Vizier op volleybal

 

WK-titel voor Italië.

VoV, 12-09-2022.  15:42 uur. Het kon ook bijna niet anders, na alle titels die deze zomer al naar de Italiaanse teams in de verschillende leeftijdscategorieën zijn gegaan moest eigenlijk de WK titel bij de mannen ook wel naar Italië gaan en wellicht wordt de volleybalzomer voor de Azzuri helemaal perfect als de dames straks ook nog met de mooiste plak naar huis terugkeren.

Polen vs. Italië was een finale om van te smullen, niet alleen voor wat betreft het volleybal maar ook voor wat betreft de entourage. Wat weten ze daar in Polen goed hoe je een volleybalfeest viert! Prachtig wat een sfeer, wat een belevenis, maar ze moesten wel genoegen moeten nemen met het zilver. En terecht.

Europees kampioen Italië werd voor de vierde keer wereldkampioen, de laatste titel dateerde alweer van 24 jaar geleden. Het lukte de jonge Italiaanse ploeg goed om het Poolse publiek en dan vooral in de beslissende fases van de sets 2, 3 en 4 tot zwijgen te brengen. Ze hadden geleerd van de eerste set waarin Polen een 17-21 en 20-22 achterstand tot een 25-22 zege omboog.

In de tweede set slaagde Polen er niet in om aan het eind van de set dat huzarenstukje nog eens te herhalen. De 20-23 werd door de ploeg van spelverdeler Simone Giannelli veranderd in een 21-25 zege en de 1-1 stand. In de derde en vierde set bleef Italië ruim voor aan het eind. De 16-23 werd 18-25 en in de laatste set werd 18-23 een 20-25 zege. De ploeg gaf in de beslissende fase niets meer weg en haalde eigenlijk met overmacht de titel binnen. Bij Italië werd Daniele Lavia met 19 punten de topscorer en zijn collega-aanvallers Michielletto en Romano kwamen tot 14 en 13 punten. De Pool Sliwka kwam tot een dozijn punten.

In de strijd om het brons won Brazilië met 3-1 van Slovenië.

gh @ Vizier op Volleybal, foto FIVB