Frankrijk te sterk voor Oranje mannen (4-0)

VoV, 19-05-2024. 5:18 uur. Na de oefenwedstrijden in eigen land tegen Japan heeft de Oranje mannenploeg ter voorbereidding op de VNL-competitie nog twee vriendschappelijke oefensessies in Frankrijk gepland. Gisteravond werd de eerste in Orléans gespeeld. Oranje leed via 25-19, 25-17, 25-18 en 25-21 een 4-0 nederlaag voor een enthousiast meelevende en volle sporthal.

Nederland begon met Wessel Keemink op spelverdeling, Robbert Andringa als libero, Nimir Abdel-Aziz als diagonaal, Fabian Plak en Michaël Parkinson op mid en Thijs ter Horst en Maarten van Garderen als passer lopers. Invalbeurten waren er in de loop van de wedstrijd voor Freek de Weyer en Wouter ter Maat via de dubbele wissel en Tom Koops, die in de derde set in de basis begon voor Thijs ter Horst.

Frankrijk ging heel sterk van start met scores van Ngapeth en Chinenyeze tot aan de 8-3. En gaf daar in het verdere verloop van de eerste  set maar weinig op toe. Via een blokpunt van Michaël Parkinson werd het 14-7, ter Maat scoorde de 18-12 en na twee rake smashes van Nimir Abdel-Aziz werd het 21-16 bij het begin van de big points. Op 24-19 sloeg Abdel-Aziz uit voor de 25-19 eindstand.

Frankrijk had ook in de tweede set een geweldige start met een aantal blokpunten en scores van Ngapeth, Chinenyeze en Patry tot aan de 10-4 tussenstand. Thijs ter Horst scoorde twee keer (13-7), Oranje gaf na 20-12 met foutserves een drietal punten weg, kreeg er ook een aantal voor terug en Michaël Parkinson maakte blokkerend de 23-16. Ngapeth zette Frankrijk met een ‘blok uit’ bal op 25-17 winst.

Nederland kwam in de derde set via een score van Maarten van Garderen op een 11-12 voorsprong, Frankrijk had de basis zes uit de eerste twee sets danig gewijzigd en veel vaste krachten aan de kant gelaten. De Franse serie naar 15-12, time out Nederland, stond aan de basis voor de marge naar 21-15, de stand bij de tweede Nederlandse time out. De pauze had niet het gewenste effect, Frankrijk pakte via 21-17 met 25-18 de setwinst voor de 3-0 stand.

De fans kregen nog een toegift nadat de wedstrijd dus met 3-0 door Frankrijk was gewonnen. Via 11-7 ging de winst in de extra set met 25-21 naar de thuisploeg.