BvB: Team Baasdam met 0-1 achter in halve finale

VoV, 05-12-2021. 6:31 uur. Hermes Oostende heeft gisteravond verzuimt om zich naar een goede uitganspositie te slaan in de heenwedstrijd in de halve finale tegen Oudegem. In eigen huis werd met 2-3 verloren via de setstanden 18-25, 28-26, 25-21, 18-25 en 13-15. Op 22 december is de return. In het reguliere seizoen verloor Hermes in Oudegem met 3-1. De finale halen, één van de targets voor dit seizoen, zal dus nog een hele uitdaging worden voor de ploeg met veel Nederlandse inbreng.

De eerste set was snel, eigenlijk heel snel in het voordeel van Oudegem beslist. Van 5-4 ging het vlot naar 6-11 en 10-16. Bij 13-23 bedroeg het verschil tien punten en was het een kwestie van tijd dat Oudegem de set kon binnenhalen. Dat deden ze met 18-25, nadat de thuisploeg na setpoint op 14-24 een goede eindfase van de set kende, die de opstart voor de tweede moest zijn.

In de tweede set twee aan elkaar gewaagde teams, waarbij Nina Coolman scorend erg belangrijk was voor de gasten. Zij maakte met een hattrick van 8-7 een 8-10 tussenstand. In twee servebeurten kwam Hermes op 14-11 en bleef tot aan 18-17 aan de leiding. Een score van Coolman en een serve die binnen de driemeter achter het net viel, verraste de passlinie van Hermes en zorgde voor 18-20. Oudegem gaf een paar punten weg (21-20), Hermes deed via o.a. twee voetfouten bij een drie meter aanval van Merle Baasdam hetzelfde, het werd 21-23, time out Hermes. Bij 23-23 time out Oudegem. Merle Baasdam zette Hermes op setpoint bij 25-24 en deed dat wat later bij 27-26 nogmaals. Een ace maakte 28-26 en 1-1.

In de derde set kon Oudegem na de 8-8 even geen stop op de foutenlast krijgen en ze scoorden tot 12-9 drie keer achter elkaar voor de thuisploeg. Met de time out op die stand lukte dat wel, maar het Nederlandse duo Baasdam/ Zwaanswijk was daarna met vier punten tot aan 17-13 erg trefzeker. Charlotte Leys scoorde de 22-18, de uitgeslagen Oudegem aanval maakte 23-18. De kustploeg ging bij 23-20 de time out in, na 23-21 zorgde een technische fout en een kill-block voor de 25-21 winst en de 2-1 in sets.

De foutenlast leek Oudegem in de vierde set fataal te gaan worden, ware het niet dat hun eigen score deze helemaal neutraliseerde. Tot 13-15 hadden ze al 9 keer voor Oostende gescoord, terwijl ze daarvoor maar twee punten terug hadden gekregen. Time-outs waren er op 12-13 voor Oudegem en op 13-17 voor Oostende. Het beslissende verschil in de vierde set maakte Nikita de Paepe, die met drie aces op rij na 16-19 de tussenstand naar 16-22 tilde, waarbij ze twee aces serveerde na de time out op 16-20. Met een ace kwam Oudegem op setpoint bij 17-24, na de 18-24 belandde een cross court geslagen aanval van Merle Baasdam net een paar centimeter buiten de zijlijn voor de 18-25 en 2-2 stand.

In de tiebreak hielpen Loladina Zwaanswijk (3) en Merle Baasdam (7) Oostende aan een 5-4 voorsprong, die echter resulteerde in een 5-8 achterstand bij de veldwissel. Het eerste punt na de wisseling van speelhelft was ook voor Oudegem, time out Oostende, Loladina scoorde 6-9, waarna Oostende bij 6-11 opnieuw naar de kantlijn werd gehaald.

Spelverdeelster Yana de Leeuw scoorde twee keer (9-12), waarna er enige commotie ontstond toen de scheids een touche voor 10-14 zag, die de dames van Oostende niet gezien hadden. Merle Baasdam scoorde twee keer (12-14), time out Oudegem.  Bij 13-14 de volgende time out voor de gasten. De smash van Merle die de gelijke stand had moeten opleveren werd daarna door Oudegem geblokkeerd voor de 13-15 en 2-3 winst.

CEV Challenge Cup: De ploeg van Lisa Nobel, Loladina Zwaanswijk, Fanny Lafeber en Merle Baasdam heeft nog een drukke december maand voor de boeg. Zij besloten om beide wedstrijden in de CEV Cup tegen Panathinaikos, de ploeg van Maret Grothues, in Griekenland te spelen. Dat gaat gebeuren op 14 en 15 december. Daartoe werd besloten omdat publiek en vips vanwege corona niet welkom zijn bij de thuiswedstrijd.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Hermes Oostende en CEV.