Vizier op volleybal

 

Oranje (v) in Volleyball Nations League

VoV, 13-10-2017. 10:00 uur.  Al eerder waren er speculaties, geruchten, en artikelen over de afschaffing na 2107 van de World Grand Prix (dames) en World League (heren).  Gisteren bij de viering van het 70-jarig jubileum van het FIVB in Parijs bevestigde de wereldvolleybalbond dat er vanaf 2018 een revolutionair nieuwe volleybal competitie zal komen, waardoor het een van de meest belangrijke evenementen op sportgebied zal worden.

In de Volleyball Nations League  (VNL) zullen 12 ‘basislanden’ en 4 ‘uitdagers’ een plaatsje krijgen en in een Robin Round systeem, ieder team speelt een keer tegen elkaar,  gaan strijden om het VNL kampioenschap. Ieder team speelt dus 15 wedstrijden en elk ‘basisland’ zal in ieder geval één keer gastheer zijn voor poulewedstrijden.

In de damescompetitie zijn Brazilië, Italië, USA, China, Servië, Nederland, Thailand, Turkije, Korea, Duitsland, Japan en Rusland de basislanden, Argentinië, de Dominicaanse Republiek, Polen en België maken de competitie compleet. Alle twaalf WGP landen zijn erin present en daarnaast dus ook nog Duitsland, Korea, Polen en Argentinië uit de WGP groep 2.

Bij de mannen wordt de VNL gevormd door Brazilië, Italië, USA, China, Servië, Frankrijk, Argentinië, Iran, Polen, Duitsland, Japan en Rusland. Hier zijn aan toegevoegd Australië, Korea, Canada en Bulgarije.  Slovenië, de winnaar van de World League groep 2 dit jaar ontbreekt. En België, dat afgelopen seizoen tot de WL groep 1 behoorde is er dus ook niet bij. Ook niet als uitdager.

Naast de VNL komt er ook een Challenge League, waarin onder andere de Nederlandse mannenploeg zal worden ingedeeld.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto FIVB.