Bornse raketgoden pareren de reuzendoders

VoV, 11-12-2019. 4:45 uur. Voor de lange mannen van Apollo 8 heren 1 stond afgelopen zaterdag de verre uitwedstrijd tegen VC Sneek Heren 1 op het programma. VC Sneek leek tot een paar weken terug de gedoodverfde degradatiekandidaat, tot ze, tot ieders verbazing, de afgelopen twee wedstrijden tegen de nummer 1 Sudosa en nummer 2 PDK Huizen beide met 3-1 wonnen. Zodoende stond VC Sneek de laatste plaats af, maar gaf het vooral een signaal af aan de andere teams. Niet voor niets werden ze gebombardeerd tot ‘Reuzendoders’.

Nu zien we onszelf niet als een ‘reus’ in de competitie, ondanks een keurige 4de plek voor aanvang van de wedstrijd tegen Sneek. Desondanks waren we wel gewaarschuwd door de resultaten van VC Sneek, we wisten dat we vol aan de bak moesten om de punten mee terug naar Borne te kunnen nemen. Dankzij onze logistieksponsor SWB konden we weer als de brandweer over de binnenlandse wegen richting Sneek. Zo snel als onze heenrit verliep, zo traag kwamen we van start in de wedstrijd. En daarin is ook een mooie parallel te trekken met onze huidige ‘winning streak’ in de eerste divisie.

Want waar de busjes steevast benzine slurpen, draait de Bornse machine de laatste tijd vol op diesel. Kenmerkend voor diesel is dat ‘het even duurt voordat hij op gang is, maar als het eenmaal loopt hij niet meer te stoppen is. Van de vier wedstrijden die we ongeslagen zijn, verloren we telkens de eerste set en veelal ook met een bedenkelijk niveau aan onze kant.

Afgelopen zaterdag was het (helaas) niet anders. VC Sneek begon furieus aan de wedstrijd en legde gelijk veel druk met de service. Aan onze kant was de pass ondermaats waardoor de spelverdeling te voorspelbaar werd. Tel hierbij op het gebrek aan inzet en het recept is compleet voor een afstraffing. VC Sneek won de eerste set volkomen terecht met 25-14 en bleef ook in de 2de set de bovenliggende partij met veel servicedruk en veel werklust. Ook de 2de set wonnen de gastheren duidelijk met 25-18.

Gelukkig voor ons was de Bornse dieselmotor inmiddels wat warmgedraaid, wat er voor zorgde dat we meer en meer in de wedstrijd groeiden. Gedurende de 3de set gaven beide teams elkaar weinig toe, waarbij VC Sneek boven de twintig een kleine voorsprong had. Alles leek er dan ook op dat VC Sneek ook de 3de set zou pakken, maar niets bleek minder waar. De inhaalslag die we maakten leek op dat van een meertrapsraket. De eerste trap werd afgestoten om zo de raket lichter te maken, wat resulteert in een hogere snelheid. Apollo 8 overleefde op 24-22 twee setpunten en knalde door naar een 24-26 overwinning in de 3de set. It ain’t over till the fat lady sings!

In de 4de set drukte we door en was er zo maar één team dat aan het zingen was. Met 19-25 pakte we ook de 4de set en zo moest er wederom een 5de set aan te pas komen.

En die 5de set, die liggen ons wel. De afgelopen drie wedstrijden stapten we immers telkens met een 3-2 overwinning van het veld. Ook in Sneek startten we de 5de set furieus met een 7-2 voorsprong en even was er de waan dat we de wedstrijd in de pocket hadden. Niets bleek echter waar, VC Sneek rechtte de rug en knalde er nog een keer vol in wat er voor zorgde dat het op 10-10 weer gelijk was. Wat volgende was een knotsgekke slotfase met mooie gescoorde punten en sublieme verdedigende acties aan beide kanten van het net. Er volgde ook nog een tijdelijke onderbreking vanwege problemen met het wedstrijdformulier, welk team kon het hoofd koel houden en de wedstrijd winnend afsluiten?

Het lukte ons om op 14-15 de aanval van VC Sneek te verdedigen en zo onze eigen aanval in stelling te brengen. De set up ging omhoog en met een scorende aanval werd de 5de set beslist, 14-16! Uitzinnig van blijdschap vierden we de overwinning en zo ook onze 5de overwinning op rij. Wederom een erg sterke teamprestatie waarbij er twee spelers waren die uitblonken, zonder hiermee de anderen tekort te doen.

Jelle Clemens was vanaf eind 2de set zo goed als ongrijpbaar op de diagonaal en scoorde met name in de 4de en 5de set vele belangrijke punten. Daarnaast was Tom Schepers, afkomstig uit H2, meegereisd en werd hij eind eerste set ‘voor de leeuwen gegooid’. Tom liet direct zien over talent te beschikken en pakte zijn verantwoordelijkheden in de pass, waardoor de spelverdeling meer en meer het spel beter kon verdelen. Tom scoorde daarnaast veel in zijn aanval en was ook serverend een plaag voor de gastheren. Tom, top dat je met ons mee was!

Met de overwinning op VC Sneek zijn we dus nu eigenlijk Apollo 8 heren 1, doder der reuzendoders! En laat dat nou wel gelijk weer een gevaarlijke uitspraak zijn, want aanstaande zaterdag staat er weer een pittige wedstrijd op het programma. Voor de laatste keer dit jaar mogen we aantreden in onze eigen Veste.

Op bezoek komen de lange mannen van Sovoco Heren 1, zowaar ook sinds afgelopen weekend gestempeld tot ‘reuzendoder’. Want ook Sovoco wist te winnen van PDK Huizen met 3-1. Door deze overwinning staat Sovoco 5de en is het verschil op de ranglijst slechts 3 punten. We kunnen dus wederom onze borst nat maken, maar eigenlijk is dat ook het mooie aan dit seizoen.

Veel teams in de eerste divisie zijn aan elkaar gewaagd en geven elkaar weinig toe in stand. Hierdoor is elke wedstrijd spannend en zal je elke wedstrijd ook alles moeten geven om de punten te blijven pakken. Aan ons de taak om de punten in Borne te houden en zo de ‘winning streak’ nog even door te zetten. Pakken we de 6de overwinning op rij? Pakken we eindelijk weer winst in de 1ste set?

Allemaal nu nog een vraag waar we zaterdagavond na de wedstrijd hopelijk een positief antwoord op kunnen geven. We kunnen hierbij alle steun gebruiken, dus kom ons aanmoedigen in de laatste thuiswedstrijd van het seizoen. 18:15 @ De Veste, bet here!

gh @ VoV, verslag van Tijmen Reinders, Apollo 8 Heren 1.