Canada nadert NL op FIVB-ranking na zege op China

VoV, 18-09-2024. 4:19 uur. Eigenlijk is er in de VNL-editie van dit jaar een competitie in een competitie. Aan de ene kant gaat het er voor de ploegen gewoon om bij de eerste acht te eindigen en zich zo te plaatsen voor de kwartfinales, andere teams spelen voor een plek bij de twaalf teams, die straks in Parijs aan de Spelen gaan deelnemen. En voor een paar zullen beide targets van toepassing zijn. De VNL-Finales halen en zich kwalificeren voor Parijs.

Nederland keek vooral uit naar de einduitslag van China vs. Canada. Met het resultaat tegen de Dominicaanse Republiek (3-0 winst) had Canada een heel stuk van de achterstand in FIVB-ranking punten op Nederland goedgemaakt en bij winst tegen China konden ze Oranje heel dicht naderen.

Canada boekte voor de derde keer op rij een prima resultaat tegen een topland. Er werd nu met 1-3 van China gewonnen. Via de setstanden 22-25, 25-20, 23-25 en 22-25. Kiera van Ryk van Canada werd met 27 punten topscorer. Ze scoorde o.a. 8 punten in de eerste en 10 punten in de derde set. Y.Y. Li werd met 24 punten topscorer bij China.

In het middendeel van de eerste set nam Canada drie punten afstand (16-19), China had bij 21-22 aansluiting, kreeg daarna de side out en een breakpoint tegen (21-24) en verloor met 22-25. In set twee was China de betere ploeg (7-3, 11-5, 15-6, 19-10). Canada kwam in de tweede helft van de set nog sterk opzetten (20-16, 22-19). Kon echter niet verder komen dan 25-20.

Na 10-7 waren er bij 17-17 en 22-22 in de derde set gelijke standen, daarna kon Canada de strijd voor zich beslissen met 23-25. China verloor in de vierde set een 20-18 voorsprong (20-22) en verloor daarna ook de set (22-25) en de wedstrijd (1-3)

Canada staat nu op 286 FIVB ranking punten, Nederland op 289, maar heeft de wedstrijd tegen Polen vandaag nog tegoed.

Vannacht stond ook de kraker tussen Brazilië en USA op het programma. Deze teams hadden het ticket voor Parijs al op zak, zij gingen dus voor een topplaats in de competitie. Altijd een topper dit duel, in welke internationale competitie dan ook, ook al had USA in de laatste vijf jaar in FIVB-competities niet van Brazilië verloren.  USA speelde met de 37-jarige routinier Jordan Larson in de basis, die al actief was op drie Olympische Spelen.

Brazilië won de eerste set met 25-22 Een 13-6 voorsprong halverwege en een verschil van twee punten bij het begin van de big points (21-19) waren voldoende voor de setwinst. In set twee sloeg de thuisploeg na 8-9 achter toe en kwam met 15-9 voor. In het verdere verloop nam Brazilië afstand naar 21-14 en won met het hele ruime verschil van negen punten met 25-16.

USA nam in de derde set na 3-3 en 3-7 een 9-12 voorsprong, die ze bij 13-13 helemaal kwijt waren. Na een 1 om 5 score ging Brazilië bij 14-18 achter de time out in. Zonder resultaat, via 16-22 werd het 18-25 en 2-1 in sets.

Na 6-6 in de vierde set was het op de koppositie stuivertje wisselen. Zo werd 9-11, 12-11 en 13-14. Bij 16-14 ging USA de time out in, zonder succes. Het werd 21-16. In een spannende finale met uitbundig meelevende Braziliaanse fans kon de thuisploeg het voordelige verschil vasthouden en pakte met 25-19 een 3-1 zege.

Gabi was ‘outstanding’, ze scoorde 24 keer. Larson kreeg 17 punten achter haar naam. De foutenlast van 13 om 24 punten, bij een gelijke eigen score, was beslissend.

Servië kende twee sets geen problemen met Thailand. De eerste set werd met 25-13 (na 17-10 en 23-12) gewonnen, de derde eindigde in een 25-19 (na 15-16 en 21-16) score. De tweede set kon Thailand een aantal setpoints (23-24, 24-25) niet verzilveren, Servië deed dat bij de derde poging op 28-27 wel.

Servië scoorde maar liefst 16 blokpunten, Thailand geen enkele. Bukilic van Servië werd met 17 punten tosscorer.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s VNL/ FIVB Canada met Kiera van Ryk (3) en Brazilië.