polen, een blokpunt van Luuc van der Ent en nog een ace van Hofhuis maakten daarna de 18-25 Nederlandse setzege perfect.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Rudy van ’t Rood.