Vizier op volleybal

 

Caprara nieuwe bondscoach Oranje dames

VoV, 04-11-2019. 20:15 uur. Dus niet Bernardo Rezende (Brazilië), geen Daniele Santarelli (Italië), de clubcoach van Robin de Kruijf, geen Ferhad Akbas (Turkije), de voormalige clubcoach van Maret Balkestein – Grothues en Nicole Koolhaas, geen Massimo Barbolini (Italië) en ook geen Marcello Abbondanza (Italië) , nu coach van Bergamo. Die zijn allemaal niet de bondscoach van de Oranje dames geworden.

Maar Giovanni Caprara, de clubcoach van Laura Dijkema en Nika Daalderop moet de Oranje Dames in januari over de horden en langs de klippen leiden naar het OS ticket voor Tokyo 2020.

De 56-jarige Italiaan werd vanmiddag op het hoofdkantoor van de Nevobo in Utrecht gepresenteerd. Caprara begint op 27 december met Oranje aan de voorbereiding op het olympisch kwalificatietoernooi in Apeldoorn (7 t/m 12 januari 2020). Nederland zal het OKT in Apeldoorn moeten winnen zich te plaatsen voor de Olympische Spelen van Tokio.

Giovanni (Gianni) Caprara (7 november 1962) uit Medicina is een van de meest succesvolle coaches ter wereld, en kan een indrukwekkend CV overhandigen (zie onder). De Italiaan werd in 2006 wereldkampioen als bondscoach van het Russische vrouwenteam. Als clubcoach won hij onder andere de Champions League (twee keer), de CEV Cup en het WK voor clubteams.

Caprara is momenteel coach van Il Bisonte Firenze, de club waar de Nederlandse internationals Laura Dijkema en Nika Daalderop onder contract staan. Hij zal deze functie blijven vervullen. Firenze staat momenteel derde in de Serie A. Afgelopen zomer coachte hij ook het nationale vrouwenteam van Azerbeidzjan.

Reactie Giovanni Caprara:  “Ik ben ontzettend blij dat ik het Nederlands damesteam mag gaan coachen. Ik heb in mijn carrière al vaak met Nederlandse speelsters mogen werken, zoals Janneke van Tienen, Kim Staelens, Caroline Wensink, Floortje Meijners, Robin de Kruijf en nu dus met Laura Dijkema en Nika Daalderop. Zij hebben stuk voor stuk een sterke mentaliteit. Ze werken iedere dag hard om het uiterste te bereiken, en daar houd ik van.”

“Het OKT in januari gaat een moeilijk en spannend toernooi worden. Ieder land weet dat het maar één kans heeft om zich te plaatsen, en dat brengt de nodige zenuwen met zich mee. Wij hebben echter een heel sterk team, en we gaan de korte tijd die we hebben om ons voor te bereiden optimaal benutten. Dat we in Nederland mogen spelen is absoluut een voordeel. Ik wil dit team graag helpen om hun olympische droom te verwezenlijken.”

Reactie Joop Alberda, technisch directeur Nevobo:  “We hebben gezocht naar een coach met veel ervaring, die gewend is om onder druk te presteren op het hoogste niveau. Aan die kwalificaties voldoet Giovanni Caprara bij uitstek. Daarnaast heeft hij veel ervaring met Nederlandse speelsters, en kent het vrouwentopvolleybal geen geheimen voor hem.”

Reactie international Laura Dijkema: “Giovanni is een onwijs ervaren coach. Hij is duidelijk in wat hij eist van zijn speelsters. Hij kan hard zijn, maar heeft ook gevoel voor humor. Hij is een erg fijne coach om mee samen te werken.”

Carrière coach: Caprara werkte in de Serie A1 in Italië o.a. voor Bergamo (assistent-coach), Virtus Reggio Calabria, Spezzano – Fiorano Modenese, Sirio Perugia, River Piacenza, Asystel Novara, Villa Cortese, River Piacenza, Casalmaggiore, San Casciano in Val di Pesa en Il Bisonte Firenze. Buiten Italië voor Eczacıbaşı Istanbul (Turkije). En hij was bondscoach van nationaal team Griekenland, nationaal team Rusland en nationaal team Azerbeidzjan.

In zijn loopbaan werd hij 4 x Italiaans kampioen, won 3 x de Italiaanse beker, 5 x de Italiaanse Supercup, 2 x Champions League, 1 x CEV Cup (Europacup 2) en 1 x WK voor clubteams. Met de nationale teams behaalde prijzen waren goud op WK 2006 met Rusland en 2 x brons op EK met Rusland (2005 en 2007)

gh @ VoV, persbericht inclusief de foto van de Nevobo.