Brazilië wint van Italië. Polen klopt USA

VoV, 02-06-2024. 5:29 uur. Zowel in Macao als in Arlington stonden twee topduels op het programma. Bij de nog ongeslagen teams van Brazilië en Polen, hun uitdagers waren Italië en USA.

De topper tussen Brazilië en Italië werd een spannende vijfsetter. Een feest voor de volleybal liefhebber om te volgen. Na de 26-24 en 25-27 konden beide teams een set met ruim verschil voor zich beslissen. Italië pakte de derde set en na 14-17 in de vierde leek de ploeg van Egonu c.s. hard op weg naar een zege in vier sets. Met Carol aan serve en Ana Cristina in bloedvorm op linksvoor scoorde Brazilië 9 om 1 punten, kwam op 23-18 en won met 25-19.

In de vijfde set werd met 8-5 van kant gewisseld, Sylla bracht Italië met twee punten op 9-8, bij 11-9 was er een Italiaanse time out, na twee blokpunten van Carol voor de 13-9 ging Italië opnieuw naar de zijlijn om na twee punten van Ana Cristina met 15-10 verlies af te sluiten.

Egonu scoorde 29 keer, Ana Cristina maakte 22 punten. Italië scoorde 6 aanvallende punten meer, maar had een hogere foutenlast van 13 punten.

Bij de Dominicaanse Republiek vs. Japan werden drie van de vier sets met twee punten verschil beslist. De eerste set ging met 20-25 naar Japan, de tweede was met 25-23 voor de Dominicaanse Republiek, dat in de derde set met 21-18 achter kwam na een rake klap van Ishikawa. Bij 23-23 was het gelijk en bij 24-24 bleef het gelijk. Met scores van Hayashi en Koga pakte Japan de 24-26 zege.

In de vierde set had de Dominicaanse Republiek na 12-4 en 16-10 alle troeven in hand om er een tiebreak uit te slepen. Japan dacht daar echter anders over en met effectief aanvallen en knap verdedigen kwamen ze bij 22-22 op gelijke hoogte. Na de 23-23 sloeg de Dominicaanse republiek in het net en in de volgende rally blokkeerde Japan de winnende treffer voor 23-25 tegen de vloer.

Gonzalez-Lopez kwam tot 25 treffers voor de Dominicaanse Republiek. Koga tot 19 voor Japan, dat aanvallend en via de foutenlast het voordelige verschil in de totaalscore bereikte.

De tweede Aziatische derby in de Macao poule was Thailand vs. China. Gezien de stand van zaken mocht worden uitgegaan van een Chinese zege, die er ook kwam. Met 0-3 via de setstanden 23-25, 17-25 en 18-25.

China kon in de eerste set een 20-19 achterstand ombuigen naar 20-22 en vervolgens de set op de side out met 23-25 binnenhalen. De serie van 15-15 naar 15-18 en van 17-21 naar 17-25 bepaalden de uitkomst van de tweede set. En in de derde kwam China met 8-13 voor, hield dat verschil vast (15-22) en sloot met 18-25 af.

Y.Y. Li werd met 23 treffers de meest scorende speelster, China was met de eigen score (44 om 67) veel doeltreffender.

In Arlington, USA stond als eerste wedstrijd Zuid-Korea vs. Turkije op het programma. Het werd via 20-25, 15-25 en nogmaals 20-25 een duidelijke 0-3 zege voor Turkije, De ploeg was aan het net met 38 om 56 punten voor aanval en blok een maatje groter dan de tegenstander. Vargas werd met 16 punten de vaakst scorende Turkse.

Polen vs. USA was de topper van de dag daarna. Voor 2.100 toeschouwers in het College Park Center won Polen een spannende viersetter met 3-1. De 29-27 en 25-23 in de eerste en vierde set waren nipt, de 25-22 in de tweede set iets ruimer. USA kon de wedstrijd in de derde set in leven houden middels 20-25.

Stysiak werd met 27 treffers de topschutter, Larson liet er 21 voor USA noteren. Amerika scoorde 4 eigen punten meer, maar had een hogere foutenlast van 6 punten.

Als laatste partij speelden Servië en Bulgarije tegen elkaar. Servië won met 3-1. Nadat de eerste twee sets met 18-25 en 25-21 tot een gelijke stand in sets hadden geleid, kon Servië vanaf de derde set het initiatief naar zich toetrekken. En dat vertaalde zich in setwinsten met 25-17 en 25-16.

M. Nikolova van Bulgarije werd de vaakst scorende speelster, ze maakte 21 punten. Met 55 om 42 aanvallende scores en 17 om 8 blokpunten domineerde Servië aan het net. Ze konden zich daarom ook een hogere foutenlast (23 om 17) veroorloven.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s VNL/ FIVB uit Italië vs. Brazilië en Polen vs. USA.