Vizier op volleybal

 

Bundesliga: Mengelmoesje natonaliteiten

VoV, 13-10-2017. 7:00 uur. Meteen maar met een schokkend getal het artikel beginnen Totaal 64 speelsters van de 115 in de Bundesliga zijn nieuw bij hun vereniging, dat is bijna 56%,  En koploper in die bijzondere ranglijst is USC Münster, waar men elf nieuwe speelsters, waaronder Juliët Lohuis,  en een nieuwe coach, Teun Buijs,  verwelkomde. Bij SC Potsdam kwamen slechts twee nieuwe speelster de selectie versterken.

Welke personeelstactiek straks de meeste punten oplevert zal nog moeten blijken, als vanaf zaterdag in de Bundesliga weer om het echie gespeeld wordt. Overigens is het langs de zijlijn waar de coaches plaatsnemen een stukje stabieler, daar waren maar vier clubs met een nieuwe verantwoordelijke man, te weten Münster, Stuttgart, Vilsbiburg en Erfurt.

In totaal zijn vanaf zaterdag 23 nationaliteiten in de dames Bundesliga actief, uiteraard het meeste uit Duitsland, totaal  47, maar ook de Amerikaanse (15)  en Nederlandse (12) zijn goed vertegenwoordigd.  Uit Finland komen 4 speelsters. En bij dit bonte gezelschap horen van de andere kant van de oceaan ook nog 2 Braziliaanse, 2 Argentijnse, 1 Cubaanse en 1 Australische speelster. En ook in Luxemburg heeft de Bundesliga geschopt.

De Nederlandse trainers invloed is er niet alleen in de 1ste Bundesliga met han Abbing, Saskia van Hintum en Teun Buijs, maar ook in de 2de  Bundesliga. Daar zijn bijvoorbeeld Johan Verstappen en Bart-Jan van der Mark trainers bij de VCO opleidingen in Berlijn en Schwerin.

USC Münster heeft de meeste Duitse speelsters onder contract, totaal negen. Dan volgen Wiesbaden (8) en Schwerin (6).  Bij Suhl en de Ladies in Black is het tegenovergesteld van toepassing. Daas staat slechts één Duitse speelster in het personeelsbestand, Stuttgart heeft er altijd nog twee.

Zaterdag begint bij onze Oosterburen het seizoen. Uiteraard gaan we dat met enige regelmaat volgen.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Teun Buijs. Volleypictures.nl