Vizier op volleybal

 

Brazilië en Zwitserland winnen KotC/ QotC

VoV, 13-09-2020. 5:53 uur. In een uitverkocht coronaproof stadion op het Jaarbeursplein in Utrecht zijn de Braziliaanse vrouwen Agatha en Duda de winnaressen geworden van de finale King of the Court, waarin ze de Nederlandse duo’s Emi en Mexime van Driel en Keizer/Meppelink voorbleven. Bij de mannen wonnen de outsiders Florian Breer en Marco Krattiger uit Zwitserland de kroon en de daarbij horende 12.500 dollar aan prijzengeld. Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen eindigden op de zesde plaats.

King of the Court was het eerste internationale sportevenement in Nederland waarbij publiek aanwezig mocht zijn dat is georganiseerd na het uitbreken van het coronavirus. Voor spelers en toeschouwers is alles in het werk gesteld om het evenement veilig te organiseren. Op zaterdagochtend bleek dat de maatregelen hebben gewerkt, alle 76 deelnemende spelers ontvingen een negatieve testuitslag na de test van vrijdag.

Vrouwen:  In een zenuwslopende finale wisten zowel de zussen Van Driel als Keizer/Meppelink de laatste ronde te bereiken. Dat ging voor ieder een keer met de hakken over de sloot. De score van Madelein Meppelink toen de klok op nul stond in de eerste ronde was precies wat zij nodig hadden om de Amerikaanse Emily Day en April Ross naar de vijfde plek te verwijzen.

Een ronde later keken Emi en Mexime van Driel al snel tegen een flinke achterstand aan. De overige drie teams stonden al snel op 7 en 8 punten. Maar een inhaalslag in de laatste twee minuten zorgde ervoor dat zij de Zwitserse Heidrich en Vergé-Dépré naar huis stuurden.

In de finaleronde waren de Braziliaanse Agatha en Duda het meest constant. Zij bereikten binnen het verstrijken van de tijd de vijftien punten en grepen de eerste grote internationale titel in het beachvolleybal dit seizoen. Met twee Nederlandse vrouwenteams op het podium mag King of the Court 2020 in Utrecht een succes heten voor Beachvolleybal Team Nederland, al hadden beide teams natuurlijk graag de kroon opgezet gekregen.

Na afloop werden Emi en Mexime van Driel nog eens extra in het zonnetje gezet, zij zijn verkozen tot de MVP ’s van King of the Court 2020 vanwege hun aanvallende speelstijl.

Mannen:  
Zonder Nederlandse inbreng werd de finale van de mannen een heuse Zwitserse show van Marco Krattiger (26) en Florian Breer (21). Zij ontvingen bij de loting de koningskaart en startten aan de King’s side. Daarna bleken zij in iedere ronde de beste, wat betekende dat zij de koningen van 2020 in Utrecht werden. De sterk serverende Florian Breer sloot af met een skyball toen bij het verstrijken van de tijd duidelijk was dat niemand meer in de buurt kwam.

Voor Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen eindigde het toernooi met de zesde plaats. Zij werden uitgeschakeld in de play-off na de halve finale. Jasper Bouter en Ruben Penninga vonden hun Waterloo in de halve finales, Dirk Boehlé en Mart van Werkhoven sloten King of the Court af met de twaalfde plaats.

Ruim 4.000 bezoeker in vier dagen: Het organiseren van een evenement in corona-tijd kent zijn beperkingen. Zo konden er in het stadion, met 83 skyboxen, slechts 425 mensen tegelijk de wedstrijden bijwonen, waar een gewoon stadion al gauw meer dan duizend bezoekers kan herbergen. Het totaal staat na vier dagen op ruim vierduizend bezoekers.

King of the Court 2020 werd georganiseerd door evenementenbureau Sportworx, in samenwerking met de Nederlandse volleybalbond en onder de vlag van wereldvolleybalbond FIVB.

gh @ VoV, bron Sportworx, Wilco Nijland. Nevobo Coen Kaaij. Foto Pim Waslander.