Cancun#2: Kwartfinale Keizer/ Meppelink

VoV, 25-04-2021. 5:11 uur. Twee dames duo’s speelden in hun tweede poulewedstrijd voor een plaatsje in de tussenronde voor de achtste finale, één duo ging voor rechtstreekse plaatsing bij de laatste zestien

Keizer/ Meppelink (#21) leden tegen Barbara/ Carol uit Brazilië een 2-0 nederlaag in de eerste poulewedstrijd. Een set nipt en een set heel dik. In de verliezersronde waren de Françaises Plachette/ Richard de tegenstanders. Winnen betekende door naar de tussenronde, verliezen wachten op het begin van Cancun#3.

Eigenlijk was het een duel om niet al te veel woorden aan vuil te maken, De Franse dames waren een aantal klassen minder in de eerste set en gingen via 2-8, 5-16 en 6-18 kansloos met 7-21 ten onder. Een opperachtig NL-duo heerste op alle fronten. In de tweede set waren de Franse dames bijna een keer zo goed als in de eerste. Nu kregen ze 13 punten mee. Met een ace maakte Oranje de set uit, nadat ze met 8-13 bij de technische time out al een eindje voorstonden.

Keizer/ Meppelink troffen in de tussenronde voor de achtste finale op Kozuch/ Ludwig uit Duitsland. Via 16-21 (na 14-16 namen ze afstand naar 14-18) en 15-21 (de 14-16 werd nu 14-19) was het ticket voor de achtste finale binnen.

Daarin moesten ze het opnemen tegen Hermannova/ Slukova. Keizer/ Meppelink waren ook in dit duel de betere partij. Met 16-21 en 18-21. In de eerste set maakten ze van 10-15 voor een ruime zege, in de tweede set hielden ze de tegenstander na 15-17 tot aan de winst op achterstand.

In de kwartfinale, die voor vandaag op het programma staat, zijn Claes/ Sponcil uit de VS de tegenstanders.

Katja Stam/ Raïsa Schoon (#30) stonden na hun spectaculaire winst op het Australische top duo Clancy/ Artacho del Solar in de winnaarsronde tegenover Claes/ Sponcil (#19) uit de USA. En ze voegden weer een spectaculaire zege aan hun wedstrijden cv toe. De Amerikaanse dames werden met 2-1 verslagen via 16-21, 25-23 en 15-11.

In de eerste set wilde het nog niet zo vlotten en bleef het BTN-duo steeds op een drietal punten achter (6-9, 12-15, 15-18) voordat de winst met een eindsprint naar de USA ging. In set twee kwam die eindsprint van Stam/ Schoon. Een 11-14 achterstand dwong het NL-koppel de time out in, de 17-19 na een netfout van Katja Stam leek een slecht voorteken, maar een paar prima punten brachten de spanning bij 19-19 terug. Dat hield tot 24-23 aan, de rake klap van Raïsa Schoon maakte 1-1.

In de beslissende tiebreak kwam na de derde veldwissel bij 8-7 de beslissing. Eerst een score van Katja Stam en vervolgens een van Raïsa Schoon maakten 10-7, via 13-10 speelden de BTN-talenten de set met 15-11 uit en plaatsten ze zich voor de laatste zestien van Cancun#2.

In de achtste finale waren Schützenhöfer/ Plesiutschnig uit Oostenrijk de tegenstanders. Het werd een lange driesetter, waarin de BTN-talenten nipt ten onder gingen. Via 21-23, 21-19 en 14-16.

Jammer, dat ze de inhaalrace in de eerste set (van 10-13 en 14-16 naar 20-20 niet in winst konden omzetten, prima dat ze de 18-19 achterstand in de tweede set via een keiharde klap van Raïsa Schoon en een blokpunt van Katja Stam in 21-19 winst konden veranderen en weer jammer dat de inhaalrace na 10-13 in de tiebreak (naar 13-13) uiteindelijk in een nipte nederlaag veranderde toen Katja Stam een 2de bal te veel vaart meegaf en die uitvloog.

Stam/ Schoon sluiten Cancun#2 als 9de af. Een mooie prestatie als je als de nummer 21 van de kwalificaties aan het toernooi bent begonnen.

Emi en Mexime van Driel (#31) hadden na het verlies tegen Pavan/ Melissa uit Canada een volleyballegende als tegenstander. Walsh Jennings, inmiddels 42 jaar, drie keer winnaar van Olympisch goud en drie keer wereldkampioen, is met haar partner Sweat als 15de geplaats. Dit een ware klus voor de van Driel zusjes noemen is een understatement, het een hele zware klus noemen idem dito.

De BTN-talenten gaven echter prima partij, verweerden zich dapper en konden heel lang meegaan voordat ze met 16-21 en 18-21 ten onder gingen. We geven u de tussenstanden bij de veldwissels:

Set 1: 4-3, 8-6, 10-11, 13-15, 16-19. Na 9-7 voor de van Driel zusjes bracht het USA-duo in twee servebeurten de stand op 10-15. De inhaalrace strandde voor Emi en Mexime bij 14-15.

Set 2: 3-4, 7-7, 10-11, 14-14, 16-19. Na 14-14 ging het mis, de time out op 14-16 hielp niet. Toen het zand het USA-duo bij 18-19 te heet onder de voeten werd gingen zij de time out in en maakten daarna de set uit.

Een woordspeling? Als dat mag! Mexime eindigt op Emi als je het van achter naar voren leest. Mex staat dan voor Mexico, waar dit toernooi plaatsvindt. En als je de laatste Emi van het van achter naar voren lezen weglaat staat er ook Emi Mex. Toeval? Toeval bestaat niet!

Deze nederlaag betekende de 25ste plaats voor Emi en Mexime van Driel. Gezien de tegenstanders die ze troffen beslist niet slecht, als je er van uit gaat dat ze als de nummer 50 aan het toernooi begonnen. Te weten 24 teams uit het hoofdtoernooi en 25 teams uit de kwalificaties waren hoger geplaatst.

We houden u op de hoogte over de verdere afloop.