Nederland lijdt dikke 3-0 nederlaag tegen Polen

VoV, 18-05-2024. 15:15 uur. Voor de wedstrijd van vandaag trof Oranje in de Antalya een goede bekende, namelijk Polen, waartegen onlangs nog twee keer met wisselende resultaten was geoefend (5-0 verlies, 2-3 winst). Polen was de derde tegenstander in de eerste VNL week. Nederland kon op de FIVB-ranking de hete adem van Canada in de nek voelen, Canada versloeg afgelopen nacht China en was op twee punten en wat honderdsten achter Nederland gekomen.

De Nederlandse verdienste aan FIVB-ranking punten was bij 3-0 winst +12,88, bij 3-1 winst +10,88 en bij 3-2 winst +7,88. Het tegoed aan ranking punten werd bij 3-0 verlies met 7,12 verminderd. Bij 1-3 verlies met 4,62 en bij 2-3 verlies met 2,12. Om de tiende plek op de World Ranking, de belangrijke plaats voor plaatsing voor de OS in Parijs, te behouden moest Nederland winnen.

De speelsters die dat moesten realiseren waren in de eerste set, met de aantekening dat Nika Daalderop in de selectie van 14 de plaats van Britt Bongaerts had ingenomen.:

• Spelverdeling: Sarah van Aalen
  • Libero: Florien Reesink
  • Diagonaal: Celeste Plak
  • Mid Eline Timmerman, Indy Baijens
  • Passer Lopers: Anne Buijs, Marrit Jasper.

In de openingsset had Oranje de betere start. Indy Baijens en Anne Buijs sloegen en blokkeerden Oranje naar een 4-8 voorsprong, waarna Polen de time out inging. Op de side out werd het 6-10, met een blokpunt van Korneluk kwam Polen bij 11-11 naast Oranje en via een ace van Medrzyk gingen ze er even later bij 15-14 voorbij. Lusiak sloot een intense rally met een punt voor Polen af (16-14) en Stysiak bracht bij 18-15 drie punten voordeel voor Polen op de borden.

Felix Koslowski haalde Nederland bij 20-16 naar de zijlijn, zonder succes, de eerste drie punten na die pauze waren via Lusiak, een aanvallende fout van Plak en een rake smash van mid Korneluk ook voor Polen (23-16). Timmerman, Jasper en Buijs scoorden tegen (23-19), met haar achtste punt in deze set maakte Stysiak 24-19, Marrit Jasper scoorde met haar verkeerde hand, daarna sloeg Medzryk via het blok de bal uit voor de 25-20 eindstand.

Ook in de tweede set kende Oranje een voorspoedige start (2-7) en leek het alsof de Poolse diesel opnieuw moeite had om op gang te komen. Timmerman en Buijs scoorden ieder twee keer tot die stand. Polen ging bij 2-7 de time out in, Nederland deed dat bij 5-7, maar bij 8-8 was het alweer gelijk. Dijkema en Dambrink kwamen er via de dubbele wissel in voor Plak en van Aalen. Tot aan 13-12 ging het gelijk op, Stysiak maakte twee punten verschil (14-12), bij 15-12 ging Nederland voor de tweede keer de time out in. Dat leverde vooreerst niets op, Juliët Lohuis kwam erin voor Eline Timmerman, Kirsten Knip nam de libero positie van Florien Reesink over, maar dat betaalde zich vooreerst niet uit. Oranje kwam met 20-15 achter.

Marrit Jasper, die net als Anne Buijs een prima partij speelde, bracht zichzelf aan serve (20-16) en bleef met behulp van Anne Buijs (3 punten) en Juliët Lohuis en een ace tot 20-22 aan de opslag. Een geweldige ommekeer was dat. Polen kon echter met drie punten op rij, met als laatste zo’n laffe ace via de netband, de stand bij 23-22 weer naar hun voordeel omdraaien. Anne Buijs zette Oranje bij 23-24 op setpoint, Lukasik deed dat bij 25-24 voor Polen, waarna Stysiak met een bekeken plaatsbal langs de lijn de set met 26-24 besliste.

In de derde set kwam Knollema erin voor Plak, Buijs verhuisde naar de diagonaal, Lohuis en Knip bleven in de starting seven staan. Later in de set kwam ook Marring nog binnen de lijnen.

Opnieuw een slow start voor Polen (2-5), bij 8-7 kwamen ze via een ace van Stysiak op voorsprong waarna Knollema de gelijkmaker (8-8) scoorde. Op de side out liep de tussenstand met om beurten een puntje voorsprong voor beide partijen naar 16-16. Knollema maakte ook deze gelijkmaker.

Drie Poolse blokpunten en pass- en aanvallende fouten van Nederland verder was het zomaar ineens 23-16 voor Polen. Ondanks time-outs van Nederland op 19-16 en 20-16. Dijkema en Marring kwamen er nog in, maar Polen liet zich niet meer in de problemen brengen en met 25-18 pakten ze de 3-0 zege.

Deze nederlaag ‘kost’ Nederland 7,12 ranking punten, waardoor ze hun tiende plaats op de FIVB-World Ranking kwijtraken aan Canada. Anne Buijs werd met 18 punten topscorer van dit duel, Stysiak en Lusiak maakten er 16 voor Polen, Marrit Jasper kwam tot een dozijn punten.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s VNL/ FIVB.