Canada wint met 3-0, Italië klopt China, zege Turkije vs. USA.

VoV, 03-06-2024. 6:15 uur. In de laatste ronde van de tweede VNL-week was er in Macao de topper Italië vs. China en in Arlington USA vs. Turkije. Vier teams die allemaal in de top 8 staan en daarmee op koers liggen voor een plaats in de VNL-Finals. Verder was voor Oranje het resultaat van Canada belangrijk.

Brazilië vs. Thailand eindigde in een 3-0 zege voor de Zuid-Amerikaanse ploeg, die daarmee, net als Polen, ongeslagen bleef in de eerste twee VNL weken. Setstanden waren 25-22, 25-14 en 25-17.

Een overdonderend begin van Thailand in de eerste set leverde hen een 1-6 voorsprong op, die bij 12-12 helemaal ongedaan was gemaakt.  Via 15-19 en  22-20 werd de set met 25-22 afgesloten. In set twee maakte de serie van 7-8 naar 15-9 het verschil. En in de derde en laatste set een identieke situatie bij de serie van 7-9 naar 16-9.

Brazilië staat na 8 wedstrijden tweede met 22 punten, Thailand is de nummer dertien en heeft 5 punten uit 2 gewonnen wedstrijden.

Italië vs. China werd een 3-0 zege voor Italië. De eerste set was spannend en ging na een aanvankelijk voordeel voor Italië (14-13, 16-13) over in een voorsprong voor China (16-18, 18-20). Bij 20-20 was er evenwicht, China kwam nogmaals voor (22-23), maar Italië had de betere finish (25-23).

In set twee en drie bleef Italië op de winnende koers. De tussenstanden in set twee waren bijvoorbeeld 14-11, 17-13 en 21-19. Daarna volgde de 25-19 winst. In de derde set werd 8-7 een 11-7 stand en via 17-9 ging de winst met 25-12 naar de Italiaanse ploeg.

Egonu werd met 16 punten de topscorer van de partij. Italië had de betere eigen score (+13 punten) en de lagere foutenlast (-4 punten)

In Arlington begon de laatste volleybal dag in de tweede ronde met Zuid-Korea vs. Canada. Gezien de stand op de FIVB-ranking m.b.t. een OS-ticket een belangrijk duel voor Oranje. Canada maakte net als Nederland eerder op de dag geen fout en behaalde de maximale score aan punten via een 3-0 zege.

Meteen vanaf de eerste opslag liet de Canadese ploeg zien dat ze iedere rally wilden winnen. Via 1-8 en 4-13 werd een reuzenvoorsprong genomen. Van Ryk, Gray, White en de hoge foutenlast van Zuid-Korea zorgden voor 13-22, Korea velde daarna met een in het net geslagen bal het vonnis over zichzelf (15-25).

In de tweede set maakte Canada na 4-10 en 12-16 de set met een serie naar 12-25 in een keer uit. In de derde set was het verschil bij 5-15 en 10-18 ruim, Zuid-Korea kon in de rest van de set de score redelijk in evenwicht houden, maar verloor na 17-22 met 18-24.

Canada had de 30 om 61 betere eigen score. Van Ryk en Gray werden met 13 punten elk de topschutters.

USA vs. Turkije. De thuisploeg had 4 zeges achter de naam, de gasten 5. Een spannende vijfsetter eindigde in een 2-3 zege voor Turkije, de nummer één van de wereld. USA won de eerste en vierde set (25-21, 25-12), Turkije wisselde van speelhelft na de gewonnen andere sets met 20-25, 21-25 en 12-15 in de tiebreak. De betere totaalscore van USA met  103 om 98 punten leverde hen dus geen winst op.

Vargas werd met 27 punten de topschutter van dit duel, Karakurt kwam tot 19 treffers. Thompson scoorde 16 keer voor USA, Larson liet er 14 noteren.

Bij Bulgarije vs. Duitsland was de inzet niet laatste te blijven of te worden. Duitsland staat op positie 15, Bulgarije op 16. Beide teams wonnen één keer, Duitsland heeft één puntje meer. Onze Oosterburen konden bij een goed resultaat, drie punten via 3-0 of 3-1, een mooie sprong in de ranglijst maken.

De vierde set won Duitsland afgetekend met 11-25, na de 6-11 en 7-21 tussenstanden. Ook de eerste set trokken ze de winst naar zich toe en hielden Bulgarije onder de twintig punten (19-25). Daartussen kreeg de verliezende ploeg in de tweede en derde set 21 punten mee, Duitsland in de tweede, Bulgarije in de derde. Eindresultaat 1-3 voor Duitsland, dat van de 15de plaats naar de 11de steeg in de ranglijst.

Via 55 om 75 punten aan eigen score waren ze de betere op de scorende onderdelen van de partij. M. Nikolova van Bulgarije werd topscorer, bij Duitsland maakten Alsmeier en Stigrot de meeste punten, beiden 16.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s VNL/ FIVB. Italië, Canada en Turkije vs. USA.