CC: Finale voor ter Maat en van Garderen.

VoV, 04-03-2021. 4:32 uur. Wouter ter Maat en Maarten van Garderen stonden met Ziraat Bankasi voor de erg lastige opgave om in de halve finale van de Challenge Cup de 3-0 uitnederlaag tegen VK lvi Praha, Praag voor ons, ongedaan te maken. Dat kon door thuis met 3-0 of 3-1 te winnen en vervolgens de Golden Set ook voor zich te beslissen.

Na de 1-2 achterstand in de eerste set nam Ziraat Bankasi de leiding bij 3-2 over en bleef met minimaal verschil (8-7, 13-11) op voorsprong. Ook de tussenstanden richting de twintig puntengrens (17-15, 19-17) gaven licht voordeel voor Ziraat. Op 24-21 en 25-24 lukte het de thuisploeg niet een aantal setpoints te verzilveren, dat deed Praag op 26-27 wel voor de 0-1 stand. Nog één setje had Praag nodig om door te gaan. Ter Maat en van Garderen scoorden ieder 4 keer in deze set. Het voordeel van de 21 om 20 eigen score werd door de 5 om 8 foutenlast ongedaan gemaakt.

In de tweede set liet van Garderen c.s. het niet op de setfinale aankomen. Na 6-3 sloegen ze het gaatje naar 9-4 en het verschil van een handvol punten (14-9), met af en toe een vinger van de andere hand erbij (18-12, 22-16), hielden ze tijdens de hele set vast. Via 25-18 werd het 1-1 in sets. Ter Maat was in de tweede set goed voor 3 punten. Van Garderen liet er 4 noteren. Met 19 om 12 punten aan het net was Ziraat een stuk efficiënter in de afwerking.

Ziraat knalde in de derde set uit de startblokken (5-0), liep uit naar 9-2 en stabiliseerde het verschil op vijf punten bij 13-8 en 14-9. Praag knokte zich naar een verschil van drie punten (14-11, 18-15), verloor toen drie kansen op de side out (21-15), maar kwam toch weer terug naar 21-18. Het eindschot was echter voor Ziraat, dat de set met 25-21 won. Ter Maat scoorde 6 keer, van Garderen 1 keer. Hun collega Atanasov was tot en met de derde set met 19 punten de topscorer bij Ziraat, dat we niet denken dat ter Maat en van Garderen alles alleen moesten doen.

Met de 2- 1 in sets hadden beide ploegen nog één set nodig. Ziraat Bankasi om de Golden Set te kunnen spelen, Praag voor de het ticket naar de finale.

Bij 10-6 in de vierde set ging het mooi richting Golden Set voor Ziraat. En dat bleef zo doorgaan, via 14-10 en 18-14 bleef de marge vier punten. Bij de big points werden dat er zes, Ziraat won met 25-19 en had de Golden Set afgedwongen, wellicht de eerste target die ze zich gesteld hadden. Ter Maat en van Garderen scoorden beiden 5 keer in deze set.

In de Golden Set veranderde Ziraat een 4-6 achterstand in een 8-7 voorsprong bij de veldwissel. En daar voegden ze nog twee puntjes extra aan toe voor de 13-10 stand. Dat verschil bleef. Met 15-12 won Ziraat de Golden Set en dus gaan Wouter ter Maat en Maarten van Garderen naar de finale.

Zowel ter Maat als van Garderen maakten 18 punten.

In de andere halve finale had Milano in Turkije bij Halkbank Ankara met 1-3 gewonnen. Gisteravond pakten ze het ticket in de finale door thuis met 3-0 (20, 22, 20) te winnen. De finale tussen Ziraat Bankasi en Milano gaat over twee wedstrijden, Milano heeft eerst thuisvoordeel.