Vizier op volleybal

 

Caprara tekende voor acht wedstrijden

VoV, 05-11-2019. 6:20 uur. Volgens het Algemeen Dagblad tekende de nieuwe bondscoach van de Oranje dames een contract voor slechts acht wedstrijden. Het OKT in januari en een aantal oefenwedstrijden daaraan voorafgaand tegen onze Oosterburen. Het OKT kan maximaal vijf wedstrijden omvatten, de drie poulewedstrijden, de halve finale en de finale. Als Oranje het Olympisch ticket binnenhaalt, s.v.p. de vinger opsteken wie daar niet in gelooft, blijft Caprara tot de Spelen in Tokyo, lukt plaatsing niet dan zal hij een keuze maken tussen clubcoach en bondscoach. Hij vindt een dubbele taak teveel van het goede.

Over de spelverdeelsterpositie binnen Oranje was de nieuwe bondscoach duidelijk. Het gaat dan tussen Britt Bongaerts, momenteel eerste spelverdeelster bij Schwerin en afgelopen zomer veelvuldig de eerste keuze van ex-bondscoach Jamie Morrison,  en Laura Dijkema, die bij Firenze, de ploeg van Caprara op spelverdeling staat. “Britt speelt goed, maar een ervaren setter is bij dit OKT toernooi waarschijnlijk handiger. Bovendien: ik werk elke dag met Laura.”  Dat is dus wel duidelijk.

Als die ervaring de doorslag geeft en zo belangrijk is zal Nika Daalderop, ook uitkomend voor Firenze in Italië, niet veel speeltijd krijgen bij het OKT. Het lijkt dan veel logischer om ervaren krachten als Anne Buijs en Maret Balkenstein – Grothues op de voorhand een paar streepjes voor te geven.

Bij het OKT moet Oranje in de poule afrekenen met Bulgarije, Azerbeidzjan en Polen om door te dringen tot de halve finale. In de andere poule zijn ingedeeld Turkije, België, Duitsland en Kroatië. De strijd voor een plaats bij de laatste vier zal ook in die poule hevig zijn, maar waarschijnlijk is Turkije van Guidetti daar wel van de partij.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort.