Vizier op volleybal

 

Buitenlandse heersers bij Queen & King of the Court in Utrecht

VoV, 12-09-2022. 15:04 uur. Wereld-, olympisch en viervoudig Europees kampioenen Anders Mol en Christian Sørum hebben hun enige nog ontbrekende titel aan hun palmares toegevoegd. Tot drie keer toe waren zij tweede bij een King of the Court evenement, nu bij de allereerste CEV Queen & King of the Court European Finals 2022 pakken ze de Europese titel.

Bij de vrouwen won gelegenheidsduo Chantal Laboureur (die na dit seizoen een punt achter haar carrière zet) en Karla Borger uit Duitsland de eerste Queens-titel. Zij kwamen uit de play-off en wonnen een extreem spannende finale. De beide winnaars ontvingen € 17.500,-, het totale prijzengeld bedroeg € 200.000,-

Het eerste officieuze Europees kampioenschap King of the Court werd vanaf dinsdag gehouden in de BetCity Arena op het Jaarbeursplein in Utrecht, de stad waar King of the Court is uitgevonden door organisator Wilco Nijland van Sportworx. Vijftien teams per sekse streden in de kwalificatie voor een plek in het hoofdtoernooi, waar vijftien teams zich al voor hadden geplaatst. Met in totaal zestig teams was het deelnemersveld het grootste, maar ook het beste ooit voor King of the Court.

Mannen: Zowel Alexander Brouwer/Robert Meeuwsen als Matthew Immers/Mart van Werkhoven maakten nog kans op een plek in de finale, maar in de play-offronde van 15 minuten waren ze niet opgewassen tegen de Esten Kusti Nõlvak en Mart Tiisaar, de zilverenmedaillewinnaars van King of the Court Hamburg.

De finale startte derhalve met Christiaan Varenhorst en de jarige Ruben Penninga (25) als enige Nederlandse team. Penninga werd bij binnenkomst in de BetCity Arena getrakteerd op een ovationeel gezongen Happy Birthday. Het bracht hem geen geluk, hij werd samen met Varenhorst uitgeschakeld in de eerste ronde. In de tweede ronde werd afscheid genomen van de Noren Hendrik Mol en Mathias Berntsen.

In de beslissende ronde maakten de drie overgebleven teams er een waar spektakel van. Anders Mol/Christian Sørum (NOR), David Åhman/Jonatan Hellvig and Kusti Nõlvak/Mart Tiisaar zorgden voor een ware explosie in de BetCity Arena, waar de Noorse Beach Volley Vikings bij het aflopen van de tijd bovenaan stonden met 14 punten. Hun eerste titel in dit format. Åhman en Hellvig werden tweede, Nõlvak en Tiisaar grepen het brons. De longest stay, de meeste achtereenvolgende punten aan de King’s side, werd behaald door de Noren in de halve finale (15 punten).

Vrouwen: Er waren geen Nederlandse vrouwenduo’s meer actief op de laatste dag van Queen & King of the Court. In de play-off voor de laatste finaleplaats wonnen de Duitse vrouwen Chantal Laboureur en Karla Borger. Zij konden in de finale de lijn doortrekken toen ze het opnamen tegen twee Zwitserse duo’s, een uit Slovenië en een uit Litouwen. In de eerste ronde strandden de Zwitserse Menia Bentele en Anouk Vergé-Dépré. Zij konden een troostprijs mee naar huis nemen, zij hadden de longest stay (13 punten). Zij ontvingen ieder een horloge van hoofdsponsor Maurice Lacroix (à € 1.500,-) en een cheque van € 2.000,-.

In de tweede ronde werd afscheid genomen van de Litouwse Ieva Dumbauskaite en Gerda Grudzinskaite. Laboureur en Borger zagen in de finaleronde de Zwitserse favorieten Nina Brunner en Tanja Hüberli nog op gelijke hoogte komen, maar de Duitse vrouwen hadden meer achter elkaar gescoorde punten. De derde plaats was voor Tjaša Kotnik en Tajda Lovšin uit Slovenië.

CEV Queen & King of the Court European Finals 2022: Het eerste EK Queen & King of the Court kan terugkijken op een fantastisch evenement. Met vier uitverkochte avonden een wervelend succes. Het toernooi werd live uitgezonden over de hele wereld via YouTube en EuroVolley.tv. Het toernooi was over heel Europa live op televisie. In Nederland bij Ziggo Sport, dat prachtige cijfers liet zien. Het prijzengeld van in totaal € 200.000,- is een ongekende prijzenpot voor King of the Court. Een waar koninklijk evenement, georganiseerd door Sportworx, in samenwerking met Europese volleybalbond CEV en de Nevobo.

gh @ VoV, bron Sportworx, Coen Kaaij en mediavoorlichting Nevobo, Thijs Pietersen. Foto Pim Waslander.