BVNC: Oranje (m) naar strijd om het brons

VoV, 06-08-2022. 13:05 uur. Nederland en Italië plaatsten zich als poulewinnaar rechtstreeks voor de halve finale van de Beach Volleybal Nations Cup (BVNC) in Wenen. Brouwer/ Meeuwsen en Varenhorst/ van de Velde versperden gastland Oostenrijk de weg naar de poulewinst, Italië deed dat bij Noorwegen, dat met Olympisch kampioen Mol/ Sorum favoriet was. Noorwegen ging via winst op Estland in de kwartfinale naar de laatste vier en was vanmorgen de tegenstander van Oranje in het duel om een finaleticket.

Varenhorst/ van de Velde speelden tegen Berntsen/ Mol. In de eerste set was Christiaan Varenhorst blokkerend tot aan de technische time out bij 11-10 voor Nederland vier keer succesvol. Waarvan twee keer toen Oranje de 7-9 achterstand omboog naar 10-9 voor. Na de verplichte pauze ging het nog tot 14-14 gelijk op, blokkerend maakte Varenhorst even later 16-14, waarop Noorwegen de time out in ging. Zonder succes. Oranje won de set met 21-18.

In set twee was er een 21-15 zege voor Nederland. Na 7-6 en 14-10 bouwden Varenhorst/ van de Velde de marge uit naar 19-14 waarna ze met 21-15 wonnen. De 2-0 wedstrijdwinst betekende een 1-0 stand in de landenstrijd.

Brouwer/ Meeuwsen hadden Mol/ Sorum, de Olympisch en wereldkampioen als tegenstander. Het was alweer hun vijfde onderlinge strijd dit jaar, beide duo’s wonnen twee keer. Noorwegen in Ostrava, Nederland in Rosarito.

In de eerste set maakte Noorwegen het verschil na de 13-10 tussenstand. Ze liepen uit naar 16-10 en sloten de set met een zeer ruime 21-14 zege af. In set twee waren de teams meer aan elkaar gewaagd. Tot 12-11 had Noorwegen steeds licht voordeel gehad, daar maakten Brouwer/ Meeuwsen met de serie naar 12-15 een einde aan. Het verschil van drie punten werd tot aan de vijfde veldwissel bij 16-19 vastgehouden. Sorum scoorde 17-19, waarna een Noorse foutserve en een technische fout van hen met 17-21 een eind aan de set maakte. Dus 1-1 in sets, en een tiebreak.

Noorwegen scoorde breakpoints op 3-3, 5-6, 6-8 en 7-10 hetgeen hen bij de time out van Nederland een 7-11 voorsprong gaf. Meeuwsen blokkeerde Oranje naar 10-12, dichter bij kon Oranje niet komen. Noorwegen won de tiebreak met 11-15 en bracht de stand op 1-1 in de landenstrijd.

De beslissing moest vallen in een golden set, die gespeeld werd door Brouwer/ Meeuwsen en Mol/ Sorum. De keuze van de teams is aan de landen zelf, Nederland koos ervoor om Brouwer/ Meeusen, die dus net daarvoor met 1-2 hadden verloren via de tiebreak, ook de golden set te laten spelen.

Nederland begon prima, maakte van 3-4 achter een 6-4 voorsprong. Noorwegen kwam sterk terug, Mol blokkeerde twee keer raak (6-7), waarna Nederland de time out inging. Twee aanvallende fouten van Oranje tilden de stand naar 6-9 voor Noorwegen. Op 7-10 blokkeerde Mol nogmaals een punt op het scorebord.

Oranje kwam vervolgens supersterk terug. Met een serie van vier punten maakten ze gelijk (11-11), daarna ging het op de side out naar 13-13. Spanning ten top. De 13-14 en 14-15 voor Noorwegen waren foutserves van Nederland, beide keren sloeg Oranje de matchpoints van het scorebord. Met een powerblok van Mol kwam Noorwegen voor de derde keer op matchpoint, de overpass door Nederland werd door Mol keihard tegen het zand op de Nederlandse speelhelft gehamerd voor de 15-17 winst.

Nederland dus niet naar de finale, maar naar de strijd om het brons.